Кое е по-добро - акции или фондове?

Начална страница | Интересно | Консултации | Кое е по-добро - акции или фондове?
image

Много често започнах да се срещам с хора, които ми задават подобен тип въпроси. Кое е най-доброто на пазара? Коя акция е най-добра? Кой фонд е най-печеливш? За всички тези въпроси аз винаги имам един и същи отговор - зависи. От какво? От Вас, разбира се. На пазара не съществува такова понятие като "най-добрия" или "най-печелившия". Да, определени финансови инструменти могат да бъдат по-благополучни от други за определено време, но това което най-много  трябва да Ви интересува не е сегашното му състояние, а дали съответната акция, фонд или каквато и да било дргуга инвестиция е съвместима с цялостната Ви финансова стратегия.
Много хора инвестират в различни финансови инструменти (някои го правят по-успешно от други), но нямат представа точно защо и каква е крайната им цел. Често са ме питали за определени компании и дали акциите на тези компании ще се двигнат или ще паднат. Аз съответно, отговарям с въпрос - как са попаднали на тези компании и как те се вписва в цялостната им финансова стратегия. За моя изненада, над 85% от хората, които ми задават тези въпроси нямат финансов план за бъдещето и незнаят какво да очакват и какво точно искат от парите си в следвашите 5, 10, 15 или 20 години. Повечето от тях слушат приятели, които им дават съвети да инвестират в тази или онази акция на компания, която в момента се движи много добре, например. Същото се отнася за инвестирането в недвижими имоти, фондове, бизнеси и т.н.
За да можем да преценим адекватно дали един финансов инструмент е добър или не за даден човек, то ние трябва да видим какви са очакванията и целите му. Има много хора, които обичат да инвестират в недвижими имоти и това подхожда много на тяхната стратегия, докато същите тези недвижими имоти могат да се окажат пагубни за хора, които имат тотално различни цели и време, с което разполагат преди да могат да използват парите си и точно този финансов инструмент не би им подхождал в дадения момент.
Например, ако човек който наближава пенсионна възраст иска да инвестира пенсионните си пари на пазара, така че да получава между 8% и 10% възвращаемост и да има достъп до парите след не повече от 5 години, аз бих му предложил да преосмисли. Възможно ли е да бъде изпълнена неговата заръка? Да. Подходяща ли е тя за него? Определено не. За да бъде възможна възвращаемостта от 8% до 10%, то парите му трябва да бъдат инвестирани или в агресивен фонд или във високо-рискова акция. Съответно и рискът, който ще поеме за подобна инвестиция е висок. Да речем, че инвестицията му за първите 4 години се справя страхотно на пазара, но точно преди да се пенсионира и да си изтегли парите, тя поема удар и тръгва надолу, заедно с парите му. Ако той има на разположение още 4 години, много вероятно е инвестицията му да се възтанови и дори да се удвои, но ако се нуждае от тези пари веднага той трябва да се примири със загубата си. Това означава ли, че по-рисковите инвестиции са лоши? Съвсем не. Същата подобна инвестиция бих предложил на друг човек, който е на 30-годишна възраст. Тъй като той разполага с повече време, загубата, която все някога ще го сполети на пазара, ще е в негова полза защото той може да си позволи да изчака скоковете на пазара.
Всеки, който се интересува от бъдещето на себе си и своето семейство не трябва да избързва с отписването или боготворенето на конкретни финансови операции или инструменти, само заради съвет на приятел, "нещо" проченето в интернет, реклама по телевизията и т.н. Аз лично се обедих в това, когато наскоро гледах интервю с "експерт", който говореше за т.нар. "annuities" , по такъв начин сякаш те са нещо, което трябва да се избягва на всяка цена. Истината е, че "annuities" са един прекрасен начин да подсигурим доход за пенсиониране и играят ролята на частна пенсия, но не са подходящи за всеки един инвеститор и неговата стратегия.
 Най-важното нещо е първо да сте информирани, да знаете какво точно искате от Вашите пари и защо го искате и чак след това да решите как най-ефикасно да го постигнете. Бъдете внимателни за това откъде получавате информацията си и се допитвайте до хора, които ежедневно работят в тази сфера, за да избистрите финансовата си стратегия. А инструментите, които ще използвате през годините, докато натрупвате своето състояние ще се променят, но промяната трябва да става плавно, с много внимание и никога да не е плод на емоция.
Надявам се да сте намерили информацията за полезна и ако желаете да започнете изготвянето на Вашата финансова стратегия или имате други финансови въпроси, моля свържете се с мен на телефон 941-726-3822 или ми пишете на bobi_3@yahoo.com за напълно безплатна консултация.

Борислав Борисов
в. „България СЕГА“
(личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането, застрахователни полици за живот, здраве, автомобили и домове)


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7