Българският бадминтон посреща европейския елит

Начална страница | Интересно | Cпорт | Българският бадминтон посреща европейския елит
image

Под патронажа на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Красен Кралев тези дни и месеци се провеждат редица прояви, свързани с 50-годишният юбилей на Българския бадминтон. Във връзка с това и всички международни шампионати и турнири  в страната, са посветени на честването.
Най-значимите сред тях са:
1. Балканският шампионат за деца до 13 години в Първомай.
2. Международният турнир за юноши и девойки до 19 години в Пазарджик, с участието на 32 страни.
3. Големият международен шампионат "Евразия-България" в София - с елитните бадминтонисти на 36 държави.
4. Международният открит шампионат на България за юноши и девойки до 17 години. Кръг от Европейската бадминтон-верига - в Хасково.
5. Предстои  Международният открит "Баболат Шампионат" на България, който ще бъде организиран от Българската Федерация по Бадминтон от 5 до 8 октомври.
В едно извънредно и изключително завладяващо и приятно събитие се превърна и идеята Европейската конфедерация по бадминтон да отпразнува своята юбилейна 50-годишнина от създаването си заедно с колегите от българския бадминтон. Макар и да става дума за два прекрасни полувековни старта, има и малко различие в двете събития. Бадминтон се е играл и преди създаването на Европейската конфедерация в много европейски страни, но преди 50 години тези страни са основали официално своята здрава спойка, организацията направила много за по-бързо и масово развитие на играта. В България пък приемаме, че бадминтонът ни е стартирал от първия си официален турнир, който се играе в Пловдив...
В миналата седмица наш гост бе ръководство на Европейската Бадминтон Конфедерация. 38 души, присъстваха на тази "българска" есенна сесия. Събитието протече изцяло в Хотелски комплекс "Триада" - София. То бе открито официално от нашия министър на младежта и спорта Красен Кралев. Той награди гостите ни, които всеки поотделно и като цяло, направиха много за развитието на бадминтона в Европа, включително и в България. Те получиха специално изработени красиви плакети и медали.

В събота вечер на 23 септември БФБ организира прекрасна вечер на Българския и Европейски бадминтон в присъствието на много популярни и заслужили личности в спорта и от други области на обществото, имащи принос в популяризацията и развитието на бадминтона. На гостите бяха поднесени много награди и паметни сувенири.
От своя страна генералният секретар Brian Agerbak  и вицепрезидентът Joao Matos наградиха българските си колеги със техния представителен плакет за Юбилея.

Специално жури в състав от 20 представители на българската спортна преса, радио, телевизия и другите електронни медии обяви и раздаде отличия и награди на най-изявените личности в Българския бадминтон.
1. За "Спортист №1" на полувековния юбилей бе обявена Петя Неделчева. Нейни подгласнички са сестрите Габриела и Стефани Стоеви и Линда Зечири.
2. За най-добър треньор - Орлин Цветанов. След него - Станимир Бойчинов  и доц. д-р Анета Янева /посмъртно/
3. За най-добър съдия - Пенчо Стойнов, един от шестимата сертифицирани международни съдии на Европейската конфедерация и инж. Иван Филипов - лидер на съдиите в България.
4. Най-бързо прогресиращ млад състезател - Мария Мицева, следват я Даниел Николаев и Димитър Янакиев.

Управителният съвет на БФБ определи:
1. Като най-добър мъжки отбор на Петдесетилетието - "Академик" – София.
2. За най-добър женски отбор - "Левски" - Люлин, София.
3. За най-добър комплексно отбор /мъже и жени/ - Хасково.

За личност, допринесла най-вече през петдесетгодишнината от създаването на българския бадминтон бе обявен проф. д-р Пюзант Касабян - състезател от най-ранна възраст до световните ветерански игри /World Masterts/, с много медали и отличия през цялата си състезателна кариера, треньор и старши треньор, председател на Българската Федерация по Бадминтон и Балканската Федерация, член на ръководни органи и комисии в европейския и световен бадминтон, директор на Световния център по бадминтон по време на неговата дейност в България, лекар - завеждащ Хасковския спортен диспансер преди години, носител на много олимпийски, спортни и не само спортни награди и отличия сред които и Орден "Стара планина"...

Малко са българските и дори много други спортни организации, които  организират толкова много състезания в един огромен диапазон - от 6-годишни деца до ветерани, около 60-те и плюс... който да си заслужат такъв свой светъл юбилей...

Климент Велчков
в. "България СЕГА",
ЧикагоОценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7