„Братя Касабян“ – един спортен хит с много размисли

Начална страница | Интересно | Cпорт | „Братя Касабян“ – един спортен хит с много размисли
image

Има един спортен хит в България, който е прекрасен пример за почит и признателност към историческите личности в българския спорт. Това е Международният турнир по бадминтон "Братя Касабян", който се организира ежегодно от "Бадминтон клуб Хасково". Посветен е на хасковския спортен дует - проф. д-р Пюзант Касабян и Арсен Касабян - вписали своите, и на своя град, имена в спортната хронология - отначало като едни от създателите на българския бадминтон, а паралелно и по-късно, в лицето на Пюзант - като един от градивните фактори на спорта в неговата цялост. На баскетбола, тенис на маса и тениса в страната ни, в Балкански, Европейски и Световен формат.

Заедно със своя конструктивен и управленчески принос като председател на Българската и основател на Балканската федерация по бадминтон, където отдавна цари мечтаният в сегашното ни бурно време приказен мир, разум и разбирателство, великолепният обединител Пюзант е и активен деятел и специалист от европейски и световен мащаб при този спорт... Световната федерация по бадминтон е регистрирала като световен рекорд неговото участие в 12 Световни шампионата! Носител е на отличия и награди почти колкото за витрината на един добре уреден представителен спортен музей. Той е единствен в света и почти недосегаем спортист, участвал в 56 официални спортни сезона в елитните първенства на 4 спорта в една страна.
Играе баскетбол в отбора на Хасково и "Академик", Пловдив, 6 години.
Състезава се в тенис на маса в "Академик" Пловдив и Хасково - 18 години.
Участва в представителния отбор на Хасково по тенис - 11 години
Защитава, разбира се, и името на Хасково в бадминтона - 21 години, печелейки 11 шампионски титли...
Проф. д-р Пюзант Касабян е "Почетен гражданин на Хасково", има "Орден на труда" и най-високото отличие в страната ни - "Орден Стара планина"...
Без съмнение - както името и личното присъствие на братя Касабян, така и утвърденото в международен аспект име на турнира и на Хасково, привлякоха и тази година солиден приток от състезатели - 193 участници от България, Сърбия, Румъния, Молдова, Турция, Гърция, Македония, Армения, Грузия, Албания.
Тази година  Турнирът "Братя Касабян" бе с особен акцент - като един хубав финал на юбилейните чествания през 2017-та - "50 години бадминтон в България", който бе съставен от една дълга и атрактивна поредица турнири - по цялата българска земя.
Срещите се играха в двата отлично познати за хасковските граждани и гости адреса - Специализираната зала за бадминтнон в спортния комплекс "Спартак" и Хандбалната зала в града. Гостите бяха настанени на едно фантастично място, наречено "Хотел Фантазия" - достойно да посрещне дори и някоя много капризна холивудска особа...
В турнира имаше място за изявата на много таланти от различите етажи по класа и възможности. Професионалисти - мъже и жени единично, по двойки и смесени двойки. Юноши и девойки в няколко възрастови групи. Аматьори с добър игрови опит, както и по-слабо подготвени любители на прелестната игра с летящото перо. Ветерани - мъже и жени в няколко възрастови групи...
Пейо Бойчинов, при професионалистите - не само българин, но и от хасковските кадри на бадминтона, показа най-впечатляващата игра и стана, така да се каже, шампион на шампионите в турнира. Голям въздушен двубой с летящото перо се завърза при двойките - мъже, където при равни геймове точките определиха шампиона - братовчедите на Новак Джокович от тениса, следват съгражданите на Григор Димитров, трети останаха гърците. След тях при жените изненадаха гъркините, които впечатлиха всички в залата. В групата за 15-годишните Калояна Налбантова е първа без загубен гейм. При 11-годишните - българските деца нямаха равни на себе си. При 15-годишните ликуваха румънците. 17-те години бяха сръбски, а 19 -те - турски!
След състезанията се състоя малък, стегнат, но много полезен симпозиум между ръководителите, придружаващи своите бадминтонисти от Балканите - начело с Пюзант Касабян - председателя на Балканската федерация. Потвърдени бяха и допълнени добрите страни на идеята за съвместна подготовка и взаимопомощ между балканските бадминтонисти за Олимпийските игри в Токио през 2020 година. Единодушно беше решено и се набелязаха конкретните действията за стимулиране развитието на бадминтона в някои от балканските райони.

Представителят на Турция запозна колегите си с възможността страната му да предостави на балканските страни възможността за най-модерната в наше време съвместна спортна подготовка в новоизградения "Световен център на бадминтона" в Истанбул. Той разполага с 6 етажен хотел, зала със специална подова покривка на 9 корта, падаща трибуна, която ще поеме много зрители при състезания, ресторант и чайна, възстановителен център с достатъчно бани, сауни и джакузи... Центърът ще се "засели" със специалисти  по спортна подготовка в областта на медицина, психология... и разбира се треньори... от Китай, Япония, Индонезия и пр.

Впечатлението от Международния турнир по бадминтон "Братя Касабян" в Хасково е оптимистично, бих казал дори стряскащо. А какво ще стане ако и други започнат да раздвижват позамръзналите си маратонки?

Климент ВЕЛИЧКОВ
Снимки: Михран КарекинянОценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7