НОВ БРОЙ НА АЛМАНАХ „СВЕТА ГОРА“

Начална страница | Интересно | Литература | НОВ БРОЙ НА АЛМАНАХ „СВЕТА ГОРА“
image

Преди броени дни  излезе от печат брой  „Н“ на АЛМАНАХ ЗА ЛИТЕРАТУРА, НАУКА И ИЗКУСТВО „СВЕТА ГОРА“. Алманахът  се публикува от 1997 г. като издание на Сдружение на литературни дейци „Света гора“ – В. Търново, а от 2009 г. е издание и орган на Национално общество за литература и изкуства „Формула 6“ – В. Търново. Номерирането на броевете става чрез буквите на българската азбука, като според издателската концепция последният брой трябва да бъде означен с буква „Я“.
Би било доста смело да предположим, че това е „Н“-тият брой на изданието, в оня мечтателен смисъл – на безкрайност. Но и до тук - цели 14 амбициозно и професионално изпипани  алманаха не са никак малко достижение.
Както споменава в предговора на броя  проф. дфн Сава Василев : „Не ти ли казах...Нали ти казвах“ -  „Н“ като : ...натякват ни, ...носовки, ...нос, ...нюх, ...надушват, ...нани, ...никъде, ...никой,...нивга,...никога,...намерих...или като NEVERMORE…И професорът конкретизира по-нататък: „Какви шеги само си бият буквата и азбуката! Нали броят е „Н“, хайде вечерна
проверка на „Не“-тата. Къса се Н-то навсякъде. В думите на „Нещо“-то и на „Не“-то
– тоже...  Аз не зная дали е възможно от това късане да произлезе друго – да се прекроят някак вертикалните и хоризонталните чертички и да произлезе едно „Д“, а после и едно „Да“. Помните ли какво се случи след тази буква в азбучната ни редица? След нея започнаха промени.“
Изданието непрекъснато се развива и от малко над 200 страници в първия брой, в последните броеве то е над 700 , изпълнено перфектно полиграфически, с книжки-приложение и мултимедиен диск. Понастоящем алманахът за литература, наука и изкуство „Света гора“ е най-обемното и качествено периодично издание в България в областта на хуманитаристиката и изкуствата, като на практика в него са представени всички изкуства, течения и школи.
То изпълнява успешната си мисия да бъде мост между модерното и традицията и е отворено за автори не само от В. Търново и България, но и от Балканите, Европа и света.
Спомоществователи на броя са: ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Издателство „Слово“, Посолството на Унгария в София, Институт БАЛАШИ, Банка ДСК и др.
Редакторският екип е в състав: главен редактор – Сава Василев, редактори: Радослав Радев, Владимир Шумелов, Огнян Стамболиев и редакционен съвет: Матей Вишнек – Франция, Лео Бутнару – Молдова, Ервин Яхич – Република Хърватска, Йон Мирча – Румъния, Николай Милчев, Божидар Богданов, Владимир Стоянов, Владимир Янев, Атанас Радойнов и Антонин Горчев – България. Мултимедията е на Тодор  Костов, корицата – на Едо Циротин, графичният дизайн – на Нейко Генчев, а оформлението на броя  е на Силвия Георгиева.
В брой „Н“  са представени традиционните рубрики: „Поезия“ - Добрин Паскалев, Коста Радев, Снежана Иванова, Мария Донева, Ваналин Гаврилов, Александра Евтимова, Александър Христов, Константин Небежков, Нели Кирилова, Илия Гайдов; „Проза“  - Огнян Стамболиев, Михаил Кузмин, Емил Кръстев, Николай Фенерски, Милка Иванова, Лили Христова, Валентин Петранов, Тошо Донев, Христина Панджаридис; „Диаспора“ - Здравка Владова – Момчева; „Литературознание, изкуствознание и публицистика“ - Владимир Янев, Румен Стоянов, Краси Алексиева, Калин Николов, Симеон Янев, Ана Костадинова, Мая Ангелова, Галина Джурова, Росица Йосифова;  „Струни и думи“ - Владимир Стоянов; в „Ние и другите“ - Унгарската литература и култура у нас. Унгарците за българите. И още: „Литературата на Европа и света“, „Международна писателска асамблея „Слово и дело“, „Юбилеи“, IN MEMORIAM, “Сцена“, „Литературен архив“, „Майстори на превода“.
    Особено важна е обзорната рубрика „Преглед“, която за последната година включва над 50 критически материала за български книги и сборници, между които и за брой V на Годишника на Съюза на българските писатели в САЩ и по света - „Любослов“.
В   приложението на последния брой  е поетичната книга на Мариана Фъркова, а в съдържанието на Мултимедийния диск са материали за художниците Николай Майсторов, Иваничка Панева и Калин Николов.
Нека пожелаем много нови ползотворни срещи на АЛМАНАХ ЗА ЛИТЕРАТУРА, НАУКА И ИЗКУСТВО „СВЕТА ГОРА“ с публиката. И той да  обединява четящите хора около  качественото слово в брой  „Н“ - като НИЕ.

Виолина Б. ИВАНОВА
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7