Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ – Буенос Айрес

Начална страница | Интересно | Литература | Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ – Буенос Айрес
image

Уважаеми читатели на в. „България СЕГА“, в последните десетилетия нашите сънародници се пръснаха по света и вече няколко поколения живеят извън България – страната, в която са родени те или техните предци. Все повече се губи връзката с история и традиции, с език и култура. Благодарение на съвременните технологии, медийното разпространение и най-вече на мисията на родолюбиви българи, става въможно не само корените да не се забравят, но културното ни наследство и традиции  да се популяризират все повече и повече. В този брой представяме дейността на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ и на нейния председател Аксиния Иванова.
Снежана Галчева – Председател на Салон
за българска култура и духовност - Чикаго
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Автор Аксиния Иванова
Нашата организация е учредена с цел да работи за популяризирането на българската култура и духовност в Аржентина. Решихме да се посветим на това, защото ни се стори обидно в емигрантска страна като Аржентина, с представители на всички националности, за страни с далеч по-малък принос към човешката история в сравнение с България, да се говори и знае, а за нас - българите, почти никой да не е чувал. Желанието ни е да направим нашата Родина по-известна в латиноамериканската държава. За съжаление, сред аржентинците страната ни е твърде непозната, почти нищо не се говори или пише за България. Колкото до сънародниците, които в преобладаващата си част са наследници на българи-емигранти от различни поколения, те идеализират Отечеството на техните предци и свято пазят в паметта си чутото в детството си за българските традиции и обичаи. Но много малко от тях знаят езика ни и са посещавали България. И тук е ролята на нашата организация - да представя различни аспекти на страната ни на техния език, като разширява кръгозора им по тази свята за тях тема и да помага да се съхрани българското им самосъзнание.
Началото беше дадено със създаването на информационния портал на сдружението: https://losbulgaros.com.ar/, чиято задача е да запознава с всичко, отнасящо се до България - новини, културни прояви, традиции и народни празници, история, бит, спорт, национална кухня и др. Полезна рубрика в него е “Търся своите корени” - своего рода мост, помагащ на онези сънародници в Аржентина, загубили през годините връзките със своите роднини в България, да ги възобновят отново. Сайтът се радва на голяма популярност и е посещаван и четен от всички испаноговорящи страни. По-късно добавихме секция на български език, която да информира съответно за Аржентина. Общото за двете секции е частта, представяща проявите на дружеството и живота на българската общност.
Първото значимо начинание на дружеството ни беше кампанията “Oткрий България”, за популяризиране на България сред широката общественост в Аржентина. Създадохме и подходящо лого за тази цел. Реализирахме изложба, която представлява лицето на кампанията и носи същото име. Състои се от 12 пана, разказващи за България - природни красоти, историческо наследство, църкви и манастири, народни традиции и фолклор, известни личности, спортна слава, национална кухня. Идеята е експозицията да бъде показвана навсякъде из латиноамериканската страна, за да запознае аржентинците със съкровищата на богатата ни национална култура.
За първи път официално изложбата беше представена по молба на българското посолство на коктейл, организиран от тях за Националния ни празник 3 март през 2015 година. Събитието се състоя в помпозната сграда на фондация „Ромуло Рахио“ - голям културен център и музей. Присъстваха над 200 гости - представители на аржентинското външно министерство и на различни държавни институции, голям брой посланици и дипломати, акредитирани в Буенос Айрес, както и представители на българските общности в Аржентина. Разположена в централния овален салон на двореца, изложбата породи голям интерес сред присъстващите, представи достойно страната ни и беше повод за заслужена гордост сред нашата диаспора в Аржентина.
Следващо представяне на експозицията организирахме в края на октомври 2015 година в град Президенсия Роке Саенц Пеня, провинция Чако, където са се заселили първите български емигранти и има бюст-паметник на революционера Христо Ботев. Тридневният празник на българската култура, на който представихме изложбата, беше широко отразен от местните телевизия, радиа и вестници и привлече интереса не само на представителите на българската общност, но и на другите емигрантски общества, както и на аржентинците и гостите на града.
Работата ни в мултимедийната сфера включва продуцирането и създаването на документални филми, свързани с известни личности и събития от историята на България. Първият, който осъществихме, беше “Солунските чудотворци“, с озвучаване и надписи на испански език. В него се проследява живота и мисията на Светите братя, техния път в разпространението на нашата азбука, последователите и учениците им, влиянието на създаденото от тях върху България и отражението върху европейската култура.
Една от идеите на дружеството ни е неговата дейност да надхвърли границите на Аржентина и да се разпростре в другите испаноговорящи страни от латиноамериканския континент, където съществуват български общности. Такава възможност дойде с покана от Колумбия за честване на Националния ни празник през 2015 год. Там представихме нашия документален филм “Пътят към свободата”, разказващ за непрестанната борба на народа ни за освобождение и проследяващ трудния и изстрадан път, довел в крайна сметка до този светъл ден - 3 март 1878 год., след който България става свободна. Тази среща роди първото по рода си споразумение между две български дружества в Латинска Америка - договор за сътрудничество между Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” от Буенос Айрес и Колумбийско-българската фондация “Алианза” от Богота. Основната цел на подписания документ е да насърчи развитието на културните и образователни връзки във взаимното сътрудничество.
 
Следващи международни прояви по пътя към сближаването и интеграцията на българите в Латинска Америка, които осъществихме, бяха посещенията ни в Уругвай през 2015 и 2016 год. Първоначално представихме документалния ни филм “Солунските чудотворци”, а на следващата година в Монтевидео показахме изложбата “Oткрий България”.
Нашата организация винаги е търсила и други форми за комуникация. Така се роди идеята за първото българско интернет радио не само в Аржентина, но и на южноамериканския континент, наречено “Моята България” - една стъпка напред в популяризирането на Отечеството посредством излъчване на специализирани програми по важни и полезни теми, свързани с България. Радиото стартира при голям интерес с предавания изцяло с културна насоченост. А скоро след това предложихме и една нова възможност за изучаване на родния език от разстояние - радиоуроци по български. Тази форма на дистанционно обучение е насочена специално към тези, които поради характера на местоживеенето си или на своята работа не могат да посещават присъствени курсове. В Аржентина този проблем стои особено остро. Разстоянията в страната са огромни, а големите български общности, състоящи се от наследници на българи-емигранти, не знаещи български, но с голямо желание да научат езика на своите предци, са в отдалечените провинции.
Благодарение на радиото се роди и идеята за кампанията „Открий български талант“. Как стана това?
Веднъж наша слушателка, аржентинка от български произход, ни изпрати репортаж за едно нейно пътуване до България, с молба да го излъчим. При разговора ни с нея стана ясно, че тя се занимава с писане и макар да е започнала късно да пише, още първата й книга е претърпяла пет издания. Това ни накара да се замислим, че вероятно и други наши сънародници в тази част на света творят - всеки в своята област, но без да бъдат познати на широката публика.  А нашата Родина е малка и като народ не сме от най-многобройните в света. Затова решихме, че на всеки съотечественик, който твори в дадена област и създава произведения на изкуството, трябва да се даде шанса да бъде опознат и оценен по достойнство.
С кампанията „Открий български талант“ Асоциацията си постави амбициозна задача. Чрез своето интернет радио „Моята България“, както и с информационния си портал в световната мрежа да направи тези сънародници популярни с работата, творбите и живота им не само сред българската диаспора в чужбина, но и в България. За целта представяме тяхната дейност на широката публика чрез презентации, интервюта, репортажи и документални филми, а така също с подходящи преводи на произведенията им.
Предаванията на интернет радио "Моята България" са на испански език. Това се налага, от една страна, поради гореспоменатия факт, че преобладаващата част от общността ни в Аржентина не владее български, а от друга страна - за да достигнем до слушателите във всички испаноговорящи страни.
За популяризирането в България на съотечествениците, представени в тази инициатива на Асоциацията, разчитаме на партньорството на приятели и съмишленици от Родината. С тяхна помощ вече бяха публикувани и излъчени в различни медии материали за автори от Аржентина и други страни в Латинска Америка.
При второто си посещение в столицата на Уругвай, Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ включи в програмата и представяне на кампанията „Открий български талант“. За това културно мероприятие организацията ни получи поздравително писмо от тогавашния вицепрезидент на Република България, г-жа Маргарита Попова. В него тя говори за интереса и симпатията си към начинанието на дружеството за популяризирането на творци от български произход.  Накрая на писмото си г-жа Попова изразява своята подкрепа за кампанията „Открий български талант“. Инициативата на нашето дружество вече спечели популярност в средите на българската общност в Аржентина. А представянето на неизвестни досега деятели на изкуството събужда национална гордост не само сред сънародниците зад граница, но и в Родината.
Първата изява на наша земя беше през 2016 година в „Американския център” на Столичната библиотека, под патронажа на Кмета на София - г-жа Йорданка Фандъкова, с любезната подкрепа на посолството на Република Аржентина в България. В рамките на мероприятието се състоя премиерата на документалния филм „Сърце като птица“, създаден от Асоциацията и разказващ за аржентинския поет с български корени Марио Несторофф. Тридесетминутната кинотворба въвежда зрителя в историята на емиграцията в Аржентина, като поставя акцент на българската емиграция в тази страна. Представя общността ни в провинция Чако, неговия роден край и преминава в разказ за жизнения му път. Още твърде млад, той е оценен от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес на литературен конкурс, в който печели първа награда с поемата си „Песен за Чако“. Приживе не издава книга и е малко известен със стиховете си. Но след смъртта му неговите работи са оценени подобаващо и заема достойно място в културата на Аржентина. А в последно време творчеството на Марио Несторофф, благодарение на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, става все по-известно и в България, и по света. Досега филмът е показван в София, Буенос Айрес, Монтевидео, Скопие и Виена.
За честването на поета през 2018 година в аржентинската столица, с кинопрожекция за този най-стойностен автор в историята на българската емиграция в латиноамериканската страна, българският вицепрезидент г-жа Илияна Йотова изпрати свое специално видео обръщение към събралите се. В него тя говори за документалния киноразказ, посветен на „певеца от Чако“, както още приживе е бил наречен Марио Несторофф и изтъкна значимостта на неговите произведения днес.
От 2017 година българското дружество от Буенос Айрес стана член на Асоциацията на българските медии по света и взе участие в ежегодните международни срещи, организирани съвместно от БТА и АБМС. На последния форум, проведен в Тирана в края на 2019 година, Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ анонсира създаването на първата българска телевизия в Южна Америка - интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ“ (Los Búlgaros TV). Целта на новото информационно средство е по качествено различен начин, на съвсем друго равнище, да продължи да осведомява сънародниците за всичко свързано с България, както и да отразява живота на българските общности. В чест на Националния ни празник 3 март т.г. беше реализирано първото предаване на LBTV. В него, освен представянето на новата медия на зрителите, беше излъчен документалният филм „Пътят към Свободата“.
Това се случи малко преди разрастването на епидемията от коронавирус в Аржентина. В създалата се трудна обстановка Асоциацията се оказа добре подготвена да продължи своята дейност. Благодарение на модерните информационни технологии, които използва, българското сдружение лесно се адаптира към новите условия. Посредством своите медии продължи да общува със съотечествениците от диаспората, не престана да ги информира, просвещава и обучава, а също да ги сплотява и всячески да повдига националното им самосъзнание.
За това време, когато излизанията от къщи са силно ограничени, изключително подходящи се оказаха онлайн езиковите курсове по български език на интернет радио “Моята България”. Освен това с емисиите си на културни теми, свързани с Родината, интервютата с изтъкнати сънародници и, разбира се, с много музика от богатата творческа съкровищница на нашия народ, радиото поддържа духа в българската общност; внася оптимизъм и разнообразие в монотонните и изпълнени с напрежение дни на всеобща изолация. Поради затихването на културния живот вследствие въведената карантина, интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ“ организира в свое предаване виртуално посещение на изложбата „Открий България“. Освен вълнуващото имагинерно пътешествие през нашата Родина, зрителите имаха възможността да научат как беше сътворена експозицията и къде е била представяна досега.
А съвсем наскоро, в предаването си за 24 май, LBTV излъчи интервю с Камелия Илиева, главен редактор на сп. “Роден глас” - Чехия, която разказа за създаването на паметника на Светите братя Кирил и Методий в Микулчице. Така телевизионната ни аудитория научи интересни неща за културната дейност на българите в тази така отдалечена от Аржентина европейска страна.
Което напълно кореспондира с мечтата на екипа на „Лос Булгарос ТВ“, медията да се превърне в прозорец към света за нашите сънародници тук. В унисон с генералната линия на Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“ да продължи да прославя всичко наше, родно, за да направи страната ни по-популярна и уважавана в Латинска Америка.
И не на последно място - да спомага за единението на съотечествениците ни на този континент.

Снежана Галчева
В. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7