Лили Рибката - Дарина Досева: Възрастни, бъдете добри и вярвайте в чудесата!

Начална страница | Интересно | Гледище | Лили Рибката - Дарина Досева: Възрастни, бъдете добри и вярвайте в чудесата!
image

Актьорът Добрин Досев, баща на Дарина: Щастлив съм и като баща, и като актьор в Пловдивския театър

Филмът "Лили Рибката" на режисьора Ясен Григоров, предизвика много спорове сред критици и зрители, които обсъждаха във връзка с него всякакви други теми, но не и най-главната - харесва ли се филмът на децата?
Да, децата много харесват този филм. Те го намират за красив и поучителен - че Доброто побеждава, че е хубаво да сме добри, колкото и различни да сме един от друг.
Това е и поводът репортер на Impressio.dir да се срещне с едно от децата-актьори във филма. А именно, с Лили Рибката, или иначе казано - с Дарина Досева, която бе придружена на срещата от нейния баща - актьорът Добрин Досев. 

- Лили Рибката!... А иначе, в реалния живот си Дарина. Представи се, моля те....
- Ами, коя съм?!...Аз съм едно обикновено дете от 129-о училище "Антим I" в София. В четвърти клас съм...
- Съучениците ти гледали ли са филма "Лили Рибката" и случва ли се да те наричат Лили Рибката?
- Съучениците ми много харесват филма. Преди, като излезе и вече го гледаха, само като отидех да пия вода в междучасие и всички ми се нахвърляха - не можех да дишам. "Хайде, снимка", "Хайде, снимай се и с нас" - ей така!... Сега вече не е чак така, но пак някои ми викат Лили Рибката!...
- А учителите как се отнасят с теб?
- Като свършиха снимките и още го правеха, учителите нямаха представа какъв е, и само ме питаха "Хубаво ли си прекара?" И после, като излезе, ме поздравяваха. Аз, докато се снимаше, вечер си пишех домашните до 11-12 през нощта. Филмът една седмица се снимаше в София и около месец във Видин. Децата - ние четиримата, ставахме в 6 часа сутринта и отивахме на снимки в гората. Възрастните почваха от обяд, ама ние ставахме рано.
- С баща ти засичахте ли се на снимки, като колеги-актьори във филма?
- Почти не. Обаче, като го снимаха да влиза във фургона, постоянно се блъскаше във вратата, и аз все му виках:"Добре ли си?! Стига си се удрял!", а той ми обяснява: "Ама то така трябва, такава ми е ролята по сценарий!"
- А като родител какъв е актьорът Добрин Досев?
- Е, родителите са си родители. Обаче е добър!
- А общуваш ли с другите деца от филма?
- Много често. Скоро, когато прожетираха филма по бТВ, го гледахме заедно.
- Според теб, каква е тази история с Лили Рибката? - Може ли човек да й вярва?
- Според мен филмът е създаден повече за поука на родителите, и за да повярват хората, че има чудеса в живота.
- Ти вярваш ли в чудеса?
- Ами, аз много искам да ми се случи нещо странно.
- Прилича ли на приказка това, странното, което искаш да ти се случи?
- Не мисля. Не знам...
- Харесва ли ти работата в киното?
- Ами, да - забавно е.
- А как стана, че те избраха за филма?
- Аз се бях записала на актьорско майсторство в училище. Там ни преподаваше Елена Кабасакалова. Веднъж тя ни разказа за идеята и после дойдоха да ни снимат за проба. Оказа се, че аз най-много приличам на героинята, но аз пък в началото въобще не исках да ме снимат...Беше ме срам...Слизам от колата за интервюто и мама ме бута "Хайде, хайде", а аз се дърпам: "Не искам!" Накрая отидох. След като ме избраха, пак два месеца отказвах. И най-накрая режисьорът ме покани с неговите деца на ресторант и там ми каза: "Давам ти срок още три дни, и ако кажеш "Да" - участваш, ако кажеш "Не", ще намеря някой друг". Мислих, мислих, и на втория ден се съгласих...
- Кога ти беше най-забавно по време на снимките?
- Докато още бяхме в София, в една декорирана стая в студиото имаше нещо като зловеща, тъмна къща. Аз и децата се забавлявахме много в нея - "плашехме" се и постоянно вдигахме шум. Миналата година с Калоян, Калина и Боян - другите деца, много искахме да празнуваме заедно Нова година, ама родителите....
- Какво, не разрешиха, така ли? - Май не са си взели голяма поука от филма, а?
- Абе, моите са готини, ама няма такъв човек без кривици.
- В какво те ограничават мама и татко?
- Най-често, като искам да се видя с приятели, майка ми почва: "Не, не може", "Аз не знам те кои са, къде живеят..." и т.н.
- Е, но ти знаеш, че донякъде е права майка ти, нали?
- Аз съм на 10!
- Все пак още си дете и не разбираш страховете на възрастните. А ти имаш ли страхове?
- Да. Страхувам се от паяци.
- А в училище имаш ли предмет, от който да те е страх - примерно, да трепериш дали няма да те изпитат?
- "Човек и общество" - там са най-трудни тестовете и изпитванията.
- А случвало ли се е някакво чудо в твоя живот?
- Не съм виждала чак чудо - примерно риба да лети покрай мен, но веднъж ми се случи нещо забавно. С тате бях в Пловдивския театър, и там имаше и едни други деца - на негов колега. Едното момиче беше на моите години, другото беше на 4-5. Малката се загуби някъде из театъра, и ние с по-голямото момиче викаме: "Айде да се скрием!" Тръгнахме по етажите и накрая - в тоалетната. И си говорим на глас: "Тя няма да ни потърси тука!" по едно верме взехме да се шегуваме, че ако сме сбъркали женската с мъжката тоалетна, ще стане много интересно. И изведнъж чуваме от съседното отделение едно ръмжене на мъжки глас :"Ауу-ууу!" - Първо се изплашихме, после взехме да се смеем.
- Ти си свикнала с театъра покрай родителите си. А имаш ли си любими актьори? Освен татко си, разбира се...
- Той ми е първо татко, и после - актьор. От колегите на татко много харесвам  Радина Думанян  и Краси Василев.
- Татко ти и майка ти взеха ли си "поука", както ти казваш, като родители, от филма "лили Рибката"? Кой от двамата е по-строгият родител?
- Майка. Естествено е да ме пита къде съм, но тя вместо да ми звъни често, избра един друг начин, много коварен начин - свали някакво приложение в телефона, и сега направо си ме следи. И в момента знае къде съм!..
- Ако можеш да правиш чудеса, какво чудо би пожелала да се случи?
- Да няма лоши хора. Например, във филма бащата на селското дете беше лош и стана добър. Накрая помните ли, че каза на детето си "Обичам те!"?
- Каква е поуката за децата от филма "Лили Рибката", според теб?
- Децата, сигурно има някои които са разбрали смисъла на филма, но според мен ние, децата, по-скоро търсим забавление. Историята вв филма е много хубава.
- Дарина, какво си пожела да ти донесе Дядо Коледа?
- Нов телефон. А второто желание му оставих, той да го избере.
Атьорът Добрин Досев: Мисля, че съм късметлия!...
- Г-н Досев, хубава година за вас - горд татко и актьор в Пловдивския театър - един от най-добрите в страната...
- Така е, изведнъж станах баща на знаменитост, а в Пловдивския театър през последните години се случват най-хубавите неща. Аз дори си мисля, че съм голям късметлия, че работя там. Особено сега, с последния проект "Дебелянов и ангелите", имахме голям успех. За този спектакъл няма билети! Не сме и помисляли, че ще има такъв интерес. Мислехме си, че ще се хареса на определен кръг хора - примерно на такива, които се занимават с литература, а се оказа, че го харесват много и различни хора. Вече са изкупени билетите за 28 януари. И това е страхотно, наистина.
Сега голямото предизвикателство пред театъра е проектът за "Пловдив - европейска столица на културата". Постановката е "Одисея" - едно послание за Пътуващия човек. Много подходящо, според мен. Драматургията по "Одисея"-та е на Александър Секулов, режисьор е Диана Добрева, сценограф - Нина Каланова. Около 40 актьора ще участват - мащабен проект се очертава.
В процес на разпределение на ролите сме. Двама инженери работят по проекта - подготвят се специални механизми за спектакъла. В края на февруари е премиерата. Очаквам с нетърпение да се захванем за работа.
На всички колеги пожелавам здраве, добри роли, пълен салон и доволна публика!

Еми МАРИЯНСКА

impressio.bg
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7