Бадминтонът - 50 години чест и слава!

Начална страница | Интересно | Cпорт | Бадминтонът - 50 години чест и слава!
image

От 5 до 8 октомври в София Българската федерация по бадминтон отпразнува официално, по време на авторитетния си ежегоден международен турнир "Баболат", 50-годишния юбилей на своя спорт.

"Баболат" /произнася се Баболя"/ е най-старата фирма, която започва да произвежда струни за кордата на ракетите. Това става през 1875 г. в Лион, Франция, след като Пиер Баболя патентова своя проект. Почти 150 години оттогава фирмата е вече гигант, където се изработва всичко за ракетните спортове - от елегантните полички на състезателките до специалните ракети на звезди като Бьорн Борг, Борис Бекер, Рафа Надал и хиляди още състезатели и аматьори в тениса, бадминтона, скуоша... в над 100 страни по света.
Тази година популярният турнир в София бе по-привлекателен, пристигнаха състезатели от 35 страни, и за да попаднат сред състезателите в 5-те основни схеми трябваше да се играят напрегнати квалификации, които показаха още в началото високото ниво на "София-Баболат 2017".
В борбата за по-предно класиране и медалите изобилстваха тригеймовите срещи. Силите бяха изравнени. За наша радост и този път имаме шампионка - ярко очертаваща се като състезателка от висока международна класа. Това е русенката, сега студентка във втори курс на Националната спортна академия - Мария Мицева с треньори Орлин Цветанов и Петя Неделчева.
Схемата противопостави двамата наши участника още в ранен етап. Алекс Влаар спечели срещу Димитър Янакиев, но после в срещите към челото загуби от шампиона на Индия. След две победи при двойките Петьо Бойчинов и Иван Панев бяха спрени отново от представители на Индия, който също станаха шампиони на нашия "Баболат". При смесените двойки Мария Мицева и Димитър Янакиев спечелиха бронзовите медали. Петте шампионски титли бяха грабнати от 4 страни - България, Белгия, Австрия, Турция... Индия защити авторитета на азиатския бадминтон и спечели 2.
След състезанията в отлично организираната и обзаведена Зала "Европа" се проведе официалното честване на половин-вековния юбилей на българския бадминтон. Залата се изпълни с гости, включително и много от чужбина. Бяха почетени със специално изработения юбилеен медал и други награди посланици и дипломати на Китай, Армения, Индонезия - страни, които са помогнали съществено за развитието на българския бадминтон. Медали и награди получиха състезатели и деятели участвали в първия официален турнир по бадминтон преди 50 години в Пловдив, който слага началото на играта в България - Данаил Данаилов - Ичо, Станислав Богданов, инж. Иван Филипов, доц. д-р Йордан Муховски, Георги Богданов, Радка Златарева.
Наградени бяха и дългогодишния зам. председател на БФБ Симеон Симеонов, редица олимпийци и др. като Петя Неделчева, Ясен Борисов Орлин Цветанов, Арсен Касабян, Пейо Бойчинов, Димитрийка Димова, Борис Кесов, Ненко Кесов.
75 души с особени заслуги за развитието на бадминтона в центровете из цялата страна също бяха удостоени със специално изработените за юбилея отличия и сувенири. Сред тях Ангел Папазов и Борис Николов - кметове на Първомай и Белоградчик. Тържеството продължи в ресторанта към залата.

Тържественото приветствие и наградите бяха връчвани от председателя на БФ Бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян, който получи своето признание и награди по-рано - по време на заседанието и тържествата по случай 50-годишнината от създаването на Европейската конфедерация по бадминтон, което се състоя в София през септември, и което бе ясен белег на авторитета, с който се ползва нашият бадминтон в европейския и световен спорт.

БФБ подготвя още две тържествени чествания юбилея на Българския бадминтон - в Стара Загора и Хасково.
Климент Величков
в."България СЕГА", Чикаго
Снимки: Бончук Андонов


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7