До Олимп?... Че то е много лесно!

Начална страница | Интересно | Гледище | До Олимп?... Че то е много лесно!
image

Само на 420 км от София, или по-малко отколкото до Варна (450 км) и на 515 км от Пловдив се намира един колкото популярен, толкова и интересен връх, не само за жителите на съседна Гърция, но и за планинарите от целия свят- митичният Олимп. Извисил снага на 2917 м и то само на десетина километра, по въздушна линия, от брега на Егейско море, той впечатлява със своята величественост, голямата относителна височина от 0 до 2917 м и с библейската си митичност.
Той няма височината на Еверест, нито на Монблан или на някой друг значително по-висок от него връх. С 8 метра и 40 см дори е по-нисък от Балканския първенец Мусала, но стане ли въпрос за Олимп то на всяка точка от земното кълбо всеки ще ви каже – „О... Олимп? Върхът на боговете, Тронът на Зевс”.
Точно това преди двадесетина години ме отведе до този най-митичен от всички митични върхове. Изкачих го за първи път на 16 септември 1992 г. Върхът толкова много ме завладя, че станах негов фен. Всеки път, когато ми се отдадеше възможност тръгвах към „Трона на Зевс”. Още първата година го изкачих 5 пъти, после се заредиха – 10, 20, 30, 40. На 11 юни миналата година 7 мой верни приятели ми направиха компания, за да закръгля изкачванията си на 50...
Натрупах много опит, събрах впечатления. Дори мисля, че знам много, може би най-много, за пътя към върха, за историята на неговите изкачвания не само на българи, но и на още десетки чуждестранни планинари. Научих много и за митологията.
Когато на 11 юни, навършил 84 г. и 65 дни развях за 50-ти път родния трибагреник на „Пантеона на боговете” реших, че е редно да споделя това, което събрах като информация- пътуване до подножието на върха, избор на най-безопасните маршрути, най-подходящо време за изкачване, възможности за нощувки както в хижа „Агапитос Спириос” -2100 м н.в., така и в подножието на върха. И не само за този толкова популярен връх, а и за дестинация № 1 на Гърция Метеора – „Чудото между земята и небето”. За възможностите да се изкачат най-високите върхове на островите Тасос вр. Ипсарио /1204 м/, на Самотраки Фенгари /1611 м/, на монашеския полуостров Атон вр. Атос /2032 м/.
Събрах всичко това, което оформих като книга. Подробно описах това, което би помогнало на всеки, който реши да тръгне към тези дестинации. Онагледих всички обекти и върхове с 62 цветни  фотоси. Направих книгата луксозна, но и същевременно удобна за да бъде поставена в раничката.
Когато опадне карантината от жестоката коронавир сложете тази книжка в раницата и тръгнете тя ще ви бъде онзи полезен гид /водач/, защото от Пловдив до самите върхове пътят ви е описан с най-големи подробности.
Впрочем тази книжка не е само за тези, на които предстои пътуване до тези много интересни дестинации. Тази книжка е и за тези, които вече са били там, защото ще разберат колко малко информация са получили, когато са били по тези места.
На добър път и не забравяйте, че колкото и да са ниски върховете за които става реч в книгата те все пак са в планината и изненадите не са невъзможни. И не само за върховете, а и за шофьорите, ако сте със собствената си кола, защото полицията на Гърция не прави никакви компромиси. Спазвайте стриктно пътните правила!

Доц. Сандю Бешев


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7