Може ли Тръмп да отнеме правото на придобиване на гражданство по рождение?

Начална страница | Интересно | Гледище | Може ли Тръмп да отнеме правото на придобиване на гражданство по рождение?
image

За да отговорим на въпроса може ли с президентски указ да се отмени правото на придобиване на гражданство по рождение на територията на САЩ, трябва да разгледаме първо какво означава президeнтски указ.  Основанието за издаване на президентски укази можем да намерим в член ІІ от Конституцията на САЩ, който дава право на президента да се грижи за точното изпълнение на законите. Президентските укази имат силата на федерален закон, но при определени обстоятелства Конгресът може да приеме закон, който да отмени действието на даден президентски указ. Освен това, президентските укази както и законите, които гласува Конгреса могат да бъдат оспорвани в съдебна процедура като противоконституционни.
Правото на придобиване на гражданство от децата родени на територията на САЩ е гарантирано от 14-тата поправка на Конституцията: „Всички хора, родени или натурализирани в САЩ и попадащи под тяхната юрисдикция, са граждани на САЩ и на щата, в който живеят”.  Някои от противниците на гражданството по рождение на територията на САЩ твърдят, че децата на хората без статут в страната не са американски граждани, защото САЩ нямат юрисдикция върху тях, поради липсата на статут на родителите. Най-крайните противници на това право мислят, че дори децата на законно пребиваващите чужденци не трябва да получават гражданство единствено поради факта на раждане на територията на САЩ. За последното, обаче, вече има прецедент на Върховния съд от 1898 г., който потвърждава, че такива деца са американски граждани. Важно е да се отбележи, че хората, които поддържат тези тълкувания са малко.  Мнозинството юристи и специалисти по конституционно право са на мнение, че въпросното право може да бъде отменено само с поправка на Конституцията - сложна процедура, изискваща квалифицирано мнозинство, което е много трудно да се постигне. Аз подкрепям мнението на мнозинството: президентът не може едностранно да промени какво е написано в Конституцията. Дори и Тръмп да подпише президентски указ, с който да лиши децата на хората без статут от получаване на гражданство по рождение, такъв указ веднага би бил оспорен в съдебен процес и най-вероятно ще бъде блокиран.  
Скоро след изявленията на Тръмп за президентския указ, сенаторът Линдзи Греъм заяви, че той ще предложи законодателство, за да прекрати правото на гражданство по рождение на територията на САЩ. В самата 14-та поправка се казва, че Конгресът има правата да контролира действието на тази поправка и това може да бъде прието като аргумент, че Конгресът може да промени тълкуването й със закон. Аргументът, който в този случай могат да използват поддръжниците на един такъв закон е, че проблемът на имигрантите без документи е нов и не е могъл да бъде очакван от хората, които са написали 14-та поправка, както и че прецедентът от 1898 г. не е категоричен в това отношение, защото фактите в него са за дете на легално пребиваващи имигранти. Въпреки всичко, такъв закон би бил уязвим пред Върховния съд, защото някои от консервативните съдии поддържат мнението, че Конституцията трябва да бъде приемана буквално, и, че ако времето налага изменения, то тогава Конгресът трябва да промени Конституцията. Ако Линдзи Греъм реши да предложи законодателство, за да промени Конституцията, той трябва да спечели не само две трети от мнозинство в Конгреса, но също така поправката трябва да бъде ратифицирана от три четвърти от щатите.

Цветелина Бойновска, адвокат
в. „България СЕГА
Law Offices of Tzvetelina Boynovska, P.C.
47 W. Polk St., Ste. 312
Chicago, IL 60605
tel.: 312-222-9353
fax: 312-222-9359
www.LawForImmigrants.com

Legal disclaimer: Горният материал има общ харакатер и няма за цел да дава правни съвети за решаването на конкретни проблеми. С конкретни казуси се обърнете към лицензиран експерт.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7