Финансова защита за Вашето семейство

Начална страница | Интересно | Консултации | Финансова защита за Вашето семейство
image

Съществува определена стигма в българското общество що се отнася до застраховането. Но не на автомобила. Българинът винаги застрахова автомобила си, а пък и закона го задължава. Но българинът е много скептичен да застрахова себе си и по този начин да предпази семейството си от бъдеща финансова катастрофа. За него застраховката-живот е нещо ненужно, тъй като не получава нищо в замяна на неговите пари, пък и го кара да се замисли за деня когато ще напусне този свят. Но целта на подобна застраховка не е да мислиш за себе си, а за семейството ти. За това искам да Ви запозная по-добре с видовете застраховка-живот, за да може и Вие да знаете как да предпазите Вашето семейство.
Всички застраховки-живот спадат към две основни категории - "Term" и "Whole Life". Първият вид (Term) е най-лесният начин всеки един от нас да предпази семейството си, защото работи точно като нашата застраховка за кола, плащаш определена сума и взимаш определено покритие, което се базира на години, здравно състояние, навици (като пушене). Това е определено е доста по-евтината застраховка (и по-ефективна) от втория вид (Whole Life), който включва застраховка и спестовна сметка на едно, и разбира се струва доста по-скъпо.
Повечето от нас никога не се замислят за това дали бихме искали да имаме застраховка живот, докато някой не ни обясни каква е причината и как точно работи тази програма, особено като се вземе под внимание факта, че ние като българи нямаме навика да закупуваме такива полици тук в Америка, главно заради липсата на правилна и адекватна информация. Това което се получава в повечето от случаите е, че агенти, работещи главно на комисионна, се опитват да ни “пробутат“ този втори вид полици, така наречените „Whole Life”, заради високите вноски и следователно високите комисионни, които те получават за всяка една такава продадена полица. Тези полици са представени като „застраховки със спестявания“ и са в пъти по-скъпи в сравнение с останалите програми на пазара. Повечето хора закупили подобна полица не са информирани за това, защото никога не им е била дадена база за сравнение и съответно не могат да направят правилното заключение отнасяйки се до тяхното семейство и неговото бъдеще.
Възвръщаемостта на „полиците със спестявания“ е много сериозно критикувана от много експерти във финансовата индустрия, които аз подкрепям напълно. Почти винаги когато съм помагал на клиенти пострадали от тези програми, разочарованието им е голямо, когато открият, че за да използват парите събрани в тези застраховки първо те трябва да плащат много висока лихва обратно на застрахователната компания, което е нещо като заем на собствените им пари или да жертват напълно покритието си, което ликвидира дадената застраховка и ги оставя под огромен риск в случай на нужда. Тези подробности разбира се не са им били споменати при покупката на полицата. За това е много важно да държите спестяванията си и застраховката си на две отделни места. Има много по-добри опции за спестяване и инвестиране на пари, от която и да е застраховка живот.
Що се отнася до самото застраховане, "Term" застраховките са един много по-добър вариант. Защо? Цената, разбира се! За последните 10 години цените на този тип застраховки са паднали с цели 40 %, , от което много хора би трябвало да се възползват в момента. Закупуването на този вид финансова защита на семейството Ви е доста специфично и едно от основните изисквания е да имате добро здраве и да не сте над 70 годишна възраст. Колкото повече здравословни проблеми сте имали в последните десет години, толкова по-трудно ще можете да бъдете одобрени за евентуално покритие, а с нарастването на възрастта Ви се покачва и риска, а следователно и цената на дадена застраховка.
Когато подавате молба за одобрение за застраховка, внимателно прегледайте и слушайте въпросите, които са Ви зададени и бъдете честни в отговорите си. Няма смисъл да прикривате факти, за да можете да вземете по-ниска цена, защото това може да Ви изиграе много лоша шега в бъдеще. И задължително ако не разбирате нещо напълно, питайте!
Надявам се, че информацията Ви е била полезна и ще Ви помогне да направите правилния избор. С удоволствие ще изслушам вашите въпроси и коментари на личния ми телефон 941-726-3822 или на електронната ми поща bobi_3@yahoo.com.
Успешна седмица!

Борислав Борисов
в. „България СЕГА“
(личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането, застрахователни полици за живот, здраве, автомобили и домове)


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7