Силно българско присъствие на „Бразилия 2014”!

Начална страница | Интересно | Cпорт | Силно българско присъствие на „Бразилия 2014”!
image
Президентът на Бразилия Дилма Русев и президентът на ФИФА Сеп Блатер със Световната Купа за Шампиона на „Бразилия 2014”, която ще бъде връчена на щастливия отбор на 13 юли...

Не е вярно, че България я няма на Световното футболно първенство в Бразилия! Има там, в тази могъща по земя и хора страна, по футбол и много други красоти, една жена с българска кръв, която направи до сега толкова много, и ще направи всичко, което още трябва, за да стане голям футболен празник! И той ще ни донесе много, много радост и надежди  - на всички нас – в Чикаго и Америка, в Бразилия,  България, Европа и по цял свят. Чест и благодат за тази българка, която е Президент на Бразилия.
Мондиалът в сърцето на Дилма – това е високото българско присъствие на „Бразилия 2014”!

На 1 януари 2011 година Президент на Бразилия става Дилма Русеф, която печели изборите блестящо. Сега за първи път страната  се управлява от жена.  Президентът в Бразилия държи в ръцете си върховната власт, в никакъв случай не е водевилна фигура, която се подвизава по коктейли, държи протоколни речи, съставени от празнословие, на което никой не обръща внимание. Затова и събитието е безпрецедентно. Още повече, че тя не е актриса, културист, боксьор, кечьор или  политически демагог, който сее край себе си опашати политически лъжи...
Русеф е добре позната и оценена по своята дейност и талант на ръководител преди изборите.  Тя минава през много „горещи места” в икономиката, където научава всичко, което трябва да знае добрият президент, когато стои на кормилото на държавата. Особено ако тя е Бразилия и може да побере на своята територия  Великобритания  35 пъти, а България - 75 пъти.

Дилма  Русеф по време на откриването на  новия Национален стадион в столицата БразилияНай-напред, в Порту Алегри, тя възглавява бюджетното планиране на градската хазна. После там става министър  на енергетиката на щата. Построяват се нови и нови електростанции. Щатът става абсолютен шампион на Бразилия по производство на електроенергия. Това не остава незабелязано и Дилма Русев поема поста на министър на енергетиката на цяла Бразилия. От там Русеф издига целия бразилски енергиен отрасъл на небивали висоти. Бразилската електрическа мрежа е почти 90 хиляди километра. Това е колкото „жиците” на цяла Европа. Сега се работи по увеличаването й в Амазония. Огромна е енергията на тази жена с български корен, която е почти омагьосана от своите социални мечти и ангажименти. Бразилските гаучоси дълго ще я благославят за усилията й да прокара ток до техните станове из пампасите . Затова бях втрещен от „експерта” по Световното първенство на един голям европейски вестник, който предрича срив на електричеството и провал на Световното първенство, защото  не бил паднал достатъчно дъжд. Може би е забравил, че Бразилия е начело и по алтернативни енергоизточници?
Русеф е събрала в себе си много жизнен опит, професионален опит, деловитост, политическа твърдост, притежава и много лично обаяние. Тя продължи политиката на своя предшественик,  Лула де Силва, от когото получи в наследство най-прогресивната икономика в Южна Америка, ориентирана към социално общество, но в същото време и доста корумпирана среда и общество разделено твърде драстично на бедни и богати.
Тя стартира своята дейност като глава на гигантска страна като отрече и постави прегради пред „наследствените постове” в държавното управление, като  назначи начело на министерства, отрасли и институции професионалисти, работещи за обществото.  Отстранявайки бившите чиновници от държавния апарат Русеф атакува корупцията, съкрати бюджетите на своята администрация, оряза безконечните бонуси, които  раздаваха на себе си „висшите началства”. Страната стана сцена на гръмки финансови изобличения. Разбира се това й създава и опасни противници. Но, ръководена от своите социални идеи и чисто женското си състрадание и любов към децата и майките, страдащите и слабите, бедните и онеправданите, тя създаде нови правила и система за подпомагане и грижи към нуждаещите се. Което е точно в противоречие на преобладаващите съвременни теории за излизане от кризите – затягане коланите на най-мършавия народ в държавата.
Дилма Русеф е родена на 14 декември 1947 г. в град Белу Оризонте. Баща й - Петър Русев - е наш сънародник.  След училището тя се мести в Рио де Жанейро, а оттам - в Сао Паулу, където става ръководител на организацията "Палмарес", която се бори срещу властта на тогавашната военна хунта, управляваща Бразилия.  След една акция е арестувана и осъдена на три години затвор.  Излязла на свобода, Русеф завършва икономика и се включва в стремежа за икономически възход на Бразилия.
След успехите й като министър на икономиката тя застава на най-ключевия пост:  Ръководител на Кабинета на Президента,  през който преминават оперативно всички важни въпроси, касаещи бразилците и Бразилия.  Това е нейният университет, където изучава какво се иска от един президент.
Никога не е забравяла България. В едно свое интервю Дилма Русеф разказва за живота и дейността на своя баща Петър Русев, който от 1920 до 1929 г. е бил свързан със социалните борби в България. Той напуска родината си  по политически причини и отива във Франция. Там живее 15 години. В края на Втората световна война, през 1944 г., се преселва в Аржентина, а след това - в Бразилия, където работи за германската компания "Манесман". Създава семейство с  Дилма Коимбра Силва, чието име носи и тяхната дъщеря Дилма Русеф. 

Точен шут във вратата и новият стадион във Фортелеза е открит!- Моят баща беше силна личност, много образован – казва тя в едно интервю. - Четеше много книги. Почти всичко, научено в детството ми, го дължа на него. Бях само на 15, когато татко почина. Той беше симпатизант на левицата - социалдемократите и други партии с подобна ориентация. Но заедно с  политическите си пристрастия той се отдаваше и на семейството ни. Стана строителен предприемач. Слава Богу, че не доживя идването на военните на власт. Отиде си две години по-рано от инфаркт.
Военният преврат бе извършен през 1964 г. На власт дойде жестока диктатура. Тогава живеех в Сао Паулу. Младежите масово създаваха съпротива. Аз основах и оглавих "Палмарес". Така се е наричала организацията на африканосите в Бразилия, създадена през XVII век за борба срещу робството. Макар повечето от нас да бяха бели, ние напълно споделяхме тези идеи на нашите чернокожи братя - свобода, равенство и справедливост. Аз носех цялата политическа отговорност за акциите, които извършихме.
Мен ме арестуваха при една от многото полицейски хайки. Първо ме откараха в една казарма. Измъчваха ме... Най-много обичаха да пускат ток. И до днес имам белези от тези изтезания. Военен трибунал ме осъди на три години затвор. Излязох през 1973 г. Започнах да следвам. Преселих се в Порту Алегре, столицата на щата Риу Гранде ду Сул. Същевременно режимът постепенно се демократизира. Много бивши партизани влязоха в лявото Бразилско демократично движение. Военните окончателно си отидоха през 1985 г.
За първи път в България! Дилма Русев на Царевец през октомври 2011Дилма Русеф е получила в детските си години католическо възпитание От своето религиозно училище тя излиза с превъзходен френск език, прекрасно музикално образование и танцово умение. И въпреки това, а може би и тъкмо затова,  нейното съпричастие към съдбата на онеправданите социални слоеве я насочва по стъпките на баща й, в борбите за социална справедливост. На 18 години  още Дилма  става член на активна младежка организация, където действа  като „Естел”, „Луиша”, „Патрисия”, „Ванда”. Казват, че и сега нейният темперамент е същият¸позициите и остават принципни. Работи по 15 часа на ден. Цялата й енергтия е подчинена на социалните ангажименти..
Дилма Русев пое на своите плещи и твърде отговорната задача – да направи световно първенство  в страна, където Футболът е Религия, а Маракана е неговата Катедрала. Много от 200-милионния народ се моли за ново възкресение на футболната вяра. Както винаги тя се отдаде на тази цел с всичките си сили. Нейният народ не е съставен нито от германци, нито от японци и порядъкът тя трябва да  постига със свръх усилия. Тя е, която балансира между милионни пластове на хора живели в бедност и порок и още по-опасните  пластове от други -  живели в огромно богатство и огромен порок.  Тя се срещна с всички футболни капацитети и реши всички възникнали проблеми. Тя откриваше стадиони с току що забития последен пирон по трибуните с юнашки шут във футболната врата...
Разбира се и сега има медии, които всеки ден сипят черни прогнози, че не само някой стадион,  а и целият Мондиал ще се срути... Има медии,  които изведнъж, току пред Световното първенство, откриха много корупция и много бедни хора в Бразилия, което  били много  гладни и много страдали... Не бяха ги забелязвали досега.  Скалъпените протести от няколкостотин хора се представят  за „народен бунт срещу Световното първенство”, което направо стряска всеки информиран човек. Защото на един протестиращ се падат половин милион, които едва  чакат 12 юни за да се почне...  Разбира се стрели летят и срещу ФИФА, организация, която се оказа прекалено  силна и независима.
Дилма Русев  направи и прави още много за да стане 20-то Световно първенство по футбол в Бразилия през 2014-та година голяма радост и надежда за всички  честни, почтени, вярващи в доброто и спасението на човечеството хора – от Бразилия и по цял свят!

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7