ПРОГОНВАНЕТО НА НЕКАНЕНИТЕ ЖЕНИХИ…

Начална страница | Интересно | Гледище | ПРОГОНВАНЕТО НА НЕКАНЕНИТЕ ЖЕНИХИ…
image

/Не по Омировата „Одисея”/

Медиите протръбиха, че американските власти ще започнат идната седмица да извеждат милиони нелегални имигранти от САЩ, както е заявил вчера президентът Доналд Тръмп, цитиран от "Ройтерс". В САЩ има около 12 милиона незаконни имигранти, основно от Мексико и Централна Америка. Според споразумението, постигнато по-рано този месец, Мексико се съгласява да приема имигранти от Централна Америка, търсещи убежище в САЩ, докато молбите им бъдат разгледани от американските съдилища. Сделката включва и обещание на Мексико да разположи части от националната си гвардия, за да попречи на преминаването на имигранти от Централна Америка през границата със САЩ. И така, страната създадена от имигранти е вече нетолерантна към тях. Според политиците те идват заради социалните помощи, а не че са чели Джеферсън, или  Декларацията за правата на човека. Аналогично е положението и в Европа.
Десетилетия преди по-заможните граждани от бедните страни на Юга и Източна Европа да започнат да изпращат чедата си в престижните американски и европейски университети, авантюристи от тези страни вече са напускали страните си и са прекрачвали в другия свят и следващото столетие. Те са извървели хилядите километри, пресмятали са в различните валути, на ход са събирали знания за чуждите език и порядки. Десетилетия преди професорите и бизнеса да заговорят за глобална икономика, нелегалните имигранти вече знаят всичко за нея. Също и трафикантите на хора са проучили най-удобните места за проникване в богатите държави. Защото преди да се заговори за явлението, незаконните имигранти вече беряха плодове в Калифорния, Гърция, Испания и Португалия, Работеха по строежите, или подхвърляха палачинки в тигани из крайпътните заведения. 
Вече почти всички повтарят думите от преди век на американските националисти за „тъпите емигранти”, че „Те не се интегрират, идват за да вземат, а не за да дадат. Те са прости и необразовани и само понижават нивото на интелигентност на нацията ни.” Понятието за „легалния имигрант” прикрива истината, че всички имигранти са извън закона. Те нарушават обичаите и потъпкват конвенциите. Да бъдеш имигрант означава да обърнеш гръб на баща си, на селото си, на страната  си. Да разбиеш сърцето на майка си. Имигрантът е не по-малко скандален за родното си малко селце, или краен квартал, отколкото за предградията и гетата на Лос Анджелис, Париж и Брюксел. Но именно те са тези които подготвят и осъществяват глобализацията. Те са тези, които с изкусителните приказки за американските и европейски цивилизационни чудеса подготвят скока на провинциалното и патриархално село от 19, направо в 21 век.
Благоденстващите западняци са се превърнали в красивата лейди от Шекспиров сонет, стояща на прозореца и пърхаща с мигли. Показваща снежнобелите си зъби и сияйна усмивка. А после се чуди защо всички се тълпят пред портата и.
Но ще реши ли Запада въпроса с имиграцията, след като живеем в свят на припокриващи се икономики, когато не знаем къде точно е произведен автомобилът, или смартфонът ни? Навлезли сме във век, в който най – парещия въпрос ще бъде „Що е това граница? Границата ли? Тя определено е неудобство, опасност в мрака, но вече не задържа. А незаконният имигрант има повече смелост от всеки един от нас. По модерен е от всички нас. Той е пророкът и персонажът на бъдещето ни…

Светослав АТАДЖАНОВ
DJANI.BLOG.BG
За в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7