Как да преборим разходите за висше образование? (Част 1)

Начална страница | Интересно | Консултации | Как да преборим разходите за висше образование? (Част 1)
image

Финансовите капани в Америка са много. Кредитни карти, заеми, медицински разноски, ипотеки на къщи и много, много други - всички тези "инструменти" се използват от различни корпорации и институции с цел да Ви заробят (и то по законен начин...). И ако Вие сте от малцината успяли по някакъв начин да заобиколите всички тези капани и не дължите пари на банка, не са Ви нужни още 20 години, за да изплатите дома си, не трябва да си давате лявата ръка на някоя болница, за това че са Ви излекували дясната, значи Вие сте в по-добра финансова ситуация от над 75% от всички американци. Но не се притеснявайте и за Вас има изработена "схема". Ако "системата" не може по никакъв начин да Ви примами, то тогава ще подхване децата Ви. А това е най-лесно постижимо чрез тяхното образование. Всеки родител желае неговото дете да бъде добре образовано и да завърши някое висше учебно заведение. Разбира се, университетите и колежите знаят това и се възползват подобаващо.
Веднага след плащанията по недвижими имоти и сметките от болниците, разноските за висше образование се нареждат на трето място сред причините затрупващи Ви с дългове. Само вижте фактите. Според статистика на Бюрото по труда, за последните 36 години цените на висшите учебни заведения са се покачили със стряскащите 1,225%! Не, няма правописна грешка....1,225%. Това означава, че образованието, което е било безплатно през 1978, сега струва хиляди долари.
С подобно покачване на цените, които впрочем продължават само нагоре, да изплатите всички сметки за Вашето дете изглежда почти невъзможно. Не и ако започнете да пестите по от рано. Често се срещам с хора, чиито деца са в детската градина или тъкмо са започнали да ходят на училище и виждам, че много от тях нямат нужната информация относно тези спестовни сметки и ползата от тях. Всички от тях смятат, че е твърде рано да се мисли за спестяване за висше образование, което е далеч от истината. Според много финансови експерти, най-правилното време да се открие тази спестовна сметка е веднага след раждането на детето. Ето и един пример - спестявайки дори само по $100 на месец за 18 години ще имате $48,000 спестени, което включва и лихвата, която измерваме средно на 8%, а в много от случаите е дори по-голяма от това. Никога не е късно да започнете, всеки изминал ден Ви струва пари и лихви по потенциалните заеми, които може да се наложи да вземете.
Най-добрият избор за образователно-спестовно портфолио са акциите. С темповете, които растат цените на учебниците и висшите учебни заведения, единственото Ви спасения срещу инфлацията е инвестирането във фондове, които съдържат най-вече акции. С течение на времето, когато детето Ви отрасне и времето за използването на тези пари дойде, част от акциите могат да бъдат изместени в бондове и ценни книжа, които ще намалят риска и увеличат сигурността на вече събраните пари.
Подобни инвестиции стават чрез взаимните фондове (mutual funds). Te предлагат най-добрия баланс между възвращаемост и риск, което е изключително важно що се отнася до спестяването за образование. Аз съм специализирал в подобни фондове и с радост бих обсъдил с Вас опциите за подсигоряването на финансовото бъдеще на децата Ви.
Друг начин за преборване на образователните разходи е чрез стипендии и субсидии от правителството. За хората с по-ниски доходи, чиито деца изявяват желание за образование във висше учебно заведение, правителството предлага програми, които да олекотят финансовото им положение. А също така, не забравяйте, че ако децата Ви имат висок успех те винаги могат да кандидатстват и за стипендии, които в някои случаи покриват цялата сметка.
Надявам се, че информацията е била полезна. В следващия брой ще продължим темата с още няколко полезни съвета за това как да се избегнат коварните студентски заеми и дълговете свързани с висшето образование.
Успешна и доходоносна седмица!

Борислав Борисов

за в. „България СЕГА“
(личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането, застрахователни полици за живот, здраве, автомобили и домове)


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7