Какво е „страхотен бич“ за България?

Начална страница | Интересно | Гледище | Какво е „страхотен бич“ за България?
image

След като европейските политически лидери се обръщат с „Бойко“ към
Министър-председателя на Република България, и аз – един от неговите избиратели – ще го наричам „Бойко“.
И така Бойко изрече „Предупреждавам. Никак не ми е приятно да арестувам доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели с нея, заради увеличеният брой на болничните тази година. Това е страхотен бич и за работодателите“.
Magister dixit (Учителят каза):
Така не се говори на лекари! Как може човек, който е прочел малко книги, да предупреждава хора, които са чели и четат много книги - на български и английски! Лекарте са най-близко до Бог, помагат на най-важното за човека - здравето.
А Вие, господин министър-председател???
Защо не противодействате ефективно на демографската катастрофа? Не виждате ли, не знаете ли, че ние, по данни на Световната здравна организация,  сме на първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти?
 По данни на Националния статистически институт през 2018 г. от инсулти и инфаркти са умрели 70 546;  от злокачествени тумори - 17 462. През същата година от тези и други болести са умрели общо 108 526 българи – един голям български град. Родени са обаче значително по-малко деца - 62 197.  Като разделите 108 526 на 365, ще получите 297 - най-тъжната аритметика в Европа. Толкова много български граждани умират годишно. Това е най-страхотният бич за българите и за България.
Спрямо природните бедствия, „бичът“ означава, че всекидневно се късат стените на 29 язовира - 10 бяха жертвите от навод¬нението в село Бисер на 6 февруари 2012 г. Следователно, вместо да предупреждавате за арести на лекари, предупредете министрите и депутатите си спешно и дългосрочно – със знанията на лекарите – да укротяват демографската катастрофа, за да не настъпи най-страхотното: политици - българоубийци, България без българи!
Не Ви ли тревожи и моралната асиметрия: японците се обръщат към лекари, учители, ад¬вокати и други образовани хора със сенсей, към другите – сан. Сенсей означава: „човек, роден преди друг” или „този, който идва по-рано“) - не в смисъл на хронология на ражденето, а този, който може да ти помага - Учи¬телят. И ти почтено го уважаваш. Японците не могат и да си помислят да хулят и бият лекари и учители. Ще стане земетресение, наводнение, пожар.
България е от малкото страни в света, където бият лекари и учители – и това е страхотен бич за българите.
Казвате, че „дълбоко уважавате лекарите“ – тогава, не ги „предупреждавайте“, а им увеличете докторските субсидии по американски модел.
Защо не предупреждавате шестващите в България около 200 про-джендърски неправителствени организации (НПО) и разни евроемисари и ПЕС-ари, водени от Сергей Станишев?
Страхотен бич** за българите е, че Вие мислите страхотно, мандатно, а не проспективно – след 20-25 години това може да направи страната ни minority majority nation (нация, в която малцинствата са мнозинство) - най-тъжният фолклор.     
Избраха Ви за “Европейска личност на годината”, господин премиер – връчиха Ви престижната награда в Сараево точно преди една година - на 6 юли 2018 г. Честито, но ако симптомите на бойкокрация продължават да се увеличават, никога повече няма да бъдете избран за „Българска личност на годината“.
Господин премиер, държавите прогресират,  защото имат мъдри политици – и мъдър народ, който ги избира. Такива политици реагират позитивно на сигналите, идващи от учените хора. Срамота е следователно министър-председател да изрича: „Лекарите не вкарват пари в бюджета, не ни трябват студенти по медицина!”  И да не знае – или не иска да знае –, че парите, вложени за профилактика на болести и за образование и наука, са с най-голяма възвръщаемост. Господин премиер, силата на една държава се постига с реципрочна емпатия между политици и народ. Между министри и лекари.

Д-р Георги ЧАЛДЪКОВ*
в. „България СЕГА“

 

 

 

 

 

 


____________________________________________________________
* Председател на Българското дружество по клетъчна биология, Член на Международната академия на сърдечносъдови науки.
**     В телевизионно интервю през май 2018 г. Бойко Борисов пак говори за „един страхотен бич“: „Срам ме е, че не можахме да представим Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие по начин, по който да бъде възприета от хората... Подценихме ситуацията, а това е един страхотен бич.“Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7