Слави Трифонов – „The show must go on“ и бъдещето ще покаже как

Начална страница | Интересно | Гледище | Слави Трифонов – „The show must go on“ и бъдещето ще покаже как
image

Слави Трифонов сам съобщи новината за спирането на своето шоу по bTV, в края на юли тази година по негово желание. Възниква логичния въпрос „Защо“? Ето как отговори шоуменът в конкретно-загадъчен стил:
„Понеже винаги съм бил честен с вас, не мисля сега да правя нещо друго.
От много време насам аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда. Не се чувстваме на място. Погледнете всичко около вас, как е организирано и как работи, и ми кажете - вие чувствате ли се на място? Така се чувстваме и ние. Като хора, работещи в телевизия, ние правихме през тези години нещата така, както ги усещаме. Бихме желали медийната среда да е друга. Имаме други разбирания за свобода. И за начините й на отстояване. Защото, уважаеми зрители, в основата на съществуването на нашия екип е усещането за свобода. Безусловното усещане за свободното изразяване на собственото ни мнение. Защото ние винаги сме говорили на вас като свободни хора на свободни хора. От позицията, в която сме сега, не можем да направим повече.“
Медийната среда в България определено трябва да е друга, но тя е била такава през цялото съществуване на шоуто. Според световната класация на Репортери без граници за свобода на медиите България се намира на „престижното“ 111 място от общо 180 изследвани държави. (били сме на 35-то място преди малко повече от 10 години). Върху медиите се оказва административен и финансов натиск и е практически невъзможно за една мейнстрийм медия с голяма аудитория да бъде независима. Поведението на Слави по време на гостуването на Бойко Борисов и Сотир Цацаров в шоуто му бе показателно за това, колко свободен и спокоен се чувства шоуменът по отношение на своя медиен бизнес в България. Според информация на няколко български медии Слави не планира да освобождава екипа си, но липсва информация какво точно възнамерява да прави. Ключови са може би тези думи на водещия: „Имаме други разбирания за свобода. И за начините й на отстояване... От позицията, в която сме сега, не можем да направим повече.“
Той очевидно търси по-добра позиция, от която да отстоява своите разбирания за свобода!
За да имаш повече възможности да се бориш за свобода ти трябва повече власт. Тук има привидно 2 пътя – политически и медиен. Собствена партия или подкрепа на съществуваща. Собствена телевизия или преминаване в по-независима медия. И в двата случая, обаче, едва ли биха се променили възможностите на Слави и неговия екип за отстоявяне на повече свобода, защото всички направления на властта в България – законодателна, изпълнителна, съдебна и медии са под контрола на една шепа олигарси. Така че каквото и да се окаже новото амплоа на „Дългия“, то едва ли ще промени ситуацията в България по отношение на свободата на медиите и хората. По-скоро той ще премине евентуално от стар в нов шоу формат. От друга страна е съвсем нормално след 19 години и повече от 4 200 епизода „Шоуто на Слави“ да спре своето съществуване. Това шоу е направено по модел на американските „Jay Leno”, „David Letterman” и др. За сравнение „Jay Leno” е продължило 17 години с 4 610 епизода. Макар да има много критици, трябва да се отдаде заслуженото уважение на Слави Трифонов за неговия висок професионализъм и трудолюбие, както и на неговия талантлив и многоброен екип. Правенето на подобно шоу е много скъпо и трудно начинание, особено в страна като България. Слави определено успя и независимо от критичните коментари по негов адрес, рейтингът на шоуто му и успешните му концерти доказват, че той продължава да има голяма фен база. Факт е също, че през изминалите 19 години в неговия шоу формат той никога не е имал сериозна конкуренция.
Приключва една епоха в българския шоу бизнес, но както се пее в една песен на Queen “The show must go on” и бъдещето ще покаже как.

Светлозар МОМЧИЛОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7