Психологическо насилие

Начална страница | Интересно | Гледище | Психологическо насилие
image

Насилието в една връзка не се изразява само във физическо посегателство. Много често то е само под формата на психологически тормоз. Това са непрекъснатите заплахи, скандали, неконтролируеми изблици на гняв, прекомерна ревност и подозрителност, опити за социална изолация на жертвата, както и заплахи за убийство или самоубийство в случай на раздялa.
В много случаи аргумента е чисто икономически, когато една жена е поставена в ситуация на пълна финансова зависимост, особено когато в семейството има деца. Обикновено мъжете, които подлагат жените си на психологически и физически тормоз, предварително са се „погрижили“ за това. Те държат пълен контрол над банковите сметки, спестяванията, дори и над доходите.
Хората, които никога не са се сблъсквали с подобни проблеми, мислят че, няма нищо по-лесно от разрешаването на този въпрос: просто ставаш и си тръгваш от твоя мъчител. И наистина, това изглежда най-логичното  действие, но за съжаление жертвите на домашно насилие не могат да направят крачка напред. И за това си има психологично обяснение - те са живeли и преди в такова семейство. Друга причина е страхът от изблик на агресия.
Има и няколко много деликатни психологически причини, поради които една жена остава при своя насилник. Една от тях е срамът. Жените се срамуват от това, че са се оказали жертви на домашно насилие, а понякога дори поемат върху себе си вината за случващото се. Затова те не само, че не си тръгват, но и упорито крият от близките и приятелите си това, което се случва в семейството им.
Често те пазят тази своя „тайна“ дори от най-близките си, страхувайки се, че ще бъдат упреквани или че ще срещнат неразбиране.
Не e маловажно, че мъжете насилници са ловки манипулатори, които освен, че държат своята жертва в постоянно напрежение и страх, успяват да ѝ внушат, че именно тя е причина за техните изблици на агресия.
След поредния епизод на остро насилие винаги настъпва спокоен период, през който мъжът става особено любящ, грижовен и демонстрира чувство на вина за постъпката си. Този период е придружен с многобройни обещания, че това никога повече няма да се повтори, както и с всякакви доказателства за неговата всеотдайна любов. Често той смирено изтъква, че има проблем, че се нуждае от нейната помощ. И тогава жертвата сякаш се успокоява, страхът и тревогата отстъпват пред любовта и чисто човешката загриженост, тя вижда нещата в много по-светли краски и постепенно забравя за случилото, надявайки се, че наистина ще бъде „последно“. А точно в такива моменти е доста трудно да вземе решение да напусне своя партньор. И така всичко започва отначало и то в момент, в който жертвата се чувства най-щастлива (ако този живот може да се нарече щастлив). За съжаление много жени мислят, че това е напълно нормално. Живеейки така те дори и не знаят, че съжителстват с психологичен насилник.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7