Стефка Костадинова получи заслужено място в „Залата на славата”

Начална страница | Интересно | Cпорт | Стефка Костадинова получи заслужено място в „Залата на славата”

Вече 25 години световният рекорд на българската лекоатлетка е недостижим

Миналата седмица, на церемония, която бе организирана в световно известния Национален музей и Национален Дворец  на изкуствата в Барселона, в навечерието на 100-годишнината на Международната Федерация по Лека Атлетика  /IAAF/, бе основана „Зала на Славата” и първите 24 най-големи лекоатлети на столетието бяха тържествено въведени в този Спортен Олтар!
Заслугите на лауреатите бяха дефинирани така: „… За легендарни спортисти, които са с признат неоспорим принос и изключителна роля в развитието на леката атлетика  през последните 100 години”. Със своя световен рекорд от 2 метра и 9 сантиметра в скока на височина, вече 25 години недостижима граница, с олимпийския си лавров венец от „Атланта 1996” и световните си шампионски титли, нашата сънародничка Стефка Костадинова, един изключителен феномен в световната спортна история, привлече на този ден огромно внимание и адмирации!
И по достойнството на своето постижение, и по снага, тя се отличаваше ярко на Сцената на славата. Великият спринтьор Юсеин Болт първи /естествено!/ смогна да я поздрави, след него Алберто Хуанторена и Сергей Бубка…
На това тържество се раздадоха и наградите на най-добрите  лекоатлет и лекоатлетка  за 2012-та година в света – Юсеин Болт и Алисън Филипс…
Предшестваше преливащо от енергия испанско шоу, последвано от показ на върховите моменти в спорта при избраните лауреати.
Присъстваха  около хиляда световно известни личности. Сред тях повече от 180 световни и олимпийски шампиони.

Стефка Костадинова24-те най-големи лекоатлети на света за всички времена, които бяха приети в учредената „Зала на Славата”, в навечерието на 100-годишнината на Международната Федерация по Лека Атлетика (IAAF) в Барселона:
Стефка Костадинова, Йоланда Балаш, Фани Бланкърс-Коен, Сергей Бубка, Себастиан Коу, Бети Кътбърт, Малдред Дидриксен, Емил Затопек, Джаки Джойнър-Кърси, Алберто Хуанторена, Ванг Юнксиа, Кип Кейно, Карл Люис, Майкъл Джонсън, Едуин Моузес, Пааво Нурми, Дан О`Брайън, Ал Оертър, Джеси Оуенс, Питър Снел, Ирена Шжевинска, Абебе Бикила, Адемар Да Силва и Владимир Голубничий.
………………………………………………………………

„Стефка Костадинова научи спортния свят как може да се побеждава артистично и с много чар!”

Българката, която стана за вечни времена член на „Залата на Слават” е още и  Председател на Българския Олимпийски Комитет.  Родена е в Пловдив на 25 март 1965 година.. На 3 години решава твърдо да стане певица, на 5 – учителка. Олимпийският комитет не фигурира в целите, които си поставя в тази юнашка млада възраст.
До леката атлетика стига по заобиколен начин. Първо минава през сладките улични игри в топлия и спокоен южен град, после през плувния басейн, докато в Пети клас я записват в пловдивското спортно училище... Стефка е израсла по това време до метър шейсет и шест и майка й, която добре познава спорта, решава, че е грехота да се пренебрегват от Бога дадените толкова много сантиметри...Там среща първия си треньор Добри Иванов, който моментално я води на трапа за скачане. Тя отдава дължимото на своето спортно училище. “Тогава системата в спорта беше много силна. Спортното училище създаваше възможност да се концентрирам. Имаше и чудесни състезания – спартакиадите, на които стартираха хиляди млади спортисти. В 7 клас скочих 175 сантиметра и станах... Майстор на спорта!” 
После Стефка завършва и треньорския профил на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски. По-късно нейни треньори са Еньо Петров и Николай Петров.
12 години Стефка Костадинова е световен феномен в леката атлетика. Резултатите от големите състезания на планетата, в които участва, красноречиво потвърждават това – притежава всичко възможно в нейната дисциплина- български, европейски и световни рекорди и шампионски титли, олимпийски шампион е от „Атланта 96”
За нея президентът на Международната  федерация по лека атлетика Ламин Диак казва: “Стефка Костадинова научи спортния свят как може да се побеждава артистично и с много чар!”
А за себе си и спорта тя казва:“Бях злоядо и амбициозно дете - исках да побеждавам навсякъде и във всичко. В първите си състезателни години вписвах в една тетрадка всички резултати в скока на височина по цял свят, които стигаха до мен. После сядах и се взирах с часове в тях. Мислено ги прескачах.... Но след време се превърнах в силна жена – победител по природа... Спортът дава много. Прави характер, създава дисциплина, воля, самоконтрол. Запознава те с магията на живота – общението. Младият човек се учи да живее в реалния свят, да се чувства уверено и да постига щастието и успеха в него.”
………………………………………………………………………………..

ПОСЛЕСЛОВ

Преди четвърт век, на 30 август 1987 година, на Световното първенство по лека атлетика на Олимпийския стадион в Рим, Стефка Костадинова постави фантастичен световен рекорд  в скока на височина - 2 метра и 9 сантиметра!
Това значи, че една българка, още преди 22 години, въобще не се е питала кога ще ги стигне американците, европейците или азиатците... Още тогава тя просто е била пред всички. А те са, които още на могат да я стигнат.
На Олимпийските игри в Лондон през 2012-та българският спорт като че ни демонстрира един особено горчив и дълбок срив. Човекът, който водеше българския олимпийски тим беше Стефка Костадинова. Колко е виновна тя за този маратон назад, след който ние се озовахме някъде по времето преди 60 години?
Много!  Ако  страната ни беше катастрофирала само в спорта.  За нещастие българинът  днес  е най-бедният човек в Европа  и едва ли нещо може да се поправи само с една нестихваща и болезнена логорея ... В тази безизходица признанието към Стефка Костадинова в света  може да събуди интереса в страната  как би могло да се прекъсне прекъснатото развитие на България?

Климент Величков
„България Сега”, Чикаго
www.Bulgariasega.com

Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7