Журналистът Георги Гюзелов: Филмът за Чернобил ще създаде повече герои, отколкото самата централа

Начална страница | Интересно | Гледище | Журналистът Георги Гюзелов: Филмът за Чернобил ще създаде повече герои, отколкото самата централа
image

Филмът на HBO, посветен на трагедията в централата в Чернобил, предизвика истински бум в социалните мрежи. В последните два месеца всички говорят за катастрофалния взрив, който можеше да изпепели цяла Европа.

Лентата успя да провокира интереса на стотици хиляди по целия свят към намиращата се на територията на днешна Украйна атомна централа.

Туроператорите видяха най-голям потенциал и побързаха да обявят оферти за екскурзия до Чернобил. Не липсват желаещи и от България. Един от българите, посетил Чернобилската централа, е журналистът Георги Гюзелов. В последните месеци той развива успешно един от най-бързо развиващите се травъл блогове - world2explore.eu, който е и причината за посещението.

"С група приятели решихме да посетим Украйна и по-конкретно Киев. Закупихме самолетните билети и остана да си подредим програмата за 5 дни, колкото трябваше да бъде престоят ни. Почти седмица в Киев изглеждаше твърде много и затова решихме да посетим и най-красивия украински град Лвов, който се намира на около 500 километра от столицата. На по-късен етап включихме и посещение в Чернобил, бяхме чували, че има турове и много чужденци си правят екскурзии до историческото място", разказва пред "България СЕГА" Георги и допълва, че тогава все още не е бил излъчен дори трейлърът на сериала, тъй като са закупили билетите няколко месеца по-рано.

"Докато дойде време за полета ни до Украйна, чернобилската вълна навлизаше в социалните мрежи. Вече бяха излъчени два епизода и ние самите се чувствахме по-информирани. Все пак нашето поколение не е толкова запознато с катастрофалния взрив. По план трябваше да посетим централата в предпоследния си ден в бившата социалистическа страна. Рано сутринта ни взеха с микробус и потеглихме супер развълнувани към Чернобил", споделя още журналистът.

Той не крие, че е тръгнал с големи очаквания за нещо зловещо, което е било грешно. Били предупредени да се облекат с дрехи с дълъг ръкав, за да бъдат предпазени, въпреки че за главата не е казано и дума. Трябвало да внимават къде вървят, да не докосват нищо, в противен случай можело да ги затворят и дори да шкурят горния слой на кожата.

"За да достигнеш до самата централа се преминава през няколко проверки и КПП-та, което е напълно нормално. Раздадоха ни и уреди, които да измерят поетата от тялото ни радиация, но накрая просто ги събраха и си ги прибраха в кашона. Явен знак, че не е опасно. След като пристигнахме до самата централа и историческия четвърти реактор, цялото вълнение изчезна и се появи разочарование. Нищо зловещо нямаше, сякаш се намираш в завод за пластмасови изделия в някое малко българско градче. Затова казвам, че е много важно да нямаш никакви очаквания, не слушайте какви ужаси ви разказват. Изминали са 33 години и няма нищо страшно около реактора", категоричен е Гюзелов.

По думите му не така стоят нещата в Припят - градът, който е най-близо до централата. "Това наистина е град-призрак. Градът е превзет от мутиралата буйна растителност. Огромни дървета са скрили сградите, сякаш си в застроена джунгла. Няма и помен, че тук преди три десетилетие е кипял живот. Най-тежката гледка е в детската градина, изоставени легла, детски играчки... За момент се поставяш на мястото на хората, принудени да напуснат домовете и живота си с една риза на гърба си. Изненадващо в самите кооперации липсват мебелите и дрехите. Оказва се, че крадци са опустошили всичко, за да го продадат", разказва още Георги.

И допълва, че е много лесно да посетиш Чернобил. Трябва да се свържеш с местните гидове, които осъществяват туровете, да изпратиш сканиран международния си паспорт и да заплатиш капаро. Входът в централата е 90 евро, но има възможност и да спиш в град Чернобил, където работи хотел. Вечер вратите се заключват.

"Аз не бих се върнал отново, защото няма какво повече да видя. Всеки, който иска да посети централата, може и сам да си организира пътуването. Видях, че много туроператори предлагат услугата за 750 евро. На мен цялото пътуване в Украйна - самолетни билети, нощувки, пътувания из цялата страна и всички допълнителни разхода, ми излязоха много по-малко", категоричен е травъл блогърът.

Признава, че не може да си обясни чернобилската вълна. "Филмът за Чернобил ще създаде повече герои, отколкото самата централа. Всеки, който посети реактора, се превръща в звезда. В последните месеци виждаме колко много герои са се появили и всички разказват едни и същи заучени фрази. Много инфлуенсъри посетиха централата, за да си направят безумни кифленски снимки. Това е гавра с паметта на онези, които са дали живота си, за да има живот на континента. Не е сериозно подобно поведение. Сериалът приключи, време е и вълната да остане в миналото", допълва Гюзелов.

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7