МОДЕРНИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ /5/

Начална страница | Интересно | Cпорт | МОДЕРНИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ /5/

Рубриката се води от Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго, в.”България Сега”

ЛЕТНИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ „РИМ 1960”

Олимпийският шампион по борба от Рим Димитър Добрев Седемнадесетите летни олимпийски игри се провеждат от 25 август до 11 септември в Рим, Италия. В тях взимат участие рекордните до тогава 5348 спортисти от 83 страни. Те се състезават в 150 дисциплини от 17 вида спорт: лека атлетика, плуване, водна топка, скокове във вода, гимнастика, баскетбол, футбол, хокей на трева, бокс, борба, вдигане на тежести, ветроходство, академично гребане, кану-каяк, колоездене, конен спорт, фехтовка, стрелба, модерен петобой.

Подобрени са 74 олимпийски и 27 световни рекорда. „Царица” в ”Царицата на спорта” – Лека атлетика е американката Вилма Рудолф, която печели 3 златни медала в спринтовете бягания. В бокса изгрява звездата на Касиус Клей (по-късно се преименува на Мохамед Али), задържал се на професионалния връх в следващите две десетилетия. Победител в маратона е невероятният етиопски атлет Абебе Бикила, пробягал дистанцията бос. Сред най-изявените спортисти са гимнастиците Лариса Латинина и  Борис Шахлин като гимнастиците на тогавашния Съветски съюз печелят 15 от 16 възможни медала в този спорт. Бъдещият крал на Гърция Константин Втори печели златен медал във Ветроходството.
Отлично се представя и телевизията, която е все още в детската си възраст. Въпреки това на живо и на запис състезанията се излъчват в 18 европейски страни, САЩ и Канада.  
На тези Игри българските борци стават национални герои. За пръв път страната ни печели масирано олимпийски медали.  Шест от тях са на борците и един – на гимнастика Велик Капсъзов извоювал бронз на халки.
Димитър Добрев  става олимпийски шампион в класическия стил, в категория до 79 килограма. Крали Бимбалов, Неждет Залев и Станчо Колев  са със сребърни медали, а Динко Петров и Еню Вълчев  -  с бронзови отличия.


Олимпийски игри „Рим 1960”
Класиране на страните по медали

Страна.             Зл. Ср. Бр.  Общо
1. СССР              43  29  31   103
2. САЩ              34  21  16     71
3. Италия          13  10  13    36
4. Германия     12  19  11    42
5. Австралия      8    8    6     22
6. Турция            7    2    0       9
7. Унгария          6    8    7     21
8. Япония           4    7    7     18
9. Полша            4    6  11     16
10. Чехосл.        3    2    3       8
...
15. БЪЛГАРИЯ   1   3    3       7

Римското злато за България

Eddic Crook, Cassius Clay, Skeeter Macclure - златните медалисти на САЩ от боксовия ринг на "Рим 1960" Лудогорието е било преди години най-плодородната земя  за българската борба. Роденият в с. Езерче, Разградско, български борец, Димитър Добрев, пръв наш олимпийски шампион в  класическия стил, носител още и на сребърен медал от предишните игри в Мелъбрн, е бил Спортист № 1 на България точно преди 52 години. Той става и един от най-добрите треньори в борбата. Негово откритие е талантът на Боян Радев, двукратен олимпийски и световен шампион.
Най-интересното е, че Димитър Добрев, този все пак нетрадиционен гений в борбата, съвсем не е това, което можете да си помислите: яко момче от къра, което попада на треньор и става шампион! О, не! Точно обратното. Той става олимпийски шампион докато едва намира време да тренира, защото  чете лекции и води практически занимания на студентите в нашия Висш институт за физкултура и спорт в София – норматив  800 часа по семестрите! Просто няма кому да ги повери, тези негови студенти, дори и когато трябва да се готви  за олимпийския тепих в Рим!
Родителите му са преподаватели. Учат децата на четмо и писмо – българчета и турчета – из Делиормана. В кариерата си сменят няколко училища из села и градчета. И интересно– по тия места, където борбата е народен спорт, навсякъде децата в училище умират от желание да се преборят и надвият на учителския син! Така, от най-ранно детство, Димчо е бил принуден постоянно и навсякъде да пази до последен дъх авторитета на родителите си. Защото – представяте ли си какви закачки ще паднат, ако синчето на даскалите постоянно го валят по алея другите деца?! Четох в едно писание, че в тези селски дуели Димитър Добрев имал 300 победи и нито една загуба! Може и да не е съвсем точно, но е достоверно, че това именно са корените на неговото олимпийско злато!
Четох още, че бил вундеркинд в математиката. И бил чел много книги. Когато идва време за висшето образование избира ВИФ. Там давали по  негово време на студентите още от портала страхотен ватен  анцуг и гуменки, а столът им се славел с най-хубавата храна в света и всички като минавали край него /а той бил тогава и на централно място в София/, се облизвали като  котараци под великденската маса...
Невероятният маратонец Абебе Бикила, който пробяга и спечели римския олимпийски маратон... бос! Добрев влиза във ФИФ като гимнастик. Но  бяга и стоте  метра за около 11 секунди, което си е фантастика за неговото време. Добре скача. Искат да го правят десетобоец. Но той се хваща със щангата.  Става национал. Бил е вече  почти на 20, когато отново се връща към борбата. И понеже е много як и гъвкав – с две свои коронни хватки започва да хвърля противниците си по тепиха на която си страна поиска! Спортните му опоненти,  горките, се виждат в чудо и им е просто неудобно пред публиката... Само че по онова време състезанията по борба са малко. Няма европейски първенства. Световните се през четири години. Ако те случи един грип по това време –така може и цели осем години да си само „на вътрешния тепих”. С една дума борецът, и гении да е, е имал малко възможности за изява...
В Мелбърн приемат олимпийския му медал като изненада. Но в Рим никой вече не се съмнява в неговата дарба и солидна подготовка. Надвива един по един португалец, фаворита руснак, швед, румънец, и накрая турчина Айваз! 
Така Добрев стига до олимпийското злато в Рим! То е второто за България, след Никола-Станчевото,  взето на тепиха в Мелбърн. А той е първият българин с два олимпийски медала. Освен народната слава получава и разточително щедрите  по онова време олимпийски награди, давани от държавата. За среброто  от Мелбърн – 800 лева,  за Римското злато  – цели 1000! И двата пъти събира великолепните си колеги, асистенти и професори на ВИФ и стават фантастични научни почерпки със  салам  и, като изключение, малко твърд  алкохол! /О, ужас!/.
Затова пък, простено да му е - Димитър Добрев е човекът, който през целия си активен спортен живот е бил винаги, и само, състезател на  най-прекрасното спортно дружество в България /а може би и в цял свят/ - „Академик”!
Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго
В.”България Сега”
www.Bulgariasega.com
www.facebook.com/bulgariasega


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7