България е била на път да загуби новия си европейски шампион по вдигане на тежести

Начална страница | Интересно | Cпорт | България е била на път да загуби новия си европейски шампион по вдигане на тежести
image

Преди дни дойде поредната радостна новина, прославяща името българско пред лицето на света. 22-годишният щангист Божидар Андреев се завърна от европейското първенство по вдигане на тежести в Грузия със злато. С постижение от 192 кг в изтласкването, представянето му постави рекорд. Но това не е единствения медал, с който се прибра от Батуми, към триумфа си той прибави и бронз в изхвърлянето, достигайки 153 кг.
Изминаха пет години от последната родна победа на европейската надпревара в Тел Авив през 2014 г., когато титлата в категория до 85 килограма отнесе Иван Марков. Сега Андреев отново върна славата на страната ни, доказвайки, че нашите спортисти са сред най-добрите на планетата.
Само че това можеше да не бъде така, защото преди време Божидар е бил на крачка от това да се състезава под друг флаг. Преди години, когато завършва образованието си в Спортното училище на град Сливен, той е длъжен да напусне общежитието, което е му е предоставено от училищното заведение. Тогава той е изправен пред алтернативата да остане без покрив над главата. За известно време нощува в малка стая, намираща се близо до тренировъчната му зала, понеже от общината му казват, че няма как да му предоставят жилище. Точно в този тежък период Божидар получава предложение да се състезава за Азербайджан срещу $250 хил. Днес нещата можеше да стоят по друг начин, ако по онова време ръка не му подава Лъчезар Темелков – президент на Спортна академия „Ставен“, като му отдава безвъзвратно апартамент за предстоящия олимпийски цикъл. С подкрепата си Темелков задържа щангиста на родна земя.
Неволите обаче не свършват тук, тъй като той преминава през три години, в които не може да се състезава с националния отбор, а за определен период е работил в хранителен магазин. Оскъдицата не му е чужда, понеже и преди му се е налагало да изкарва само с месечна стипендия от 135 лв.
През 2017 г. сериозно разсъждава над въпроса дали да не напусне спорта завинаги, но бива спрян от федерацията, набираща състезатели за световната надпревара в Анахайм 2017, въпреки че Андреев се включва официално в отбора година по-късно. Тогава със завръщането си завоюва злато на европейското първенство за 23-годишни в Полша.
Божидар е от ромски произход, роден в село Тополчане, където бива открит от треньора си Пламен Братойчев през 2011 година. Причина за страстта му по вдигане на тежести се оказват петимата му братя, с които е отраснал. Но едва ли някога си е представял, че съревновавайки се с тях един ден ще стане шампион, чието име хората ще произнасят с гордост.
Сега, като шампион, не крие мечите си да триумфира на следващото олимпийско състезание и е вперил поглед в Токио 2020.

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7