Празници на българската култура в Чикаго

Начална страница | Интересно | Литература | Празници на българската култура в Чикаго
image

Тази година традиционните вече празници на българската култура в Чикаго се състояха под надслов "Българската култура в слово и визия". Имената на победителите във втория международен литературен конкурс "Изящното Перо 2019" бяха обявени от г-жа Снежана Галчева, Председател на Салона за Българска Култура и Духовност. За литературния проект "За Буквите" слово произнесе Ангел Колев, Президент на Лигата на Българските Писатели в САЩ и по Света (ЛБПСС), а Людмила Калоянова говори за новата идейно-организационна платформа на ЛБПСС. На събитието присъстваха многобройни представители на творческата диаспора в Чикаго, между които Илия Консулов, Анастас Гелев, Калина Томова, Райна Недялкова, Дик Дерек, Василен Васевски, Кина Бъговска, Петър Давидков и др. Приветствие поднесе и Генералният Консул на Република България в Чикаго г-н Иван Анчев.
Фестивалът се състоя на 10 ноември и бе спонсориран от Салона за Българска Култура и Духовност в сътрудничество с ЛБПСС. Двете организации обединиха усилията си в организацията и координирането на събитията, свързани с гостуването на поета Румен Леонидов в САЩ, което бе част от фестивалната програма.
След големия успех на срещата с творческата диаспора в културен център Магура в Чикаго, на 16 ноември 2019 г. книгата на Румен Леонидов "Покаяние Господне" бе представена пред гости в Посолството на България във Вашингтон. "Българи от Америка прекрачиха прага на Родината за да чуят изповедите и прозренията на големия Румен Леонидов" - заяви Ангел Колев, един от организаторите на събитието.На срещата във Вашингтон, която премина под патронажа на българския посланик г-н Тихомир Стойчев, присъстваха официални лица, граждани и почитатели на словото на Румен Леонидов, както и поетите Васил Славов и Любомир Николов.
Част от културния ноемврийски календар бе и Учредителното събрание на Управителния Съвет на ЛБПСС, което се състоя на 9 ноември в Чикаго. ЛБПСС е приемник на Съюза на Българските Писатели в САЩ, основан през 2010 г. от група български творци в Чикаго под ръководството на Георги Витанов-Богат. За първи път тази година в новото ръководство влизат представители на творческата диаспора извън Чикаго, а именно Филаделфия и Питсбърг.
Целта на ЛБПСС е да издигне организацията на ново ниво, от което да сътрудничи активно за разпространението на българската култура и духовност. Основен компонент в политиката на новоучредената организация ще бъде континуитетът. ЛБПСС е считан за продължител на българската емигрантска литература, която е доказвала многократно своята безкомпромисна
принадлежност към националната литературна традиция и е заслужила своето място в органичната цялост на българската литературна действителност.
"Нашата творческа дейност е духовен мост за осъществяване на връзките между диаспора и историческа родина. Затова усилията ни ще бъдат насочени и занапред към привличане на нови членове от България и творци, живеещи извън границата на родината, но творящи на български" - заяви Вице-Президентът на ЛБПСС Людмила Калоянова по време на празничните събития в Чикаго. Според г-жа Калоянова българските културни организации в САЩ виждат своята мисия в духовното единение на българите по света. Тя направи алюзия за евентуално обединение на всички културни организации от САЩ в асоциация, която да обедини и канализира отговорната им дейност в чужбина, както и да осъществи връзка между организациите и българската държава.
Людмила Калоянова,
Вице-Президент на

Лигата на Българските Писатели
в САЩ и по Света

за в. „България Сега“

 

 

 

 

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7