Стартира литературен клуб на в. „България СЕГА“

Начална страница | Интересно | Литература | Стартира литературен клуб на в. „България СЕГА“
image

Защо трябва да четем повече?

От този брой в. „България СЕГА“ започва свой собствен литературен клуб, който ще се помещава на страниците на вестника, а сбирките са всяка сряда. Всеки е добре дошъл!
В новата ни рубрика ще можете да предоставяте свои авторски материали, да четете препоръки, мнения и рецензии за нови или малко забравени заглавия.
Но преди да стартираме с разглеждането на някоя конкретна книга, предлагам да обърнем малко внимание на това защо изобщо трябва да четем.
Днешният модерен свят страда най-вече от липса на време. Хората разполагат с все по-свито свободно време от професионални задължения и семейни отговорности. Децата, от своя страна, в моментите след училище предпочитат да се видят с приятели или да се отдадат на виртуалния живот – я във Фейбук, я в Инстаграм или директно да заредят на екраните някоя игра…
За жалост хората вече все по-рядко се сещат за едно от най-големите богатства, което човечеството познава, а именно – хубавата книга.
Забравихме, че доброто четиво е истинско пътешествие и голямо приключение, което ни позволява да преминем във един въображаем свят, където поне за малко да изживеем нещо различно от познатото ни ежедневие.
Но сега ще бъда дори още по-конкретен и ще ви изброя няколко причини защо трябва да четем повече.
1.    Четенето подобрява паметта и мисловната дейност. Всекидневното отмятане на редове и страници тренира мозъка и мускулите на паметта. Следенето на историята, нюансите в поведението на героите, фактите и микросюжетите е чудесна гимнастика за ума, в тази връзка има редица изследвания, които показват, че това действие забавя стареенето на мозъка.
2.    Обогатява речника и езиковата ни култура. Колкото повече четем, толкова повече нови думи откриваме, които несъзнателно започваме да употребяваме. Също така подсъзнателно овладяваме умения за изразяване и подобряваме собственото си писане.
3.    Намалява стреса. Независимо колко сме напрегнати или стресирани, добрата книга може да заличи всичко, увличайки ни в историята и сюжета. Доказано е, че ако вечер четем книга на хартиен носител, ще заспим много по-лесно, отколкото ако гледаме телевизия.
4.    Гради самоувереност. Четеното на книги дава представа на хората за различни ситуации от живота и им предоставя възможност за справянето с тях. Ерудираността в следствие на четеното бива предпоставка за по-високо самочувствие и обиграни реакции в определени обстоятелства.
5.    Разбира се, развива въображение и действа вдъхновяващо. Книгите ни даряват възможности и опит, които не бихме успели да придобием само за един живот, те развиват въображението и разширяват границите на кръгозора ни. Отделно вдъхновението към определен литературен герой може да промени обичайното ни поведение и да ни стимулира да предприемем нещо ново и различно за нас самите.
Има още много други причини, които могат да се изброят, но няма да ни стигне обема на вестника ни.
Затова просто ще завърша с една от любимите си сентенции - „Читателят живее хиляда живота преди да умре. Човек, който не чете, живее само един“.

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7