Конгресът може да осъди измамник, който предлага помощ при имиграционни случаи

Начална страница | Интересно | Консултации | Конгресът може да осъди измамник, който предлага помощ при имиграционни случаи
image
@ mercatornet.com

Предлага се от 10 до 15 години затвор за измамни имиграционни правни услуги

Те ви описват новия ви живот в Съединените американски щати и ви уверяват, че могат да ви дадат ключа, който води към Американската мечта.
Но твърде често имигрантите, които се обръщат към тези измамни адвокати или измамници, които ви обещават да ви помогнат с имиграционния процес се оказват с празни ръце и с допълнителни проблеми, като измамниците им прибират парите.
Сега Конгресът обсъжда увеличаването на защита за имигранти, които може да са станали жертва на тези измамници.
Проектозакони и в двете камари са предназначени да адресират потенциалното увеличаване на правни измами на имигранти, ако Конгресът одобри пътека към гражданство съгласно цялостната имиграционна реформа. Законодателите се опасяват, че повече имигранти ще се свържат с неквалифицирани лица, на които се заплаща прекалено много, които понякога не предлагат никакви услуги.
"Това е очакван проблем", каза  представителят Бил Фостър, демократ, който предложи в Камарата на представителите проектозакон, който предлага глоба от 10 до 15 години затвор, ако предлагате измамни имиграционни правни услуги.
Вземете например Татяна Хименес.
Хименес напуска родната си Гватемала преди седем години, за да избяга от насилствена връзка и да започне нов живот в Америка.
Но тя е въвлечена в друг тип насилие, след като пристига във Вашингтон, област Колумбия и търси правна помощ за имиграционния си статут. С малко познания за системата, тя се обръща към безскрупулен адвокат, който я кара да подпише договор и да плати $2,800 и я таксува стотици долари за имиграционни документи, които федералното правителство предоставя безплатно.
Няколко месеца по-късно, след поредица от отменени срещи от страна на адвоката ù, Хименес търси помощ от имиграционна организация, която проучва въпроса и потвърждава подозренията ù - тя е била измамена. Тя открива, че рецепционистката е била отговорна за нейните документи, и че е бил постигнат много малък прогрес, ако въобще нещо е било направено за нейния случай.
"Тя ме убеди, че това не е начинът, по който стават нещата и че не съм изпратила правилните документи, както и че сумата, която съм заплатила не е била в съответствие с това", каза Хименес като същевременно плачеше.
Подобни измами съществуват в САЩ от много дълго време и често остават незабелязани от властите, които разследват по-големи случаи, свързани с измами.
Няма федерален закон, който отделя специално внимание на незаконното практикуване на имиграционното право, въпреки че Министерството на правосъдието твърди, че федералните власти могат да преследват това, като използват други закони. Министерство на правосъдието не се изказва за това дали закона, предложен от Фостър, както и свързаният с това проектозакон, който е одобрен от Сената би довел до преследването на по-голям брой случаи, в много от които става дума за няколко стотици долари.
Експертите твърдят, че въвеждането на специален федерален закон би било ефективно на различни места, на които местните органи нямат ресурси да преследват допълнителната работа. Те казват, че тези псевдо адвокати, които се опитват да разрешат сложни случаи често могат да унищожат единствения шанс, който даден имигрант може да има, за да се сдобие с имиграционен статут и при най-лошите случаи, те може да доведат до депортирането на техните клиенти.
"Всеки път, когато се провеждат (дебати за) имиграционни реформи, има лица, които ще се опитат да привлекат жертви, които са в неравностойно положение", каза Дъг Стъмп, президент на Американската асоциация на имиграционните адвокати".. "И много от тези хора не са адвокати или нотариуси, които изникват от някъде в удобно за това време".
Федерална база данни сигнализира на щатските власти за измамни адвокати или такива, които не са адвокати, а се представят като нотариуси, испанската дума за обществен нотариус, което в Латинска Америка предполага разрешение за практикуване на право.
Федералната комисия по търговията започва да води статистика за подобни оплаквания през 2006 г. и постепенно започва да увеличава броя на случаите, който се докладват ежегодно от частни лица и от Министерство на правосъдието. Базата данни на ФКТ съдържа близо 3 000 оплаквания, но експертите и федералните власти са единодушни, че сериозността на проблема е много по-голяма.
Юрисконсултът на ФКТ Майкъл Уолър казва, че много от случаите не се докладват, понеже имигрантите, които живеят в САЩ нелегално се страхуват от правни мерки срещу тях, ако докладват за измамите на властите.
"Ако мога да постигна поне едно нещо, то това би било хората да имат възможност да се оплачат", каза той. "Това е едно от най-важните неща, които могат да направят, за да спрат този тип измами".
От 2002 г. Главната прокуратура на Тексас прилага щатски закони за защита на потребителите, за да закрие повече от 75 бизнеса, които са предоставяли незаконни имиграционни услуги. Други съседни щати като Калифорния, Аризона и Ню Мексико имат подобни закони, които им позволява да правят това.
Един от тези случаи е този на Елиас Бермудес, който изготвя данъчни декларации, на които му е било разпредено поне  два пъти да спре да предлага имиграционни услуги на клиентите си, понеже няма нужната за това сертификация.
През 2009 г. областен съдия в Аризона разпорежда той да прекрати практиката, при която клиенти са заплатили хиляди долари за услуги, които никога не са получили. Миналата година той се мести в Ню Мексико, но малко след това бизнеса му е бил спрян, понеже той няма разрешение да предоставя консултантски услуги по имиграционни въпроси.
Бермудес защити услугите, които той е предоставил на клиентите си и каза, че предложението федералните служби да засилят прилагането на закона би било в "ущърб" на имиграционната общност.
"Има много хора, които могат да свършат добра (имиграционна) работа и които са готови да я предложат на много разумна цена", каза той. "А мислите ли, че общността е против това да се спестят пари?"
Освен измамите с престъпните нотариуси, проектозаконът на Фостър би позволил на имигрантите, които са били депортирани в резултат на безскрупулни адвокати, повторно да подадат документи във връзка с имиграционните им дела. Също така предвижда Американските имиграционни служби (U.S. Citizenship and Immigration Services) да предлага стипендии за организации, които имат добра репутация, които предлагат правни услуги на имигранти.

Информация на Фокс Нюз Латино
Атанас Ненов
в.”България СЕГА”

Ако Вие сте жертва на подобни "адвокати", които нямат лиценз да практикуват имиграционно или други видове право в Илинойс, моля, свържете се с нас на E-mail: editor@bulgariasega,com или тел. 773.317.8035!


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7