ГРЕШНИЯТ РИЦАР ЛАНС АРМСТРОНГ

Начална страница | Интересно | Cпорт | ГРЕШНИЯТ РИЦАР ЛАНС АРМСТРОНГ

Особено драматичен момент в историята на спорта

Ланс Армстронг е сред най-големите и популярни спортисти на нашата планета. Той е седем пъти победител на най-прочутото колоездачно състезание в света  „Тур де Франс”. Новината, че той ще бъде доживот дисквалифициран и му се отнемат всички титли и медали завоювани досега, заради употребата на допинг, отекна като изненада в спортния свят. Не че това не се знаеше, а че беше допуснато да се каже.  Допинговите лаборатории си имат постоянни клиенти от Молдова, Тунис, Беларус, Перу, Нова Каледония или България, а на току що отминалата олимпиада и децата знаеха, че такова нещо с поданиците на кралица Виктория няма да се случи, дори и да са пили цяла нощ от плувния  басейн, натъпкан със стероиди.
Обвиненията в употреба на забранени вещества съпровождат спортния път на Армстронг през цялата му кариера. От 1999 до 2005 г. той нямаше равен на себе си. През това време в организма му откриват следи от стероиди, но той доказва, че е лекувал рани. После французите го обвиняват в употреба на наркотици. Но не се приемат доказателствата им. В 2004 г. американска фирма не му плаща 5 милиона наградни долара, защото европейската преса в хор обвинява колоездача в допинг употреба. В 2005г. излизат едновременно две изобличаващи го книги. В 2005 г. той обявява край на спортната си кариера. После се връща в спорта, което за него значи „в живота”. След нови скандали, през 2011 г. се отказва окончателно.
Той написа свои неповторими страници в Историята на спорта!И как се стигна през 2012 г. до неговото окончателно дискредитиране?
През януари и февруари 2012 година  Армстронг отново е подложен на поредното разследване, макар и вече простил се със спорта, което отново завършва без резултат. И тогава срещу него излизат неговите бивши съекипници от отбора на US Postal Флойд Ландис и Тайлър Хамилтън, които преди години сами бяха дисквалифицирани за употреба на допинг. В Антидопинговата комисия на САЩ (USADA) намират следи на стимулиращи и маскиращи ги средства, също така и за кръвен допинг. Още един съотборник на Армстронг  - Джордж Хинкапи дава показания, че  лично е видял как колегата му взима допинг и уговаря и други да вземат!
На нас, които излегнали се четем тези истории това може да ни се стори много лошо. Но на Армстронг, чието сърце е издържало на хиляди километри езда под ужасните лъчи на слънцето, му е било ясно какво става в гърдите и на другите, свои или съперници,  и им предлага вещество, с което може да се опазят в зверския етап, който ги очаква...
Кажете на моите приятели да не страдат за мене, аз съм щастлив - каза Ланс, след своето първо състезание, откакто беше анатемосан. Този уикенд той се класира втори на планинско колоездене в Аспин, Колорадо, след 16- годишния си конкурент  Кийгън СупрбиСъс свойствения си непукизъм Армстронг и този път отговаря, че е невинен и че през спортния си живот е минал 500 теста и USADА са грубияни, за което ги дава на съд. Но когато съдът се проточва той  решава да прекрати борбата.
Противниците му приемат това като знак, че признава греховете си.
И тогава изпълнителният  директор на антидопингового агентство Тревис Тайгарт заявява, че  Армстронг ще бъде пожизнено дисквалифициран. Ще му бъдат отнети всички награди, а възможно и спонсорите му да си поискат обратно грамадните суми, с които са го награждавали. Тайгарт казва, че това е особено драматичен момент в историята на спорта. Но той трябва да стане урок за бъдещите шампиони. 
Самият Армстронг приема катастрофата спокойно. Думите му са, че той вече е казал всичко каквото е имал да каже в своята мисия - като се започне от това, че с упоритостта си е победил дори рака в собственото си тяло. Продължава да се чувства победител в „Тур де Франс”. Той продължава активната си дейност по финансиране на борбата с рака и твърди, че ще направи нещо съществено за преодоляване на социалната изолация, в която попадат онкоболните.
Едва ли в близко време спортът ще се прочисти от допинга на базата на  гръмогласния урок, наречен „Ланс Армстронг”. Ланс не ще загуби своето място в историята на спорта. Освен това хората вече се учат и разбират нюансите на доброто в лошото и особено в лошото, което ти натрапват за добро.
Интересното е, че за три дни след 24 август, когато бе разгласено анатемосването на големия спортист,  в сметката на Фонда за борба с рака, основан от Армстронг, са преведени 174 000 долара. До тогава средните вноски били около 3 000 долара дневно.
Преди броени  часове и дни се получи и вестта за пререшение на  решението на Антидопингового агентство: Тревис Тайгарт заявява, че Ланс може да запази част от титлите и медалите си, ако признае, че е употребявал  забранени субстанции. Това е едно от любимите наслаждения на съвременната  инквизиция, облечена във власт и тога. Великодушно му оставят 5 победи от „Тур де Франс”.  Ще му вземат 2. Колко точни са везните за морала у някои хора!
Истината е, че Агенцията и самият Тревис са били засипани с писма и обаждания от хората, които поддържат Ланс Армстронг.  Прави за цялостния живот и послание на Ланс и неправи за неговите спортни партньори, които... които... които най-често са се състезавали с по-лош и остарял допинг от Ланс. И са губили и заради допинга и от това, че той е бил винаги по-добре подготвен от тях.
Климент Величков
В. „България СЕГА”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7