ПОЛЗИТЕ ОТ МУЗИКАТА

Начална страница | Интересно | Гледище | ПОЛЗИТЕ ОТ МУЗИКАТА
image

Днес сме свидетели на бързо променящите се условия за сътворяване на музика, на неимоверно широкото медийно пространство, в което се вместват многообразни видове и стилове музика. Съдържанието им е пропито с всички характерни за съвремието ни „предизвикателни“ елементи,  като на последно място за съжаление се обръща внимание на музикалността - най-важната област, свързана с музикалното възпитание и развитие на децата. Привлечени от новите технологии, от изобилието на съвременни дейности и стремежа ни да сме „в крак с времето“ все по-рядко се замисляме кое би било най-добре за развитието на децата ни.
Музиката, като значим компонент на естетическото възпитание, е много близка до емоционалната природа на децата, като стимулира и развива техните психически и физически способности. Когато децата учат и пеят песни, те запомнят много музикално-поетични съдържания, които развиват тяхното мислене, а честите повторения на песента и слушането на музика допринасят за развитието на паметта. Пеенето в най-общ смисъл е дейност, при която се възпроизвежда определена мелодия с глас. То е израз на осъзнато желание, на разкрепостена воля, на емоционална ангажираност към съдържанието на песента, на самоутвърждаване в качеството на изпълнител и желание за похвала от другите, независимо от елементарната форма на музициране в ранна детска възраст. Песента е едно от най-старите и могъщи средства за музикално-естетческо развитие и възпитание. Тя се разглежда като обект за възприемане и усвояване от децата, като знание за музиката и като средство за формиране на навици, умения и способности, укрепва се волята, възпитава вниманието на децата, което става по-стабилно и по-концентрирано.
Основа на пеенето и на говора е гласът – главно гласните звуци, без които няма пеене, нито говор. Значението на музикалното възпитание в развитието на говора е особено важно във фазата на ранното детство, когато говорът и пеенето са преплетени. Това е период, когато чрез изразително пеене се получава изразителен говор. Накрая пеенето се ползва и като средство за поправяне на недостатъците в детския говор. Музикалното възпитание може много да допринесе за социализацията на детето. Когато пее, свири, слуша музика заедно с другите деца, то изявява себе си като част от едно цяло - възпитава се в толерантност и сърдечност към другите деца, към изискванията на пеенето и свиренето, постепенно придобива умения за социална ангажираност и контакти с околните.
Всяко дете, заимаващо се с класическа музика модулира в себе си душевния човек, възпитава чувството за поетапно творческо постигане и преоткриване. Музикалното възпитание, повече отколкото други психически процеси, а и различните форми на естетическото възпитание, има голямо значение за развитието на детските емоции. Влиянието на музиката върху детските емоции е голямо, защото тя най-непосредствено внася радост в техния живот. В това се състои голямото влияние и силата на музиката.
Не всяко дете, занимаващо се с музика трябва да стане музикант. Трябва да осъзнаем ползата от цялостното въздействие на музиката върху психологическото и емоционално развитие на децата, както и върху другите аспекти на живота- дава се пример как със старание, труд и воля човек може да постигне устойчиви резултати във всяка дейност. Само по този начин децата ще успеят да съзадат свои морални ценности, да разграничават истински стойностните неща от посредствените и да изградят свой имунитет срещу редица вредни елементи на модерното ни ежедневие.

Владислава Кръстева
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7