Камъчета от една мозайка – Илка Бирова

Начална страница | Интересно | Литература | Камъчета от една мозайка – Илка Бирова
image

Илка Бирова е филолог и преводач,  доцент д-рв Катедрата по руски език на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Авторе на редица научни публикации почуждоезикова методика и превод във водещи български и чуждестранни научни издания. През 2014 г. издава първата  си книга с поезия и разкази „През моите очи“ (Симолини, София). Новата ѝкнига „Камъчета от една мозайка“ (София, Симолини, 2017)  съдържа афоризми и кратки есета. Те разказват за нещата от живота просто и увлекателно, сериозно и с усмивка.
Илка Бирова е творческа личност и талантлив автор. Нейните книги предизвикват жив интерес и се запомнят, защото радват, учат  и вдъхновяват.


Камъчета от една мозайка – Илка Бирова
(фрагменти от книгата)
Песъчинки от обществения двор(афоризми)
***
По делата им ще ги познаете политиците. Не по словата им.
***
Жаждата за власт е като алкохола. Ако пийнеш повече, ставаш за смях.
***
Добрата дума железни врати към европейските фондове отваря.
***
Стана голяма клечка и взе да гази като мечка. Ама ще го гази мечка.
***
Демокрацията у нас шета като в поговорката: булка шета - град бие.
***
Преди сме били начело, а сега сме на опашката на Европа по жизнен стандарт. Затова сме с подвити опашки.
***
 Кога ще ги стигнем западноевропейците? Когато започнат да тичат насреща  ни.
***
Ние хем не си харесваме живота, хем си я караме постарому. Също като в поговорката: хем боли, хем сърби, хем ми е драго.
***
Как най-лесно да си вдигнем самочувствието? - Като ударим по една гроздова.
***
Докато някои лапат мухи, други лапат пържоли.
***
Мишките кроят планове, а котката ги реализира с тяхно участие и за тяхна сметка.
***
Някои политици каквото можаха - направиха. И дори не се извиниха.
***
Капка по капка – вир става. Лошото е, че от капката вирът преля и ни заля.
***
Голям залък хапни. Голямо обещание не давай.
Есета
Име и фамилия

Имам рядко име и фамилия. Сигурно защото съм рядка птица. Кръстена съм на дядо ми Илия. Като малка децата ми викаха илка-барабилка-костилка-точилка-мотовилка.Бях много добро дете – пълна отличничка с примерно поведение и никакви ядове за родителите. Бях добре възпитана и никога не се заяждах с другите. Обичайните детски лудории не ми бяха интересни. Това обаче дразнеше някои мои съученици и един ден след училище дори бяха запланували да ме натупат с чантите. Не разбрах защо. Добре, че едно момче от класа ме предупреди за това и избягах навреме. Отървах кожата и тогава за първи път си дадох сметка, че и когато си добър, можеш да изядеш пердаха. Или както се казва, няма ненаказано добро. И за да устоиш, трябва да бъдеш твърда костилка.
 А колкото до фамилията ми Бирова, често ме питаха: „Баща ти бираджия ли е?” Като дете се притеснявах от този въпрос и не знаех какво да отговоря. А малко като пораснах и нахитрях, казвах дяволито: „Да, имаме бирена фабрика.” Което, за съжаление, не беше вярно. Но така затварях някои нахални усти. Хората лесно запомняха фамилията ми, защото е рядка. Радвах се, че не съм една от милионите Иванови, Петрови или Стоянови, а съм по-различна и съм като мене си. Всъщност, всеки си е като него си, дори да има и други хора с неговото име и фамилия. Човекът прави името.
Моята вкусна фамилия ми помага да си създавам нови контакти. Някои от тях неустоимо вкусни. Преди години по време на една конференция във Варна се запознах с  колегата Цацова и не се стърпях да úнаправя следното делово предложение: Колега, аз съм Бирова, вие сте Цацова. Предлагам да отидем в ресторанта на централния плаж и да си поръчаме бира и цаца. Иначе за какво са ни тия фамилии?В този случай бирата и цацата ни сближиха повече, отколкото общите ни професионални интереси. Разказвахме си случки с нашите имена и се смеехме с глас. Например, как един студент се обърнал по грешка към колегата ми с думите: Госпожо Рибова! А тя го погледнала ядосано и троснато го поправила: Не съм Рибова, а Цацова. Така де, човек трябва да защитава честта на фамилията си и да обича себе си. Дори и когато не е някоя едра риба, а просто цаца.Пътят

Много обичам да пътувам: в красивата ни страна, по света, в спомените, навътре в себе си. Така се чувствам жива и богата. Това, което си видял, преживял и научил, е истинското богатство. Него никой не може да ти вземе. Пътуването поддържа духа млад. Днес можеш виртуално да обикаляш света по няколко пъти на ден и това е огромно постижение. Но няма нищо по-хубаво от истинското пътуване. Изпитвам сладка тръпка при срещата с нови места и хора или с нещо ново в мен самата, за което преди не съм знаела.
Бернщайн е казал, че целта е нищо, а движението към нея e всичко. Но нали целта е тази, която дава смисъл на пътя ни? Макар че, понякога едно кратко „безцелно“пътуване е чудесен начин да се заредим с нови сили за дългото пътуване към желаните цели. 
Пътят може да бъде еднопосочен или двупосочен, прав или със завои, лек или труден. Обикновено е равен, изкачва се или се спуска. Добре е, когато вървим по равно и имаме време да се наслаждаваме на всичко около нас. Трудно е, когато вървим нагоре. Трябва много да искаме да стигнем върха, щом сме тръгнали към него. Прекрасно е, ако има с кого да споделим пътя нагоре, но много често по него сме сами и не ни е лесно. По равното и особено по нанадолнището е по-леко и тогава се намират повече спътници. Важно е да си изберем с кого да вървим.
Всеки има определено време, за да измине своя път към другите и към себе си. Вярвам, че той в голяма степен ни е посочен отгоре. Но от волята нимного зависи какво ще оставим по него и как ще го извървим до края.  Макар че, всъщност, пътят е безкраен.
От сърце пожелавам на всички да намерим верния път, да не попадаме в задънени улици и да бъдем редовни водачи и пътници! 
На добър път към другите и към себе си!
Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7