Премиера на романа „Вероника – светицата от Чикаго“

Начална страница | Интересно | Литература | Премиера на романа „Вероника – светицата от Чикаго“
image

И юбилей на нейния автор – Добри Карабонев

Когато излезе от печат „Вероника – светицата от Чикаго“, Добри Карабонев ми  донесе книгата и с посвещение ми я подари. Аз върнах жеста  и му дарих копие от менюто на ресторанта  на Камерата на представителите в Конгреса на САЩ, което е било валидно на 26 април 1952 г. 
Защо набърквам  тук Капитолия? Много е лесно да се отговори – част от персонажите на романа му „Вероника – светицата от Чикаго“ са на нивото на най-висшия етаж на властта. А аз  съм  редактор на тази книга и за мен не останаха в тайна техните грижи, стремежи и перипетии, които заедно с автора отработвахме по време на предварителния прочит.
И така – на 29 април в парти залата на един от  билдинзите на комплекс Pavilion в Чикаго се проведе  премиерата на романа „Вероника“, посветена на празника на нейния автор – Добри Карабонев отбеляза  своята 70-та годишнина.
Не беше обикновен ден. Многозначен бе. Дъждът обновяваше света около нас, а ние се тълпяхме в уютната зала, за да поздравим юбиляря. Гостите отрупаха рожденика с безброй цветя, подаръци и  мили благопожелания.
Председателят на Съюза на българските писатели в САЩ и по света – Симеон Гаспаров,  връчи  голямата награда  на Съюза - „НИКЕ“  -  символ на всепобеждаващия човешки дух, на Добри Карабонев - за цялостно творчество и във връзка с неговата 70-годишнина.
Генералният консул на Република България в Чикаго – Иван Анчев връчи две награди – Поздравителен адрес от името на Генералното консулство, в който между другото се казва: „Уважаеми господин Карабонев, Вие сте стожер на българския дух отвъд Океана и аз  съм силно впечатлен от Вашата дейност на ползу роду през  годините.“
Втората награда  бе от ДАБЧ – Поздравителен адрес и почетен  медал „Иван Вазов“ за дългогодишната родолюбива дейност на Добри Карабонев сред българската общност в Чикаго.
Наградите и вниманието дълбоко развълнуваха юбиляря, за които той благодари  с уважение към  институциите. След това представи екипа, работил върху издаването на новата му книга и подари на всеки присъстващ по един брой от нея с личен автограф.
Празненството продължи с неформални разговори и изискана почерпка. Изключително впечатление на гостите  направи тортата, украсена с българския и американския флагове, върху глазурата на която разцъфваха български рози и се усмихваха и плачеха едновременно маските на Мелпомена – съвсем като в истинския живот.
А рефлексията на менюто от ресторанта на Капитолия би била многозначна -  нека тя е повод за  Добри Карабонев да напише още един роман от семейната сага, който да се  нареди   след „Да намериш себе си“ и „Вероника – светицата от Чикаго“.
И още – нека в предстоящите празненства за 24 май, когато алманахът на Съюза на българските писатели в САЩ и по света - „Любослов“- бъде представен в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, заедно с   книги от български автори, творящи вън от  България, да вярваме, че участниците в малката ни делегация там, са част от  сбъдването на българската американска мечта.
                                           
Виолина Б. ИВАНОВА
в. „България СЕГА“
   


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7