Бадминтонът – с една нова визия за балканите!

Начална страница | Интересно | Cпорт | Бадминтонът – с една нова визия за балканите!
image

Има един великолепен спорт, който дарява "своите" деца, младежи, мъже, жени и ветерани - професионалисти и аматьори, със завидно здраве, подготвя ги за дълголетие, зарежда ги с блажени емоции и дружелюбен характер, не ги бомбардира с травми нито в игровите моменти, нито с прекалено тежка тренировъчна нагрузка... И като че вече се досещате...

Това е Бадминтонът! 

Едно прелитащо през мрежата перце, две елегантни ракети и две здраво тупкащи човешки сърца!

С Бадминтона може да се срещнете на много места. В училищата - и този спорт е пример как да се работи с децата по една модерна и абсолютно достоверна програма за развитие и прогрес, изработена в тандем от Българска федерация бадминтон и Министерство на образованието и науката в България...

Може да го срещнете из малки, средни и големи зали, където се играят десетки турнири и шампионати в България и стотици по света. Бадминтон играят много в Централна Европа, в Скандинавските страни, но този спорт е направо едно изумително Спортно торнадо в "Световния гигант №1" - Китай и №2 -  съседката му Индия. И ако обобщим - в Азия.     

На 18 април, четвъртък, в 21:30 ч. вечерта, когато седнах да пиша тези редове, погледнах в Интернет неуморимия "Световен брояч на хората по света". В съответния миг той отбеляза земното присъствие на 1 403 570 654 китайци и съответно на 1 375 475 201 индуси. Общо към 2 милиарда и 800 милиона народ! А прибавяйки в този "азиатски океан" и Япония с още 130 милиона, Индонезия - с още 270 милиона, Мианмар с още 55 милиона... без да броим и някои други азиатци - станаха към 3 милиарда и 300 милиона! Почти половината от 7 милиардното и 700 милиона общо население сега на нашата планета... 

Разбира се, не мога да свидетелствам колцина от тях играят бадминтон, но се досещам, че не са малко. И те са днес теглещия локомотив в бадминтона, както и някои други още вагони на съвременната цивилизация.

Можем ли, и трябва ли и ние да се подреждаме и си партнираме с такива грамади?

Тръгнах в тази посока на мисли и разсъждения, за да се изтъкне и подчертае и една паралелна линия, по която се развива българският бадминтон и не е вече, в никакъв случай, само прехвърляне на едно перце над мрежата, точки, геймове, медали, купи  и съответното "Ура за България" или горчиви упреци, че сме "паднали" от китайци, японки или от някакви си мианмарци...

Повод е и Балканското първенство за ветерани в един от най-шикозните световни курорти, какъвто е Анталия. И то не беше някаква морална милостиня към бивши звезди в спорта, а съществена брънка от онази Програма за съвременно развитие, в която и "спортната дипломация" има своето място. Сериозната дейност в тази насока на БФ Бадминтон е българската пътечка по световните спортни магистрали, които ни отварят и други порти в съответните страни. Преди време българският бадминтон сключи договор-мечта с японските си колеги за съвместна подготовка в Страната на изгряващото слънце, необвързана с тежки финансови клаузи, на националните ни отбори, съответно и олимпийски, които ще участват на Олимпийските игри "Токио 2020". Все едно да получиш покана за стипендиант в иначе страховито скъпия Харвард, а е и трудно да се добереш до аудиториите му... Българският бадминтон наистина има подчертан авторитет в спортния свят. България беше предпочетена и у нас беше открит и работи няколко години Световен център по тренинг и обучение на състезатели и треньори наистина от цял свят... Има и още доста други активности в международен аспект, които помагат на българския бадминтон, за да помага и той на "колегите"...

България съвсем категорично отвръща също с подобна дейност за развитието на спорта. И създаването на Балканската асоциация по бадминтон, превърнала се в по-малкия, "Българският локомотив", който тегли напред разноликите вагони от темпераментния ни полуостров...  Проф. д-р Пюзант Касабян, българският, но и европейски и световен авторитет, и "строител на бадминтона", създаде и ръководи Асоциацията.

Няма да стигнат страниците на "България СЕГА", ако се захванем да изброим колко, кога, къде и какви Балкански игри по бадминтон са реализирани през годините. В същото време да сте чули за други подобни Балкански игри, въпреки че ние, емоционалните балканци, доста се нуждаем от повече добри срещи помежду си и по-добро разбирателство?

Самото създаване и съществувание на Балканската асоциация по бадминтон, понесе на плещите си и друга, не по-малко значима от спортния прогрес, задача. Благодарение на един изключително продуктивен състезателен календар - за всички възрасти и умения, тясно сътрудничество и при учебния и тренировъчен процес и широкото обществено-политическо значение на съвместна дейност, живот и разбирателство на авторитетни представители на такива страни като Сърбия и Хърватска, Армения и Турция, и способства  за промяна в някогашната визия за Балканите като за барутен погреб, заслужава признание, благодарност и появата на още последователи. Бадминтонът създава наистина една нова, много по светла и привлекателна визия за Балканските страни!

Да, българският спорт, и съответно България, имат добър принос в това дело. Конкретно главният инициатор, за когото стана дума, създател и президент на Асоциацията, чийто опит и достижения в спорта са всеизвестни, заслужават адмирации.
  

И време е сега за преглед и малък коментар по хубавите спортни спектакли от трите дни на Балканското първенство по бадминтон за ветерани, което се реализира от 12 до 14 април, 2019 г. То се състоя в една от луксозните спортни зали в Кемер - събърб на спортния рай Анталия. Участваха 154 балкански бадминтон-ветерани в дисциплините за мъже и жени - сингъл, двойки и смесени двойки, от осем страни - България, Турция, Сърбия, Северна Македония, Хърватска, Румъния, Молдова и Армения. Балканският формат на Бадминтона във всички възрасти и класи, младежи, аматьори, професионалисти и ветерани е отворен за участие и на състезатели от други страни. Ветераните играят в 6 групи, съобразно навършени години 35-40, 41-50, 51-55, 56-60, 61-70, над 70 г.

Помня как Анталия прие през календарната 2006 година за спортна подготовка, контролни срещи и релакс 1600 футболни отбора! Цялата руска елитна футболна дивизия, европейци и китайци и нашите звезди, разбира се... се изредиха там. Защото в Анталия всичко за добрата спортна подготовка е направено професионално и с вкус. А съпоставяйки го с комфорта, е... евтино.

Изборът на Анталия за домакин на шампионата - курорт, световно познат като "Турската Ривиера", не е случаен. Този шанс е в резултат на уникално добрите взаимоотношения, в дългосрочното партньорство и единство на страните от Балканите в Балканската асоциация по бадминтон.
 
Бадминтонистите от Турция, естествено, се представиха най-масово и бяха наистина прекрасно подготвени, както при мъжете, така и при жените и в смесените дисциплини. Явно ветераните от нашата съседна страна се ползват умело от богатия опит от развитието на българския бадминтон, който е добре представен и разработен като олимпийска спортна дисциплина в нашата Национална спортна академия "Васил Левски", "произвеждаща" прекрасни треньори, спортни специалисти и съответно състезатели.

В Анталия българските ветерани се представиха достойно.  

Добрата изненада на този шампионат е Армения. В единичните дисциплини и по двойки Арсен Хачаторян и Хайк Мисакян завоюваха две шампионски и една вице-шампионска титли.

Желязко Вълков, показал майсторски бадминтон в турнира, едно от най-добре познатите имена в българския и международен бадминтон, стана притежател на два златни медала от тези ветерански игри - в сингъла, както и с Румен - неговия съекипник в тандемите.

Христо Михалев също е с два златни - на единично и в двойка с Мехмед Яваш.
Златни медали спечелиха още Динко Михайлов, Христо Михалев, Ясен Радев, Евгени Халачев и Антони Хазлачев.
Свилен Илков, Светлин Тенев, Антони Калчев и Евдокия Тинкова, Надя Белева, Албена Лазарова
Освен 10-те златни имаме и по 9 сребърни и бронзови, общо 18 медала.

Хърватия е с 1 сребърен, а Молдова - с 1 бронзов медал.

Турция, като домакин, имаше участници във всички дисциплини и събра много добра реколта - 27 медала.
Турската Федерация по бадминтон се беше погрижила за динамиката, красотата и отличните спомени, които остави у всички участващи тази великолепна Балканиада!

Това прекрасно събитие изпрати своите гости с красиви специални спортни купи от събитието... Присъстваха добре познати личности от нашите спортни Балкани, направили много, за да се утвърди Бадминтонът още веднъж като един добър пример от спортния свят към всички хора на планетата за мир и щастливо съвместно съществуване, благодарение и на тези незабравими спортни празници. 
На лице беше и отличната подготовка и ръководство на шампионата от страна на Председателя на Обществения съвет на балканската асоциация инж. Георги Манев, членовете на Съвета, в лицето на Сабахатин Кескин – Турция, Флорентина Петре – Румъния, кметът на Първомай Ангел Папазов, където бадминтонът има голям авторитет и се организират често международни срещи, играят се великолепни турнири... Естествено и президентът на Балканската асоциация по бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян, прибавил още едно стъпало към високата стълба на доброто бъдеще на Бадминтона, която майсторски строи отдавна...

Климент Величков
в. "България СЕГА",
ЧикагоОценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7