Елитът е отговорен за положението в държавата

Начална страница | Интересно | Гледище | Елитът е отговорен за положението в държавата
image

Днес ще се опитаме да докажем, че виновникът за днешното положението в България е нейният «елит».
Включете се и Вие в написването и обсъждането на бъдещ наръчник: Демокрацията от А до Z (ръководство за начинаещи).
За доказателство на днешната ни теза сме се спряли на два текста.
Първият текст е на дългогодишният преподавател в СУ Николай Гусев – «Населението не е народ, народът не е население!» и вече го цитирахме в предишната ни тема (вж. линк). От написаното от автора стана ясна разликата в няколко близки понятия – народ и население, духовност и душевност,  социален и духовен аристократизъм.
Чудесният текст на Н. Гусев ни помага да разберем по-добре често използваното понятие “елит”. Според автора, винаги трябва да правим разлика между «личностния аристократизъм» и «социалния аристократизъм». Последният има свой предизвестен трагичен край. А народът или елитът, както тук ще го наричаме, е аристократично понятие и е носител на духовността. Той не се обляга на наследствени, непотични, кастови, класови привилегии и преимущества, а на собствените личностни качества, дадени му свише и доразвити със съзнателни и целенасочени собствени духовни усилия. За разлика от населението, което според г-н Гусев е аморфна, безлика хаотична маса. Но, както казва авторът – духовният аристократизъм избликва от всички слоеве на населението – от най-бедните до най-богатите. Той е дар свише: „И дава всекиму от духа, както си поиска“ и „По плодовете им ще ги познаете“, както глави евангелският текст.
Ето още един цитат:
Духовната аристократичност на Народа по своеобразен начин му отрежда лидерска позиция сред населението, от което произлиза. Но той не се стреми към нея (както постъпва вечният демагог – социалният аристократ) – тя му е органически присъща. Ето защо, докато в недрата на едно население все още не е унищожена закваската на неговия просперитет – Народът – все още има надежда за оцеляване на държавата. Духовният аристократ е носител на вродено благородство, отзивчивост, алтруизъм, съчувствие, състрадание; отговорен е за своите действия и изисква същото от останалите; държи на дадената дума и не отстъпва пред плътските и материалните съблазни. Не търпи душевният хаос да му налага блуждаещо поведение; напротив, упорито отстоява и твърдо налага общовалидни принципи и правила на поведение, непререкаема отговорност за всички действия и бездействия; безжалостно изтръгва корените на социалната престъпност и отдава дължимата справедливост на жертвите на беззаконниците.
Николай Гусев завършва тезата си с думите: Дълг на народа (елита) е високо и отчетливо да извика на Самозаспалите: “Стани!”
Като потвърждение на казаното досега ще цитирам с малки съкращения и думите на издателя на сп.”Диалог” – Даниела Горчева от Холандия, от профила й в социалната мрежа Фейсбук:
“Това, което липсва в България, не е активността на българския народ, нито даже демократичната му култура, макар че тя е доста ниска.
Това, което липсва драстично, са достойните лидери, достоен интелектуален елит и прилични политически партии с ясни идеи, с ясни послания.
Не казвам, че липсват читави, умни и кадърни хора, а че липсва читав елит. Това са различни неща. А липсва, защото:
1. Българският елит беше систематично избиван и унищожаван всячески след 1944 г. По московска рецепта, прилагана от български комунистически престъпници, с “братската” помощ на СССР.
2. Беше създаден псевдо-елит – безвреден за властта и вреден за обществото – угоднически, конформистки, страхлив, интригантски, подъл, малодушен, повърхностен…
3. Беше изцяло променена средата. …
…Когато унищожиш елита на една страна, когато унищожиш средната му класа, която е гръбнакът на всяко общество, когато отнемеш на хората ресурсите и ги направиш роби, каквито не са били дори в Османската империя, когато десетилетия наред подменяш истината с пропаганда и промиваш мозъците, това не са щети, които могат след рухването на тоталитарната власт да бъдат оправени като с вълшебна пръчица!
Елит се създава бавно и трудно.
Трябва да има поне едно столетие читава средна класа, да се гради и натрупва поне в три-четири последователни поколения.
Разбира се, може да има катализиращи процеси, но затова се искат ярки, интелигентни, правно грамотни личности.
Затова не можем да оправдаваме компромисите, конформизма, малодушието, интригантството и повърхността на днешния елит.
И не мога да оправдавам безкритичността на твърдото ядро около жалките остатъци от сините партии, не мога да оправдавам техния фанатизъм. Тия, дето искат да са лидери, ще трябва да носят на критика и то на здрава критика, а не да си мислят, че са много умни, ама простият народ не ги бил разбирал!
Абе, аланкоолу, не простият народ трябва да те разбере теб, а ти трябва да разбереш грижите и страховете на този народ! Защото ти, ако не го разбереш, КАК ще го вдъхновиш да те следва? Ако изобщо имаш идеи и знаеш какво да правиш, как да го направиш и къде, по дяволите си се запътил?
Та престанете да ругаете хората в България, че са били пасивни, когато никой не им предлага никаква прилична алтернатива.
Много са си разумни българите даже. …
…И докато липсват читави лидери и свестни почтени политици, хората ще гласуват за по-малкото зло. Няма какво да корите тях, корете себе си. Защото властта се търкаля по земята, ама няма кой да я вземе.
Понеже на никой не му с е занимава сериозно с политика, никой не иска да се самообразова, а ако се появи някой кадърен, започва се с интригите и ударите под кръста.”
Даниела Горчева завършва с думите:
“…Това че в България няма уважение към авторитетите и че има много всезнайковци, е друга тема и с други причини. Всъщност, пак със същите причини: липса на доверие в елита (и то напълно основателно) и комунистически манталитет, вследствие на марксистките догми за народа като основен фактор.”
Като коментар под този пост на Д. Горчева във Фейсбук от Еврочикаго написахме: “Населението по света е не по-добро от нашето. Проблемът ни е (псевдо)елитът.”
Eurochicago.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7