Следизборни размисли

Начална страница | Интересно | Гледище | Следизборни размисли
image

Човек се отличава с качеството си, че анализира случващото се с него и около него, а истински умният може да го познаете по прогнозите, които той прави въз основа на анализите си.
Минаха изборите за Европарламента и е редно да се замислим поне за кратко, дори да сме аполитични, за резутатите от тях и да си направим някакви изводи.
И така – ето Ви няколко въпроса:
Какво чувство изпитвате сега след поредните избори? Смятате ли, че нещо се е променило след тях?
Смятате ли, че са имали смисъл? Пропорционални ли са хвърлените от вас и обществото усилия, средства и време около изборите? Подведе ли Ви някой в тези избори? Кой може да е доволен след тях?
По написаното във Фейсбук виждам, че разочарованите са мнозинство, а победители и удовлетворени се чувстват съвсем малко.
За успокоение ще кажа, че всеки може да загуби и пораженията не са страшни, ако знаеш да си направиш изводи от тях. Не е случайна фразата на Томас Едисън, който след поредния неуспешен опит да създаде дългосветеща електрическа крушка, казал: „Не се отчайвам. Сега поне зная най-малко осем хиляди неща, които не работят!“.

Но нека да видим заедно коментарите на тези, които не се чувстват щастливи от вчеращните резултати – следват автентични и без корекции цитати, а моите заключения са под тях:

Ние се изложихме, но за ГЕРБ не е ли разгром при 1 300 000 на предишните избори, сега само 500 000 и то с циганските и администрацията. Срам и позор! (Диана Иванова)
*****
Да си изгубил 11 поредни избори от ГЕРБ, Бойко да те е сравнил с пачавра през това време, а в твое лице и партията, която оглавяваш, да си спечелил случайно и да предложиш Пеевски за шеф на ДАНС, само заради обещанието да арестува Бойко.
Това да е провалило правителството ти с огромни щети за партията ти…
Новата ти половинка да прави бизнес с Бойко.
И с Хохегер.
И сега да нахалстваш, че друг е виновен за загубата на изборите, без да си даваш сметката, че това се дължи на деструктивната ти роля… и това, че се натресе в листата, което отблъсна периферията на БСП.
Да се правиш на шменти капели, че загубата не е заради теб?!
И да искаш оставка?!
Няма по-голяма евро песоглавска наглост. (Богомил Бонев)
*****
Това беше погром!
Не просто поражение, крах и крушение, а катастрофа.
Това беше разгром на една Партия, която в миналото бе легендарна!
Гласували за БСП днес – 416 612.
Гласували за Румен Радев чрез “БСП Лява България” – 2 063 032 (тогава битката също беше ГЕРБ срещу БСП).
Нинова изгуби 1 646 420 гласоподаватели!!!
Това е най-ниският резултат в историята на Партията от 30 години.
Нинова влезе в историята – почти напълно унищожи Партията!
Днешният разгром на Нинова е зловещ ТРИУМФ на некадърността!
Доказателство за почти величавата посредственост на приватизаторката!
Горчива възхвала на бездарността на седесарщината в БСП!
Срам, обида и оскърбление за Лявото е това, което сътвори Нинова!
На това опустошение и приватизация на Лявото ще бъде сложен край!
ОСТАВКА, Нинова !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Веднага!
Махалото тръгва в обратна посока – към “Новата Лява България”, която ще измете всички десни мушмороци.
(Петя Иванова от движение “Че Гевара”)
*****
Ниската активност показва абсолютното недоверие към партиите на статуквато и не са победа за ГЕРБ, както ще чуете от Борисов след малко. Гласувала е администрацията, която си пази местата и фирмите на хранилката на партията. За БСП това е абсолютният максимум, който постигнаха, заради активиране на опозицията на Нинова, която гласува, за да подкрепи Станишев. Ясно е, че хората не ги припознават като опозиция. Ясно е, че в България има нужда от нова социалдемократическа партия и от консолидация на център-дясното. ДПС губи и ще продължава да стопява подкрепата си, защото младите в нейния потенциален електорат няма да гласуват повече като овце. Единствено националистите задържат подкрепата си, заради антибежанския и най вече антизиганския вот. Нищо неочаквано, промяната предстои. (Венелина Попова)
*****
Хората във Франция, Испания, Италия… говореха каква Европа искат. Тук – едни апартаменти – колко струват, как са ги купили. В същото време, успоредно с апартаментите – едни 100 милиона от джобовете на хората отидоха за касови апарати. До есента от джобовете на хората ще бъдат извадени над половин милиард за нов софтуер за вътрешнофирмена дейност, пряко лицензиран от държавата. Някоя от партиите да говори по въпроса? Опозицията да го повдига? (Здравко Ангелов)
*****
Изобщо изводите са много интересни и, както казах – в тези избори няма победители. Запомнете това.
ГЕРБ могат да печелят избори, но не могат да управляват, поне не управление, които да прави реформи и да дърпа България напред.
Предстоят серия от “катастрофи”.
Действително срив в подкрепата за всички партии. Основният извод е, че народът обърна гръб на модела, на статуквото. (Илиян Василев)
*****
Вижте, ние живеем в “демократичен” комунизъм – една партия, едни пари + европрограми + колосален държавен апарат. И ще кажа само едно нещо – никога, ама абсолютно никога не съм виждала при пусната обява за работа в моята фирма, а колегите ми декларират същото, да подаде молба за работа държавен служител. (Т.е. държавните служители са доволни от местоработата си – б.р.) Това за мен изчерпва темата, и тенденциите, и бъдещето. (Мая Бабанска)
*****
И последен цитат:
Съгласно т. нар. политически мениджмънт, както класическият, така и модерният колониализъм се основават и градят върху ТИХОТО БЕЗСИЛИЕ на робите, при което изборите са детска залъгалка за наличие на Сила.
Инстинктивният и преднамереният БОЙКОТ на изборите е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ ИНСТИНКТИВНИЯ И ПРЕДНАМЕРЕНИЯ БУНТ. (проф. Янко Янков)
Край на цитатите и сега следват няколко реда и от мен.
Както виждате, грамотни хора са писали по-горе (не съм поправял правописни грешки).
Но, какво забелязвам – с изключение на последния коментар, никой от писалите не предлага истински изход от положението. И вероятната за мен причина е, че те не се виждат победители и не вярват, че системата може да бъде променена. Или пък, макар и сега недоволни, те все пак се надяват някога и техните хора да влязат във властта. Или пък имат някаква изгода от подобни безсмислени, според мен, избори. Само като си помисля, колко милиони и излишна енергия се хвърля в това да се проведе нещо без реални последствия. Оставете партиите, но си помислете колко журналисти и анализатори живеят от избор до избор, а ЦИК и Информационните там системи, и пр.?
Кой, освен луд или дете, ще извика, че «Царят е гол!»?
А изход има и той е измислен и тестван от векове.
Измислен е от най-мъдрите древногръцки философи. Колко души от нас днес могат да изчислят разстоянието до Луната без всякакви прибори, както те са го правели преди хилядолетия? А защо си мислим, че сме по умни в политическата наука от хора, които над тези въпроси са мислили през целия си живот, а не като нас – само след избори и между две бири?
Петър Стаматов
Eurochicago.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7