ДВА ХУБАВИ ДНИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ БАДМИНТОН

Начална страница | Интересно | Cпорт | ДВА ХУБАВИ ДНИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ БАДМИНТОН
image

11 и 12 май 2019-та бяха два хубави дни за българския бадминтон!
В прекрасната софийска спортна зала, покръстена като "Европа", която пък ние спокойно вече можем да назовем "Дворец на Бадминтона", се изиграха два драматични сериала - единият в изпълнение от нашите атлетични, млади и елитни състезатели, другият - от гъвкавите и красиви млади звезди на нежната половина от българския бадминтон.
Казано официално: състояха се отборните шампионати за мъже и жени в майсторската "А" дивизия за 2019-та година.

Едно добро начало често се придружава с още едно... В случая - това, че всички добри, и най-добри, наши бадминтонисти се появиха на спортната сцена и показаха завиден талант и страхотна подготовка! Случайно, или защото двата шампионата имаха и още една украса, още една магнетична привлекателност, по още една важна причина - че в недалечно време предстоят континентални и световни първенства, както и Олимпийските игри "Токио 2020", и за такива върхове "алпинистите" трябва да се подготвят отдалеко...

Пъстрият букет от таланти - Стефани и Габриела Стоеви, Линда Зечири, Мария Мицова, Мария Делчева, Диана Макарска, Димитрия Попстойкова и други привличаха като магнит погледите на зрителите, а при мъжете - Иван Русев, Димитър Янакиев, Даниел Николов, Пейо Бойчинов, Стилиян Макарски, Иван Панев и пр. нарисуваха една привлекателна картина от съвременния бадминтон.


Очертава се вече и едно характерно преди време развитие на български спортове като волейбол и художествената гимнастика, като вдигането на тежести и борбата, при които български треньори и състезатели намираха своето място в световния спорт и спомагаха за неговото развитие, нещо като наш принос в общия спортен прогрес. В случая част от отбора на ВИАС (София) са родените в България, но с френски паспорт братя Тома Джуниър Попов и Христо Попов. С тима на Франция Тома Попов, като 20-годишен, спечели сребърен и бронзов медал от европейското отборно първенство в Казан през 2016 и 2018 година. Освен това той има бронзов медал на сингъл от европейското първенство за юноши през 2015 година. Трябва да споменем още и Саркис Агопян, който е в Люксембург, Константин Добрев, Пенчо Стойнев, Любомир Панов...

Според регламента на държавния отборен шампионат, тимовете при мъжете и при жените бяха групирани в четири групи, в които се играеше всеки срещу всеки и победителите се класираха за финална четворка. В нея отборите отново играха всеки срещу всеки, при което се излъчиха шампионите и оформи крайното класиране.

При мъжете то изглежда така:
1. БК ВИАС (София), където играят братя Попови, със спечелени всички мачове, за което имат заслуги и грижите на инж. Георги  Жайгъров
2. Виктори БК (София), загубили от шампионите с 3:4.
3. и 4. БК Хасково и БК Левски Люлин (София),

При жените класирането е:
1. БСК Пазарджик, където играят сестри Стоеви.
2. Виктори БК (София),
3. и 4. БК "Анета Янева - НСА" София и КФВС Атлет (Първомай).

Изненадата на двата турнира е, че СКБ Стара Загора не успя да се класира сред най-добрите четири тима и при мъжете, и при жените. Миналата година старозагорки станаха шампионки при жените, а мъжете завършиха на второ място.

Тази година състезателният спортен календар на българския бадминтон "по стар обичай" отново е богат и разнообразен. Започвайки от турнирите с по няколко възрастови групи при децата и младежите, както и при ветераните, през серията прояви на Балканската асоциация по бадминтон, европейските и световни първенства и специални купи... ще станем свидетели на силни, атрактивни, пълни с красота и емоции турнири с летящото перо по напрегнатия му път към четиригодишният връх - "Олимпийско Токио 2020".

Климент ВЕЛИЧКОВ
в. "България СЕГА", Чикаго.
Снимки: Георги Жайгъров


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7