Кражба на идентичността и как да се предпазим от нея

Начална страница | Интересно | Консултации | Кражба на идентичността и как да се предпазим от нея
image

8 съвета от ФБР

Кражбата на идентичността понякога става, когато някой използва идентичността ви, за да извършва измами или други криминални деяния. Престъпниците могат да получат информация, която им е необходима, за да установят идентичността ви от различни източници, включително кражба на портфейла ви, да се ровят в боклука ви или чрез получаването на достъп до кредитна или банкова информация.
Източниците на информация за вас са толкова много, че не може да предотвратите кражба на идентичността ви, но може да минимизирате риска си, като спазвате следните прости съвети…

Съвети за избягване на кражба на идентичността:

§  Никога не изхвърляйте бележките от банкоматите, кредитните си справки, кредитни карти или банкови справки по начин, по който те да могат да бъдат използвани.

§  Никога не си давайте номера на кредитната карта по телефона, освен ако не сте се обадили вие.

§  Проверявайте месечно банковата си сметка и уведомете незабавно банката си, ако има някаквиразминавания.

§  Пазете списък с телефонни номера, на който да се обадите, за да докладвате загубата или кражбата на портфейла ви, кредитни карти и т.н.

§  Докладвайте неоторизирани финансови транзакции на вашата банка, кредитна компания и на полицията, веднага, след като ги установите.

§  Получавайте копие от кредитната си история поне веднъж годишно. Уведомете кредитното бюро в писмен вид за всякаква съмнителна информация и проследявайте случая, когато тя не се махне или не получите обяснение.

§  Ако идентичността ви е била присвоена, помолете кредитното бюро да включи информация, свързана с това в кредитния ви доклад.

§  Ако познавате някой, който получава поща от фирми на кредитни карти или от банки от името на други лица го докладвайте на местните или федерални полицейски служби.

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”
Източник ФБР (FBI)


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7