Как да преборим разходите за висше образование (Част 2)

Начална страница | Интересно | Консултации | Как да преборим разходите за висше образование (Част 2)
image

В миналия брой разгледахме няколко варианта, които да Ви помогнат да изплатите невероятно поскъпналите услуги на висшите учебни заведения в страната, а именно:
1.    Започнете да пестите от рано. Времето е най-добрият Ви приятел, но и най-големият Ви враг ако продължавате да чакате.
2.    Инвестирайте в акции, като търсите добър баланс между риск и възвръщаемост, което може да се намери във взаимните фондове.
3.    Възползвайте се от различните видове стипендии, които училищата дават за успех или ниски доходи, както и от субсидиите предлагани от федералното правителството.
Друга добра опция за спестяване са плановете 529. Те ви дават възможност едновременно да пестите за образование и да се радвате на страхотни данъчни облекчения. Големите предимства на 529 са това, че можете да спестявате над $200,000 за всяко дете и след като искате да изтеглите парите, използвайки ги за образование, няма да плащате данъци на печалбата или сумата внесена през времето докато сте събирали. Важно е също така да знаете, че няма лимити за какъв доход имате или за години, в които не Ви е разрешено да спестявате. Това отнема всякакви извинения, които хората биха имали да не инвестират и спестяват за образуванието на децата си.
Освен това, някои данъчните облекчения са толкова добри, че могат спокойно да се сравняват с допълнителни стипендии. Има много възможности да спестите от данъците Ви ако плащате за висшето образование на някой от семейството, но две опции се отличават. За тях обаче ще трябва да разговаряте с Вашия данъчен консултант. Попитайте за "Тhe American Opportunity Tax Credit and Lifetime Learning Credit" и те ще Ви дадат повече информация в детайли, в зависимост от ситуацията Ви.
Ако спестяването, субсидиите и стипендиите не са достатъчни винаги остава варианта и за студентски заем. Според мен, той трябва да е на последно място, но никога да не бъде отписван напълно като опция. Процесът по одобряване на студентски заеми, в случай на нужда, не е толкова стриктен, колкото например при купуването на жилище. Ако в предишен етап от живота си сте имали закъснели плащания на кредитната Ви история, това не означава, че автоматично ще Ви откажат студентски заем. Но винаги имайте предвид, че формулата за отдаване на финансова помощ или заем, включва тази величина и ако сте одобрени, то най-вероятно ще е с доста по-висока лихва на заема, отколкото други кандидати с по-добри показатели и кредитна история.
И ако все пак сте решили да поемете по този път знайте, че има различни начини, чрез които да намалите лихвите на заемите си, когато започнете изплащането им. Попитайте за тях когато разговаряте с кредиторите Ви. Най-често срещания вариант е да направите програма, чрез която да оторизирате кредиторите си да вземат плащането за месеца на дадена дата всеки месец, директно от сметката Ви. По този начин ще улесните плащанията и главоболията за Вас и ще осигурите едно спокойствие във взаимоотношенията Ви с кредиторите, което от своя страна довежда до още по-ниски лихви в бъдещето. А и не забравяйте, че лихвите които изплащате върху студентските заеми могат да бъдат приспаднати от данъците Ви. Бихте могли да приспаднете до $2,500 платени в лихви по заемите Ви през годината, при условие, че доходът Ви е по-малко от $70,000 на година, ако не сте семеен или по-малко от $145,000 на година, ако сте семейни и подаващи данъчни декларации заедно. Тези приспадания можете да използвате през всичките години докато изплащате заемите си.
Искрено се надявам, че информацията ще Ви помогне да се справите с разноските свързани с висшето образование в САЩ. Ако имате още въпроси, моля свържете се с мен на телефон 941-726-3822 или на електронната ми поща bobi_3@yahoo.com.
Успешна и доходоносна седмица !

Борислав Борисов
за в. „България СЕГА“
(личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането, застрахователни полици за живот, здраве, автомобили и домове)


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7