Китайската лаборатория, оказала се в центъра на пандемията от COVID-19

Начална страница | Интересно | Гледище | Китайската лаборатория, оказала се в центъра на пандемията от COVID-19
image

Какво всъщност знаем за института по вирусология в Ухан?

Cветът постепенно се събужда от кошмара, причинен от разпространението на COVID-19. Опасната болест до момента е отнела живота на близо 350 000 души, а броят на заразените продължава да расте. Пандемията от новия коронавирус тръгна от китайския град Ухан, където се намира един от най-модерните институти по вирусология в света. По тази причина много хора се питат дали това има нещо общо с появата на заразата.
Кратка история на института
Институтът по вирусология в Ухан е създаден през 1956 г. Част от него е единствената лаборатория в Китай, която е сертифицирана по стандарта BSL-4 - най-високото ниво на биологична безопасност. Учените, работещи в подобни лаборатории, изследват най-опасните вируси, познати на човечеството. Сред тях са тези, причиняващи болести като ебола, Марбургска хеморагична треска и вариола. Лабораторията в Ухан е построена през 2015 г. с помощта на френския Международен център за изследвания на инфекциозните заболявания. За създаването й са похарчени около 44 млн. долара, като част от тази сума е осигурена от американското правителство.
Продължителни изследвания
Учените от института в Ухан от дълги години проучват различните видове коронавируси. През 2005 г. експерти публикуваха резултатите от изследване, посветено на SARS (Тежкият остър респираторен синдром). Според заключенията им, някои прилепи са своеобразни естествени „резервоари“ на коронавируси, подобни на SARS. Десет години по-късно, за да провери дали подобни зарази могат да бъдат предадени директно от прилеп на човек, друг екип извърши спорен експеримент, който продължава да е обект на разпалени дискусии. Учените създадоха хибриден вирус (комбинация между SARS и коронавирус от прилеп), който може да засегне човешки клетки.
Редица вирусолози изразиха своите притеснения от действията на китайските учени. Те повдигнаха въпроса дали информацията, която ще бъде добита, оправдава поетия риск. Симон Уайн-Хобсън от института „Пастьор“ в Париж още тогава отбеляза, че в Ухан е бил създаден вирус, който засяга човешки клетки „забележително лесно“. Според Уайн-Хобсън, ако по някаква причина вирусът „напусне лабораторията, никой няма да може да прогнозира какво ще се случи и каква ще е неговата траектория“.
Въпреки всички противоречия, изследванията на експертите от института в Ухан продължават и през следващите няколко години. Първо, през 2017 г. те обявиха, че са открили генетичната следа на SARS в прилепи, живеещи в пещера в провинция Юнан. Още тогава учените предупредиха, че е възможно да избухне нова пандемия, ако не бъдат взети необходимите мерки. Година по-късно бяха взети проби от хора, живеещи в близост до пещери с прилепи. В кръвта на 6 от 218 местни жители бяха открити антитела срещу коронавирус, което доказа, че болестта може да се предава от прилеп на човек.
Конспиративните теории
Още от началото на кризата с новия коронавирус лабораторията в Ухан попадна под прицела на всевъзможни конспиративни теории. Според тях, опасната болест е била създадена изкуствено и е тръгнала именно от комплекса в Ухан. Някои дори вярват, че тя всъщност е биологично оръжие. Редица научни изследвания показаха, че това не е така, но подозренията остават. Вестник „Вашингтон пост“ преди време разпространи документи на американския държавен департамент, в които се повдига въпроса дали мерките за сигурност в лабораторията са достатъчно стриктни. През април американското разузнаване пък започна да проучва дали учени, работещи в Ухан, не са се заразили случайно с COVID-19.
Повечето експерти смятат, че новият коронавирус не е тръгнал от лабораторията в Ухан, а от пазар за диви животни, намиращ се съвсем близо до нея. Вирусологът Питър Дашаг отбелязва, че всяка година между 1 и 7 млн. души в Югоизточна Азия, които живеят или работят в райони с много прилепи, се заразяват с коронавирус. Според него, шансът COVID-19 да е тръгнал от подобен район е много по-голям, отколкото заразата да е била създадена по изкуствен път в лаборатория. Преди дни директорът на института в Ухан пък призна, че в лабораторията има три живи щама на коронавирус, но нито един от тях не съвпада с този, отнел живота на стотици хиляди хора по цял свят.
Към момента въпросите определено са повече от отговорите. Масло в огъня наля телевизия NBC News. Тя цитира свои източници, според които американските и британските разузнавателни агенции разследват дали през октомври миналата година не е имало авария в института в Ухан, довела до неговото временно затваряне. Според непотвърдени сведения, между 7 и 24 октомври в лабораторния комплекс не са били използвани никакви мобилни телефони, което е крайно необичайно.
Между политиката и науката
Една от основните причини за разпалването на конспиративните теории, свързани с института в Ухан, е американският президент Доналд Тръмп. На 30 април той заяви, че има доказателства в подкрепа на твърдението за лабораторния произход на COVID-19, но без да разкрива повече детайли. Няколко дни по-късно държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео подкрепи думите на Тръмп и добави, че разполага с „огромни доказателства“ в подкрепа на въпросната теория. Отговорът на китайските власти не закъсня – те отхвърлиха обвиненията и ги определиха като част от кампанията на Тръмп за предстоящите президентски избори в САЩ, които ще се състоят на 3 ноември. Напрежението по оста Пекин – Вашингтон продължава да е високо, а политическите анализатори са убедени, че размяната на реплики едва ли ще приключи скоро.
Русалин Венев
vesti.bg

Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7