Познаваме ли чужденците в България?

Начална страница | Интересно | Гледище | Познаваме ли чужденците в България?
image

Чех с криминално досие провежда хипотерапия за деца в ранчо - бившо ТКЗС

Неотдавна в интернет излезе кадър на Силвестър Сталоун, който снима у нас „Рамбо”-5. Звездата се беше снимала с някакви хора в ранчо, известно с това, че там се провежда хипотерапия на болни деца. На снимката до Сталоун е управителят на ранчото с екзотичното име „El Paso“ – чех с инициалите М. Б. Един кратък преглед на фейсбук мрежата доказва колко много родители и учителки от затворения дом за деца в с. Доганово, Елинпелинско, са водили там деца и се хвалят от доброто посрещане в ранчото, като благодарят на добрия чичко-каубой, за гостоприемството и възможността децата да подобрят здравословното си състояние чрез т.нар. модна в последно време хипотерапия. Със сигурност децата се радват на животни, особено на малки кончета. Ездата първо ги плаши, но после им става приятно – чувстват се горди, че са преодолели страха си. Дотук добре, докато човек не се поразрови малко по-надълбоко и не научи повече за добрия чужденец и вероятно – много други като него. Някои от тези хора просто са намерили у нас лесен начин за живот, като са загърбили тъмното си минало в родината си. Дали са го загърбили, е друг въпрос. 
Първото, което откриваме в българската преса за чеха, беше, че е завлякъл наш стоматолог. Стара публикация. Някой беше добавил, обаче, в коментарите под нея един разобличителен превод на присъда, издадена от Чешката република, по-точно – от Окръжния съд в гр. Зноймо, издадена през февруари 2009 г. Като прочетох присъдата се хванах за главата. Добрият чичко чех, който развежда с кончетата децата в ранчото на българска земя, има горещо криминално досие: преди горната присъда е бил осъждан два пъти – през 2007-а и 2008-а година, като втората от тези две присъди, издадена от съда в Бърно, е била ефективна – на 2 години затвор. В повдигнатото от окръжния прокурор на Окръжния съд на гр. Зноймо, Чешка Република, пък се посочва, че чехът е виновен за това, че заедно със свой съучастник, умишлено закупил и продал краден автомобил за имотна облага; по същия начин придобил имотна облага, като вкарал семейство в зоблуждение относно прехвърлянето на апартамента им; че е малтретирал животно, като пуснал в двора си в с. Хлубоке Машувки живо прасе и насъскал кучетата си да го разкъсат, след което застрелял прасето; че му е повдигнато обвинение за присвояване на чуждо имущество, което му било поверено – ценни книжа; и за... сексуална злоупотреба с четири малолетни момичета. Ето това направо ме закова на място! Чехът, според написаното в мотивите на присъдата, се оказва истински полов атлет без всякакви задръжки. Ако обобщим горното, престъпленията на чеха, само по тази присъда, се изразяват в: измама, малтретиране на животно, злоупотреба с доверие и сексуална злоупотреба с малолетни момичета. Осъден е на две години затвор. Доколкото става известно, ги е излежал. Кога, неизвестно, но със сигурност сега и вече от доста години, живее в България, и минава за човек с чисто криминално досие. От обясненията му в съда в Зноймо, личи че е хладнокръвен и хитър човек. От показанията на свидетелите срещу него в съдебната зала, пък проличава че се боят от него. Едната от майките на изнасилените момичета казва, че го е предупредила, че дъщеря му е на 13. Обратно, самите изнасилени момичета дават противоречиви показания, от които може да се предположат две неща – или, че са харесвали чичкото, или че се боят от него.
Въпросът е какво прави този чех в България, и защо е имал и вероятно продължава да има, достъп до деца?
Ранчото „Ел пасо” е имот на бившето ТКЗС в с. Ковачевци, Самоковско. В миналото в него, заедно с чеха живяла и работела чехкиня, негова приятелка, която била сертифициран треньор по лечебна езда. Благодарение на нея тръгнала историята с хипотерапията. Фондация на майки подкрепила инициативата. Но, въпросната хипотерапевтка в един момент си тръгнала от ранчото, или – много е възможно, е била прокудена оттам, и в ранчото заживяла друга чехкиня - сегашната приятелка на чеха. Тя няма ценз за хипотерапия, но пък за сметка на това изглежда доста атрактивно и има не по-малко атрактивна биография – тя е бившата съпруга на един от предишните шефове на ЧЕЗ. Дали преди, или след развода си с него, пък родила момиченце от българин. Най-любопитното е, че сега живеела в ранчото с чеха и с детето на българина?!?
Чехът работи с размах на българска територия - без никакво одобрение от страна на общината – поне така твърдят общинари - прокарал изкоп, дълъг няколко километра и широк около метър, в който положил кабел за ниско напрежение, за да захрани ранчото с ток. Частни лица твърдят, че изкопът е минал през имотите им. Това е констатирано от община Самоков и РД НСК - София област.
В ранчето, освен коне, има крави, прасета и кокошки. Отскоро, и ток. Самият чех твърди, че ранчото много години се е отоплявало и осветлявало с фотоволтаици. Навремето от електроразпределителното дружество им били поискали много пари, за да им прекарат ток до имението, и затова се родила идеята за малка електроцентрала, която по думите му дори складирала излишната електроенергия. Имал и слънчев колектор. Дали всичко това е така, трябва да се провери. Факт е, че ЧЕЗ дълги години наистина не давал ток на ранчото, защото то не е законен обект. Справка в ЧЕЗ, обаче показва, че на 31 декември 2018 г. ЧЕЗ е сключил договор с фондация "Хипотерапия" за ползване на ел. енергия. Дали с връзките на новата приятелка на чеха, можем само да гадаем. Според селяните, в община Самоков посрещали радушно „Ел пасо”-то, както наричат чеха. Общината не дава вид, че е така – дори е било издадено разпореждане за събаряне на незаконни постройки на терена на ранчото, понеже същите били построени на земеделска земя, а общината не е одобрявала инвестиционни проекти за тях. Дали ще ги съборят и дали ще премахнат и кабела в пресния изкоп през частните имоти на ковачевчани, е друг въпрос. У нас има една такава приказка: „Докато умните се наумуват, лудите се налудуват”. Чехът очевидно хич не се бои нито от проверка на досието си, нито от смелото си предприемачество. България го устройва да си прави всичко, „без ценз и без лиценз”.  
Сега идва ред да попитаме, обаче, освен за постройките и изкопа, общината загрижила ли се е да проучи кой е управителят на ранчото, където се практикува хипотерапия за деца? – В тази община работят социални, които са длъжни да проверят това. За да работиш с деца и да осъществяваш социална услуга, или иновативна социална услуга, задължително трябва да бъдеш лицензиран от АСП и ДАЗД - чл.43б - 43и от Закона за закрила на детето. В чл.43 в, ал.1, точка 4 императивно и записано, че не може  да извършва такава дейност лице, което е осъждано за престъпление от общ характер, като за юридическите лица това изискване се отнася и за членовете на управителните им органи, какъвто в качеството на управител на ранчото е въпросният чех. И дори този член да отпадне от закона, поради облекчаване на административните разпоредзби в тази насока, пак трябва да се има „едно наум” с какви досиета са хората, които имат досег с деца в сферата на социалните и всякакъв друг род услуги.
Лице, което е било осъдено за сексуално перстъпление с непълнолетни, не може да работи с деца! Това е абсолютно нарушение на закона и престъпление по  чл.324, ал.1 от Наказателния кодекс. Престъплението е изключително сериозно, защото при хипотерапията става въпрос за деца, и то за деца със специфични потребности.
Предлаганата в ранчо „Ел пасо” лечебна хипотерапия е регистрирана под формата на  Фондация "Хипотерапия" през 2018 год., като името на чеха е записано на две места - като неин  Управител и като член на Съвета на фондацията.
Някой от социалните, дето взимат деца от здрави семейства поради бедност – протекъл таван, или покрив, запитал ли се е също така, в това ранчо има ли лицензиран служител – с ценз за провеждането на хипотерапия?!
Лицензирането на доставчици на социални услуги за деца е административна услуга на ДАЗД, и нейната роля е да осъществи предварителен контрол на доставчиците на социални услуги за деца.
Относно ездата на коне: За да предлагаш такава дейност, трябва или да си регистриран като спортен клуб, или да се регистриран като животновъден обект. Проверка показва, че „Ел пасо” не са регистрирани нито като едното, нито като другото, въпреки че еднолично чехът се води животновъд.
Наш репортер от региона пък ни съобщи, че ранчото работело и като ресторант - предлагало храна, алкохол и безалкохолни напитки на посетителите, без да има разрешение от ОДБХ. В същото време, не издавало касови бележки. Къде е НАП? На страницата във фейсбук на ранчото съвсем открито пишат какви услуги предлагат, между които не скриват и за храната:
Забавления всякакви!!! Заповядайте!!!
Езда
Въздушна йога
Вкусна храна
Стрелба с въздушна пушка
Оседлаване
Работа с ласо
Стои и въпросът, какви хора работят в ранчото? Направена ли е проверка дали на обекта чехът не наема за работа непълнолетни деца от селото и от Самоков? – Според селяните, това се случвало. Е, децата да се трудят - няма лошо, казват мнозина, но е противозаконно. Още повече, при криминалното минало на този чех. „Живеят ли в ранчото деца?” – ни моли да разберем в писмо до редакцията майка на проблемно дете,  и съвсем очевидно в контекста на въпроса й стои някакво нейно тревожно съмнение.
И понеже зад всичко това продължава да виси въпросът: Някой знае ли кой е чехът, който така добре си живее в България, необезпокояван от общинска власт и социални служители от ДАЗД, ето какво разбрахме: от прокуратурата все пак са образували преписки срещу него – да не повярваш! За какво? – За богат арсенал престъпления: за незаконно оръжие, за ползване без разрешение на частни имоти, по колективна жалба от жители от село Ковачевци, за побой, за заплахи за побой, за обиди и прочее...Има заведени такива преписки - да, но едва ли ще се изненадате, като ви кажем, че същите се  прекратяват на местно ниво!... Позната история.
И сега, последното което разкрихме – че българинът, който има дете от чехкинята, която в момента обитава ранчото, също е завеждал много сигнали до ДАЗД, АСП, Министъра на вътрешните работи, Кмета на община Самоков и др. В тях човекът се жалва, че майката на детето му ограничавала срещите му с него, откакто заживяла в „Ел пасо”.  Ами, нищо чудно - там е добрият чичко чех, който има кончета... България се оказва рай за много хора, за които не знаем нищо, или почти нищо. И хич и не ни хрумва старата ни народна мъдрост, че не всичко, което изглежда добре, е добро. Приказката е „Прати ме мамо надалеко, да се хваля леко!” Не се ли опарихме вече достатъчно от наши и чужди майстори на самохвалбите?! Нека този чужденец, като живее в България, да живее по правилата на нашите закони, а длъжностните лица, които трябва да ги съблюдават, да го проверяват.
Стоил МАНЕВ
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7