Нов Имиграционен Закон слага край на трагедията и неволите на вдовци и вдовици имигранти

Начална страница | Интересно | Консултации | Нов Имиграционен Закон слага край на трагедията и неволите на вдовци и вдовици имигранти

Николет Глейзър, специално за в.”България Сега”

Дълго очакваните промени в имиграционния закон и перспективите за имиграционна реформа са в пълен застой под новата администрация и не с големи изгледи за промяна в следващите шест месеца. На фона на тази мъглява перспектива, неочакваната реакция на Конгреса да прибави имиграционни клаузи към 2009 Appropriations Bill, беше приятна изненада. Особено като се има предвид, че направените промени могат да доведат до одобрения и зелени карти за над 250 000 потенциални имигранти, по настоящем движещи се в омагьосания кръг на widow penalty nightmare.

Законът, известен като Краят на Вдовическите Неволи, влезе в сила на 28 октомври 2009 с подписването му от президента Обама. Очаква се законът да помогне на голяма група потенциални имигранти, чийто мечти и надежди за по-добър живот и зелена карта са били сразени от съдбата, поради преждевременната смърт на роднина, който е подал молба да узакони роднини, но за съжаление не е доживял крайното решение.

Най-вероятно всеки то читателите познава или е чул за подобна трагедия на съпруг или съпруга, който подава молба да узакони чужденец-съпруг(а) преди да са минали две години от брака и докато имиграционните се туткат с решението, I-130 petitioner среща трагична и неочаквана смърт. По закон в сила преди октомври, 2009 г. отговорът на закона беше нечовешки: мойте съболезнования – събирай си багажа или ще те депортираме Поради безчовечността на закона през годините, стотици хиляди вдовци и вдовици и техните малолетни деца бяха наказани поради липсата на хуманитарна клауза, която да вземе в предвид човешката трагедия в подобни случаи.

За щастие този тип кошмарни трагедии няма да се повтарят. Под новия закон вдовец/вдовица, чийто съпруг е починал преди да са изминали две години от брака, продължава да се счита за immediate relative и може да продължи процеса за зелена карта на собствено основание, дори и в случаите когато починалият съпруг не е подавал петиция за узаконяване.

Няколко примера могат да илюстрират обхвата и значимостта на новата промяна в закона:

 #1

Ганка и малолетната и дъщеря Петканка пристигат в САЩ като туристи. По време на визита в Дисни уорлд-Орландо, Джо Само, 85 годишен милионер, се влюбва до уши в Ганка и двамата се женят след два месеца. Милионерът своевременно подава необходимите молби за узаконяване на Ганка и Петканка и след четири месеца идва известието, че интервюто ще се проведе на 1 Юни. За съжаление на 29 май той умира от сърдечен удар. Под стария закон Ганка и Петканка ще трябва да харчат наследството обратно в България. Под новия закон I-130 петицията, подадена от Джо преди смъртта му, продължава да съществува и Ганка и Петкана могат дa продължат процеса и да получат зелените си карти.

#2

През 2008г. Пенка се жени за Гошо, който е американски гражданин, но по една или друга причина не подават документи да узаконят Пенка. През септември 2009г. Гошо загива трагично по време на автомобилна катастрофа. По стария закoн Пенка няма шанс да се узакони на основание на брака си. По новия закон Пенка може да подаде молба сама за себе си, за да се узакони на основание на брака си с Гошо, въпреки че Гошо никога не е подавал документи за нея. Единствената уловка—Пенка трябва да подаде молбата си преди да са изтекли две години от влизането в сила на закона – тоест преди 28 декември 2011г.

Явно е, че законовата промяна ще донесе значителни облекчения за вдовци и вдовици и ще премахне ужасно опорочено и нечовешко недоглеждане в закона, който през годините носеше допълнителни страдания в изключително трагични ситуации.

Закона обаче не спира с облекчения за вдовци на американски граждани и хора със зелена карта! Под новия закон, ако човек е тук в страната и квалифициращ роднина е подал молба преди смъртта си, кандидатът за зелена карта може да продължи с молбата и да получи положително решение независимо, че 130 petitioner или 140 beneficiary е починал и необходимата роднинска връзка не съществува към момента на решението.

#3

Пешо има брат който е американски гражданин. През април 1994 година по време на посещението им в САЩ, братът подава I-130 молба за Пешо и семейството му. Всички са на ясно, че тази молба няма да доведе до зелена карта в следващите 15-20 години, но са я пуснали – нещо да тече. От 1994г. Пешо и семейството му се опитват по различни пътища да се узаконят без големи успехи През 2003 братът на Пешо умира трагично преди да е получено одобрение на петицията, подадена през 1994г. По стария закон – смъртта на брата завинаги затваря възможността за зелена карта на това основание. Под новия закон, Пешо може да възобнови античната петиция от 1994 и да получи одобрение и зелена карта за себе си и семейството си години след смъртта на брат си.

#4

Марийка има дадено убежище през 2007 г. През 2009г. мъжа и децата идват в страната с производно убежище. Два месеца след идването им Марийка умира от туберкулоза. По стария закон Гошо, съпруга на Марийка и децата губят автоматично производното си убежище. Под новия закон обаче, не само че това няма да се случи, но една година след идването им в страната Гошо и децата ще могат да подадат зелена карта на основание, че са пребивавали в страната една година като бежанци, независимо че титулярът-бежанец, който им е дал производния статут, вече не е между нас.

Пълната гама от потенциални категории от хора, които ще могат да се възползват от промяната в закона няма да се изясни докато имиграционните служби не издадат правилник за приложение на новите разпоредби. Но това е сигурно – семейни трагедии вече няма да водят до още неволи. Искрено се надявам, че много хора, които са погребали надеждите си за зелени карти заедно с преждевременната смърт на роднини ще могат да възобновят старите си надежди и да получат дългоочакваните положителни решения на стари 130 и 140 петиции.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Тази статия съдържа обобщения и примери, предназначени да илюстрират смисъла на нормативни актове и не представлява юридически съвет. Всяко дело е различно и се основава на спецификата на фактите във всеки един случай. Относно възможностите и спецификата на конкретно дело е наложително да потърсите помощта на адвокат.

Nicolette Glazer е български юрист и партньoр в адвокатска кантора Law Offices of Larry R. Glazer със седалище Сentury City, Калифорния. Г-жа Глейзер се занимава предимно с имиграционно право, наказателно право и обжалвания пред федералните обжалвателни съдилища. Г-жа Глейзер може да бъде потърсена на

телефон 310-407-5353 или www.glazerandglazer.com за въпроси и консултация.

© 2009 Nicolette Glazer

 

 

 

 

 

 

 


Оценете тази статия
2.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (5 направен):

ivanov на 09 Август, 2012 12:22:11
avatar
Pomognete na tozi bolen ba6ta da vidi da6terqta si. Spored men e prestaplenie - daite viza na deteto da pregarne roditelq si !Nikoi , ne e zstrahovah ot tazi kovarna bolest .Ne moje li BG konsulstvo da pomogne na tova semeistvo po nqkakav na4in ?
Съгласен Несъгласен
8
v.Vladimirova на 07 Август, 2012 05:55:15
avatar
Imigrantite ot isto4na Evropa sa diskriminirani,dalgi godini 4atat socialni pridobivki v USA,za razlika ot drugi obsnosti.TUKA E MESOTO NA POSLANIKA NA BG DA ALARMIRA PRED SAOTVETNITE INSTITUZII,A NE TA SPJAT TUKA I NISTO DA NE VARSAT,A DA POMAGAT NA IMIGRANTITE,A NE DA 4AKAT SAMO DA GI GRABJAT S MOSHENNI4ESKI SAKONI V BG I DA ISKAT OT TJAH SAMO PARI.
Съгласен Несъгласен
0
Mariya Petrova на 06 Август, 2012 11:15:49
avatar
Iskam da kaja mnogo neshta , no nqmam sili , ot makata , koqto me e obzela. Saprugat mi veche USA grajdanin e operiran ot rak na beliq drob. Deset 10 godini ne e vijdal da6terqta ni, na koqto ne i razre6avat viza. Az znam i vqrvam , 4e 6te q pusnat , kogato ve4e e kasno !Togava tq ne 6te moje da se poradva na ba6ta si !
Съгласен Несъгласен
13
V.Andonova на 04 Август, 2012 05:06:18
avatar
Prav e g-n Dimitrov.Az bih dobavila,4e ima dicriminazija sprjamo imigrantite ot Isto4na evropa.Tuka e mjastoto na bugarskite medii v USA,DA OTRAZJAT TOVA ,KAKTO I NA BULGARSKITE INSTITUZII da zstijat pravata na imigrantite,kakto go pravi Presidenta na Meksiko i drg..
Съгласен Несъгласен
0
i.dimitrov на 01 Август, 2012 02:28:09
avatar
Da se spe davaneto na politizesko ubeziste na kitaizite b USA.aMERICANSKI GRAZDANI STOJAT NA ULIZATA BEZ DOM,ANA TJAH PREDOSTAVJAT VEDNAGA DOM I FOOD STEMP,TE NE PLASTAT I EDIN CENT DANAZI NA USA.pOD TOZI DEVIS SE OBEDINJAVAT BULGARI ,RUSNAZI UKRAINZI,POLJAZI I DRG..
Съгласен Несъгласен
0
общо: 5 | показване: 1 - 5

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7