Димитър Димитров ( български тенис треньор и баща на Григор Димитров): "Неговите мечти са наши мечти!" (Video)

Начална страница | Интересно | Cпорт | Димитър Димитров ( български тенис треньор и баща на Григор Димитров): "Неговите мечти са наши мечти!" (Video)
image

Екип на в. "България СЕГА" и BG7 TV посети тенис комплекса в град Хасково

Григор Димитров продължава възходящият си път в световния тенис. Първите си стъпки в спорта прави на базата в родния си град Хасково и това определя бъдещето му като спортист. В момента там тече Държавното отборно първенство за юноши и девойки до 18 г. Екип на "България Сега" посети кортовете и се срещна с бащата на Григор Димитров - Димитър Димитров, както и с Атанас Георгиев, човека, от когото Димитър Димитров е наследил треньорската професия, един от доайените на тениса в България. Говорихме за младите надежди на тениса в България, за началото на този спорт в град Хасково, за миналото и мечтите на Григор Димитров и неговото семейство.

Въпроси към Атанас Георгиев, ръководител на клуб "15:40"

"България Сега": Добър ден! Разкажете ни повече за Държавното отборно първенство за юноши и девойки до 18 г?

А.Г.:   Добър ден! Казвам се Атанас Георгиев и съм треньор в тенис клуб "15:40". Традиционно в последните години през месец август се провеждат държавните първенства. В момента сме в  Хасково, където тече Държавното отборно първенство за юноши и девойки до 18 годишна възраст. Вобщи линии можем да сме доволни. Много голяма част от нашите най-добри юноши са в отборите. Дори и тенис клуб "Левски" се представя с 2 отбора на шампионата. Финала при девойките е между тенис клуб "Черно море Елит" - Варна и тенис клуб "15:40" - София, а зад нас виждате момчетата на тенис клуб "Хасково" в полуфинална среща с тенис клуб "Железничар" -Пловдив. Резултатът при момчетата е много трудно предсказуем.

"България Сега": А нещо повече за Вашия клуб?

А.Г.: Нашият клуб "15:40" е от София, разполагаме със скромна, добре подредена база. Най-вече нашия клуб и моите амбиции са в началното обучение на тенесистите. Според мен ние сме най-добрият клуб в София, който обучава малки деца, създава бъдещи тенесисти и в общи линии там сме много силни. Нашите отбори в последните 3-4 години са в държавните отборни първенства, като в това до 12-14 години неизменно сме призьори. В крайна сметка се оформяме като клуб, който създава млади тенесисти и искаме да ставаме в тази посока още по-добри. 

"България Сега":  Вие сте един от хората, които са най-добре запознати с миналото на тениса в Хасково. Каква е историята на Тенис кортове "Хасково"? 

А.Г.: Този клуб в град Хасково беше създаден през 80-та година, по много нехарактерен начин за онова време. Град като Хасково, който никога не е имал тенис направи една от най-модерните бази, която и до ден днешен е една от най-хубавите бази в България. Причините са няколко...    Д-р Касабян, всеотдайния спортен деятел на град Хасково. Както и тогавашния първи секретар на окръжния комитет на партията - Румен Сербезов, един модерен ръководител, самият той е играел тенис и е искал да играе тенис, но в град Хасково не е имало кортове и това е една от причините в града да се намери място и да се построи тази база. Така започна тениса в град Хасково през 80-та година. 

"България Сега":  Какви качества трябва да притежава един млад тенесист, за да продължи да расте в спорта?

А.Г.: Фундаментален въпрос! Всеки по своему разбира този въпрос. Но аз бих заложил на трудолюбието. И пак на трудолюбието! В тениса, в детско-юношеската възраст се наблюдават много таланти, но без труд нищо не може да бъде постигнато. Ние треньорите можем да научим всяко едно момче или момиче да играе тенис, но без тяхните всеотдайност и трудолюбие няма никакъв шанс в съвременния тенис. 

"България Сега":  В какви други качества освен трудолюбие възпитавате младите надежди на тениса в България?

А.Г.: Постоянство. Трудолюбие. Честност. Нашата игра е джентълменска. Всички качества, които са присъщи на играта. Аз лично съм убеден, след повече от 30 години работещ като треньор, че нашия спорт изгражда младежи, на които качествата, които тениса възпитава в тях, всичкия труд, всички несгоди, които са понесли много им помагат в бъдеще в живота. Нашият спорт е благодарен спорт. Тенисът е сериозна професия. Много сериозна професия.

"България Сега":  Как се отразяват успехите на Григор Димитров на по-младите тенесисти от града, в който е роден?

А.Г.: Григор Димитров е от Хасково и той винаги ще си остане от Хасково. Аз много се радвам, че журналистите в България казват "хасковлията - Григор Димитров", радвам се, защото съм един от първите треньори в града. Радвам се, че имам дан в цялата тази работа в града да се установи трайно тениса и в крайна сметка през тези начални години, когато си мечтаехме за купи от какъв ли не ранг и беше доста забавно. Забавно, защото в града тениса прохождаше, а сега града има Григор Димитров, което всъщност е едно момче, което всяка държава, всеки град би желал да е негов възпитаник. Така че, Григор Димитров със сигурност в Хасково е пример, със сигурност помага много повече деца да желаят  да започнат да тренират. Но аз говоря в национален мащаб - Григор е знаме на тениса, какво да говорм за България. Да, помага ни страшно много!

"България Сега":  Оптимист ли сте за българският тенис?

А.Г.: Дали съм оптимист за българския тенис? Да, разбира се! Цял живот работя в тениса, няма как да не съм оптимист и да не продължавам да работя. Знам, че има талантливи деца, знам, че има работливи деца, знам, че има с всеки изминал ден все по-добри условия за упражняване не тенис спорта, така че съм оптимист и съм убеден, че Григор Димитров и Цветанка Пиронкова в момента много ни помагат в тази насока. Все повече деца да желаят да играят тенис и това е големия ни шанс. 

На всички българи зад граница пожелавам да не пропускат възможността, когато Григор Димитров и Цветанка Пиронкова са близо до техния град в Северна Америка и да направят всичко възможно да ги гледат. Това е голям шанс. И да ги подкрепят!

Въпроси към Димитър Димитров, баща на Григор Димитров:

"България Сега":  Г-н Димитров, разкажете ни как започна всичко за Вас в тениса?

Д.Д.: Всичко започна през 81-ва година, нали така? Атанас разказа за създаването на комплекса. Аз съм един от първите възпитаници на това поколение треньори. Той е един от хората, от които аз съм се учил. Наследих от него треньорската професия. Както той казва, много е важно един треньор да вижда, да усеща, да възпитава децата, което е едно от най-важните качества, които един треньор може да наследи от някой предшественик. 

"България Сега":  Разкажете ни повече за Григор. Какъв беше той като дете?

Д.Д.: Григор е роден 91-ва година, реално на 5 годишна възраст започна. Той всъщност израстна на кортовете. Всеки ден той идваше още като малък, 2-3 годишен, давах му ракетата, занимаваше се на стената, с часове седеше там. Но когато стана на 5 години, вече сформирах една група от 5 дечица като и той беше между тях. Още в началното обучение се виждаше, че той има огромно желание да се занимава с този спорт. 

"България Сега":  Как Ви повлия славата. Лично на Вас и на Григор?

Д.Д.: Аз съм си същия, няма промяна и в нашето семейство, ежедневието ни продължава да е като преди, не сме променени.

"България Сега":  Каква е ролята на семейството в кариерата на един елитен спортист като Григор?

Д.Д.: Смятам, че това, което беше нужно да направим, като семейство да застанем зад гърба на Григор, за може да постигне мечтите си, ние бяхме съпричастни докрай. Според мен това е един ключовите фактори, които изиграха голяма роля за неговото развитие. Истината е, че бяхме всеотдайни към него. И много хора около нас, които живеят в чужбина имат сериозно отношение за неговото израстване. 

"България Сега":  Заедно с популярността растат и очакванията на феновете. Как влияят тези високи очаквания на Григор, натоварват ли го или го стимулират?

Д.Д.: По-скоро феновете му трябва да се наслаждават на играта, която Григор показва, да нямат толкова големи очаквания. Ако продължава да работи и да се развива, естествено е, че ще продължи да расте нагоре и ще продължи да ни радва всички нас. А пък неговите лични мечти, само той си ги знае и ги следва. В това съм сигурен. 

"България Сега":  За какво мечтаете като баща на Григор Димитров?

Д.Д.: Григор да постигне мечтите си! Неговите мечти са и наши мечти!

"България Сега":  Какво ще пожелаете на читателите зад граница?

Д.Д.: Никога не забравяйте България, защото тя винаги е раждала и ще продължи да ражда такива елитни спортисти като Григор.

 BG7 TV: Dimitar Dimitrov:"Grigor Dimitrov's dreams are our dreams!":

Разговаряхме и с Елизабет Данаилова, шампионката на двойки до 18 години, ето какво ни сподели тя:

"България Сега":  Здравей, Елизабет! Честита победа! Би ли се представила на нашите читатели?

Е.Д.: Казвам се Елизабет Данаилова от тенис клуб "15:40" от град София, на 16 години съм. 

"България Сега":  Каква победа извоювахте днес?

Е.Д.: Спечелихме Държавно отборно първенство до 18 години. На финала днес спечелихме в решаващи двойки.

"България Сега":  Какви са бъдещите ти цели?

Е.Д.: Целите ми ми са някой ден, дай Боже да настигна Григор Димитров или Цвети Пиронкова. 

"България Сега":  Как ти влияят успехите на Григор Димитров и Цвети Пиронкова?

Е.Д.: Със сигурност техните успехи ми влияят мотивиращо. Учим се от тях и гледаме да вземем най-доброто. 

"България Сега":  Кажи ни, как се чувстваш след кря на турнира?

Е.Д.: Чувствам се добре след победата, удовлетворена и най-вече радостна. Сега със отбора ще го отпразнуваме подобаващо! Благодаря на всички, който ще прочетат този материал и се надявам някой ден да ни гледат на големите първенства. 

Димитър Евгениев
в. "България СЕГА"
Хасково

Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7