Олимпийска България стана на 90 години (Видео)

Начална страница | Интересно | Cпорт | Олимпийска България стана на 90 години (Видео)
image
Председателят на БОК Стефка Костадинова, световен рекорд на висок скок и олимпийски шампион

България, Олимпийската, празнува деветото си десетилетие!
Българският Олимпиец е на 90 години. Той расте, но не старее.
Е, понякога е по-бърз, по-силен и стои по-високо в света, друг път - по-бавен, по-слабичък и с по-снизено самочувствие, но общо взето е бил, и си остава, винаги сред не чак толко многото от нас, от нашата малка страна, които сядат на световния трон.
Българските олимпийци са участвали на 37 Летни и Зимни Олимпийски игри, които на практика са абсолютен световен конкурс за качество и световни човешки достижения. На тях 52 наши сънародници стигат „НАЙ –ВИСОКОТО!”  - стават олимпийски шампиони. Не зная да има друга сфера от нашата съвременна икономика, промишленост, наука, изкуство, култура и пр., където да сме били толкова много и често начело в света.
Общо българите са извоювали 220 олимпийски медала – 52 златни, 87 сребърни и 81 бронзови.
Първи е Моката. Нашият железен добружанец Борис Георгиев, който донесе в България първия олимпийски медал – бронз от ринга на Игрите в Хелзинки през 1952 година.
Нашата най-силна Олимпиада е „Сеул 1988”, откъдето българското знаме и химн станаха добре познати телевизионни гости по къщите на хората от цял свят. 
Откъде ли не тичаха към нашия двор добри вести! Олимпийското злато се стичаше в България от много, много спортове! Десет олимпийски шампиони!
Ген. Владимир Стойчев, командващ Първа българска армия в кръвопролитната Втора световна война, спортист, четири десетилетия председател на БОКЗлато от атлетическата писта – Йорданка Донкова и Христо Марков
Злато от плувния басейн – Таня Богомилова
Злато от боксовия ринг – Ивайло Маринов
Злато от борцовия тепих – Атананс Комшев
Злато от щангите – Севдалин Маринов и Борислав Гидиков
Злато от кану-каяка – Ваня Гешева
Злато от спортната стрелба – Таню Киряков
Злато от спортната гимнастика – Любомир Герасков
... А сега ако взема да ви описвам още 12-те сребърни и 13-те бронзови медалисти – ще отиде много страница, много вестник, и шефът ще ме уволни за опит да си присвоя вестника му!

БОК

Българският Олимпийски Комитет е учреден на 30 март 1923 година, но получава официалното си признание от Международната централа /МОК/ през 1924-та, на сесия преди старта на тогавашните Олимпийски игри в Париж. България е подготвила за тези събития, освен бумагите за подписи и признание, още и солидна за времето си спортна делегация.
Не, тя не е първата... Страната ни е сред 13-те съучредителки на Първите съвременни Олимпийски игри през 1896 година в Атина. Там в спортната гимнастика участваме с един състезател, Шарл Шампо, един от 12-те швейцарските учители по физическо възпитание, които поставят основите на българския спорт. Друг от тях даже дава живота си за България като доброволец в българската армия по време на перманентните балкански войни по онова време. 
Българските олимпийци от 1924-та са 7 колоездачи, 2 състезатели по конен спорт и, представете си... цял-целеничък футболен отбор, заедно с каскета на вратаря! Най-добре се представя ездачът Владимир Стойчев. Заема почетното 11-то място сред 99 участници.  По-късно това е легендарният генерал-лейтенант Владимир Стойчев, който става главнокомандващ на новата българска армия, която обръща топовете срещу хитлеристка Германия  и спомага за победата на Запада и СССР над неразумно разпалилия войната немски фюрер. Генералът става в мирното време председател на БОК и ръководи българския спорт и олимпийското движение рекордните 31 години. Той е и единственият по онова време член на МОК от Източния блок, иззад Желязната завеса. И не само защото говори 9 езика и няма равен на себе си по бистър ум и предприемчивост, колорит и чувство за хумор, и не на последно място – дързост и дипломация – заедно! Бил е и наш пълномощен министър  и посланик във Вашингтон! Животът му е пример за железен спортен режим. Той отговаря, когато го  питат „Как сте?” с една дума: „Яздя!”. И е на гърба на коня до своята 97-ма годишнина.

                                        Репортаж на BG7 TV:

Друг колоритен председател на БОК е Иван Славков. Батето. Българската телевизия и спорт имат късмет, че той се жени за дъщерята на Тодор Живков, не друг някой, който да  си гледа кефа по барове, казина и курорти. Само благодарение на „здравия гръб”, който има, Батето прави  понякога такива недолюбвани в соца фортификации в двете сфери дето ги командва, че без сянката на Тато сигурен му е бил само пандиза...  Където най-много да прави десетобой по вадене на камъни от близките кариери. Понякога арогантен тип и по-често манекен- пияница на здравословни маркови шотландски напитки, той все пак съумява да обсеби вниманието на най-различни важни хора и чрез тях да прокарва живителни за спорта неща. За него един път един китаец каза: „Не е важно дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки”.
Двукратният олимпийски шампион по вдигане тежести Нораир НурикянБългария има нестандартен олимпийски шеф и в сегашното наше време. Стефка Костадинова. Това е уникален спортист и въпросът на Тошко Колев „Кога ще ги стигнем американците” за нея не важи. От 30 август 1987 година, от тогавашното световно първенство по лека атлетика в Рим, още и през препускащото ново  хилядолетие, тя е начело, най-напред в скока на височина. Световен рекорд – 209 сантиметра. Тя е яркият лидер, който никого не гони да стига, а него гонят и не стигат не само американците, но и цял свят, вече 27 години. Хубаво е да имаш олимпийски  президент от такава висота и класа. Тя си знае с колко усилия днес се създават необходимите условия за просперитет в спорта. Когато малкото, което има държавата трябва да се раздели между децата, училището, болниците,  пенсионерите... и спорта.
И все пак тази година Олимизмът бе огрян от живителен слънчев лъч: изгряха новите ни олимпийски звезди на Младежката олимпиада в Китай и донесоха в България позабравените олимпийски отличия. Това е добър и окуражителен знак.

Достояние на България и на Българския народ

...Имаше какво да празнуват нашите олимпийци на Олимпийските дни в края на октомври  на организираното от БОК тържество в София.  Присъстваха толкова много звезди, каквито малко страни могат да съберат за подобно събитие. Издадена е и луксозна книга с хроники и щрихи от славния български олимпийски  блясък.  Вълнуваща фотоизложба допълваше емоционалната атмосфера.  В спомени и на живо присъствуваха авторите на стотици спортни подвизи. Те са Достояние на България и на Българския народ...

... Два пъти олимпийските шампиони Нораир Нурикян при вдигането на тежести, борците Боян Радев и Петър Киров,  Николай Бухалов в кануто, Таню Киряков и Мария Гроздева при спортната стрелба.
Златната медалистка на България от Зимни олимпийски игри – биатлонистката Екатерина Дафовска.
Ваня Гешева е уникат – тя има от всичките олимпийски медали – злато, сребро и бронз,  спечелени на екстремно тежките олимпийски регати.
Имаме и гимнастик, медалист, който е участвал на 6 /шест!/ олимпиади. Йордан Йовчев.
Сегашната ни спортна министърка Евгения Раданова, с три олимпийски медала в шорттрека, е участвувала и на лятна олимпиада при колоезденето... 
Стоян Делчев, „Гимнастик № 1 на България за 20 век”, олимпийски шампион по спортна гимнастика от „Москва 1980”, „Жител на Залата на спортната слава в гимнастиката”, намираща се в Оклохама Сити, с когото сме заедно от години в САЩ. Тук той създава модерна гимнастика в своята „Делчев Джимнастиок” – Рино, Невада...
И накрая... Където е имало – пак ще има! Българският олимпизъм, българският спорт, като че късно, но рано... достатъчно рано, като го сравним с тази негова история, пак ще се въздигне!
 
Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7