Напиши ЕСЕ и разбери колко е интелектуалният ти капацитет

Начална страница | Интересно | Гледище | Напиши ЕСЕ и разбери колко е интелектуалният ти капацитет
image

Да, те съществуват! Трите магически букви, които с кратко почукване по клавиатурата могат да ти осигурят мечтания имот за почти 2 млн. канадски долара! Захвърлете настрана лотарийните билети, спрете да пускате тото или да се надявате на завещание от някой непознат, но несметно богат роднина, чийто единствен родственик сте вие… Вече няма нужда. Всичко, което трябва да направите, е да напишете „ЕСЕ“ и да чакате от небето да ви се стовари една хубава и масивна къща. Гледайте само да не ви падне на главата…
Като пристъпим, обаче, извън веселия кръг на шегата, нещата стават плашещо зловещи.
Една новина, без да иска, се превърна в социален експеримент за умствения потенциал на съвременния българин и за жалост той се провали. При това с гръм и трясък!
„Напиши есе, спечели къща“ всъщност е инициатива на Ала Вагнер, която живее в Албърта, Канада. Заради бавната икономика на населеното място, тя решава да не продава своя дом, а да го даде на някого, който ще почерпи истинско вдъхновение от мястото. Така се ражда идеята за конкурс, в който участниците трябва да заплатят такса от 25 канадски долара и да изпратят есе, наброяващо не повече от 350 думи, на тема „Защо местенето в тази къща би променило живота ви?“. Целта на жената е да събере стойността, на която е оценен имота й (1,7 млн. канадски долара), а след това авторът на творбата докоснала я най-дълбоко ще получи дома й.
В България не го разбрахме така… Нали обичаме да сме винаги наопаки, та и този път. И вместо да хванем листа и химикалката, за да напишем затрогващите слова, които могат да ни донесат успех, ние започнахме да редим в коментарите под споделената новина във Фейсбук една-единствена дума: „ЕСЕ“.
Свикналият на бърза печалба, с нулеви усилия нашенец, с промит мозък от маркетинговата стратегия „Напиши ….. в коментара и спечели“, не е единственият за съжаление и назидание. Виновна е и „мелачката“ на образованието, която явно не си е свършила работата добре. Не мели вече тя… Щом из страната ни бродят напред-назад хора, които никога през живота си не са чували фразата „напиши есе“ и не могат да я разтълкуват. Абсурдно, малко смешно, но най-вече жалко и стряскащо е това.
След образованието, дето го е хванала липсата, идва ред и на държавата. В какво превърна управата нашата мила България, щом хората са толкова изнемощели, на прага на бедността, едва свързващи двата края и вечно броящи жълтите си стотинки, че да таят надежди, че посредством един коментар биха успели да избягат надалеч и да уредят живота си? Благодарим и на вас, скъпи политици, за моралния и интелектуален упадък на родината ни. Всички сте един дол „есета“!
Учи, българино! Учи! И правейки го, се подсещай за Мартина Гарабедян, която избирайки образованието спечели 500 млн. лв. и с тях сега се усъвършенства дори повече на територията на САЩ.
За всички останали: ЕСЕ!

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“ 


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7