Фантазии, претворени в реалност

Начална страница | Интересно | Гледище | Фантазии, претворени в реалност
image

Друг свят. Друго време. Друго пространство. Случвало ли ви се е да преживеете нещо подобно? Сигурно. Но вероятно рядко. А може би не? Заслужава си изживяването. Наистина. Толкова сме потънали в реалността, че забравяме фантазията. Онова крилато чувство, онзи таен стремеж към различност, който ни отлепя от баналността, от безконечната река на задължения и отговорности и ни понася стремително нагоре, далече, в някакво друго време, в непознато пространство. И тогава? Ставаме други. Ставаме себе си. Отключваме духа си и сме способни да сътворим чудеса. Защото можем. Защото сме се върнали в същността си, която по природа е творческа. И хармонична. Така идеите се материализират, ражда се продукт. Видим, реален, осезаем. Продукт, в който вибрират чувства. А чувствата са енергии. Енергии, пренесени от непознати светове, съдържащи частици от светлината. Точно тази светлинна енергия е способна да преобрази всеки, докоснал се до продукта на нечия фантазия. Колко по-силно е това усещане, ако попаднем пред материализираните видения на повече хора!
Нямаше как да не изредя толкова думи, за да пресъздам по някакъв начин ефекта от изложбата на 6 декември 2019 г. на група български художници в едно ново пространство, изградено с много любов и вкус в Център „Малката България“ в Чикаго. Заслугата е на много хора, на членовете на Борда на директорите, одобрили идеята, но “душата“ на това магично местенце е съживена от вдъхновението на Жени Петров и Ралица Владимирова, които повече от два месеца трансформират идеите си в реалност. С безценната помощ на всеотдайния Ангел Славчев. За да се сбъдне мечтата – за нещо ново, различно. За пространство, в което предстои да се случват много красиви и вълнуващи събития. Зареждащи, провокиращи размисъл, отварящи врати към измерения, в които сами невинаги бихме се втурнали в еднообразното си ежедневие.
„Фантазии и реалност“ – изложбата, открита на хубавия християнски празник „Никулден“ в Център „Малката България“, представя творби на 14 български художници, живеещи в Чикаго – Ралица Владимирова, Камелия Томанова, Милена Праматарова, Татяна Авджиев, Ирина Дойчева, Стела Спиридонова, Деси Васевски, Жени Петров, Александър Петков, Василен Васевски, Кирил Манасиев, Люсиен Димитров, Пламен Петров, Огнян Тодоров. Творби, които говорят чрез багри, светлина, кодирана емоция, невидими енергии. Атмосферата в залата, подредбата на платната и инсталациите, светлината, отразена в очите на гостите и домакините, всеки детайл от обстановката въздейства по някакъв.
магнетичен начин и приповдига настроението. Визуалният контакт с всяка от творбите поражда вълнение, мисли, предположения. Очите с удоволствие се връщат по няколко пъти към разгледани вече картини.
Официално изложбата откри Живка Бубалова, директор на МБУ, която сподели моменти от зараждането на идеята за трансформиране на помещението в този вид и осъществяването й. Жени Петров и Ралица Владимирова с вълнение и вдъхновение запознаха гостите с реализирането на проекта, преобразяването на помещението и надеждата, че то ще се превърне в място за много предстоящи събития, където хората с удоволствие ще идват. На откриването присъства и Генералният консул на РБ в Чикаго – Иван Анчев.
Гостите търсеха диалог с творците, обсъждаха, питаха. И слушаха с интерес техните отговори. Беше приятно да се докоснат до творческия процес, да усетят идеите.
Изложбата ще продължи до края на м. януари 2020 г. Всички, които не са успели да присъстват на откриването й, могат да я разгледат в удобно за тях време. Дори и да не се усети силата на колективната енергия от съпреживяното, си заслужава да си подарите едно пътешествие в света на фантазиите. Определено е красив и заслужава времето, което ще му отделите. А връщайки се после в реалността, тя със сигурност ще бъде по-различна, по-обещаваща, по-надеждна. Всичко зависи от нас. Просто понякога ни е нужно някой да ни повдигне, за да погледнем света от друг ъгъл.

Калина Томова
За в. „България сега“Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7