ПЕНСИОНЕР не означава АУТСАЙДЕР

Начална страница | Интересно | Гледище | ПЕНСИОНЕР не означава АУТСАЙДЕР
image

Последен работен ден, ден на равносметка след 39 години, 2 месеца и няколко дни трудов стаж. Какво постигнах, какво пропуснах и какво не успях да променя?
Последни служебни разговори, почерпка, пожелания (искрени и не чак толкова искрени), мисли и неизказани думи. Купонът тече не по обичайния начин. Хората, които много уважавам, посещавам лично и ги черпя за мое здраве. Други колеги, с които съм общувала извън работа и имам хубави спомени с тях, ги каня в офиса - да се почерпим и посмеем за комичните ситуации, в които сме попадали и да се уговорим за следващата среща. Третата група са хора от организацията, в която работя и поддържам служебни отношения. Част от тях използваха електронните медии за пожелания… Дни преди да напусна, бе сменена паролата на служебната ни електронна поща, за да нямам достъп до нея. Някои прекратиха дискусията по Скайп-а (смятайки, че ще прикрият бездействието си). Ако знаят колко ми помогнаха! Не желая да имам каквито и да са контакти с тях. Студенината в отношенията е взаимна. За моя изненада от тази група ме посети един колега в офиса и за първи път беше искрен с мен и изненадан от голямото ми желание да се пенсионирам. Според него, когато дойде този момент, човек се чувства като аутсайдер. Той ми подсказа заглавието на тази статия. Моят отговор ще разберете в следващите изречения.
Много по-умни от мен хора са преценили на каква възраст имаме право да се отдадем на заслужена почивка. Освен това, никой не ни забранява да продължим да творим, да създаваме нови неща или да се отдадем на хобито си. Замислих се над думите на моя колега, който стоеше по-високо от мен в йерархията. Това, което каза той, е изповед на един комплексиран човек. Нека си припомним откъде започват комплексите – от домашната среда, училището, университета и работната обстановка. Хора с емоционални комплекси непрекъснато се стремят към постове и слава, искат на всяка цена да показват колко са зависими останалите не от тях като личности, а от длъжността, която заемат. За да запазят постовете си, те са готови на всичко. Точно тези хора се чувстват като аутсайдери, когато нямат власт (длъжност), зад която да се скрият. Създават изкуствен авторитет, а когато настъпи моментът на пенсионирането, балонът на илюзиите се спуква.
Стига съм обсъждала другите. Важното е защо аз не се чувствам като аутсайдер. В днешния ден като на филм мина целият ми трудов живот. Много грешки съм направила и много негативи съм събрала. Те ми помогнаха да бъда търпелива, толерантна, проницателна и малко психолог. Когато работиш с много хора - колеги, клиенти, партньори, конкуренти и работодатели, се научаваш наистина за 30 секунди да направиш преценка на човека, който стои срещу теб, и да изградиш стратегия за комуникация, като включиш вербалното и невербалното общуване. Този процес е двупосочен и ако човек иска да успее, трябва да се вслушва в съветите и забележките на другите.
Аз съм човек, който винаги има планове за бъдещето. Е, ще си почина няколко месеца да се насладя на свободата, да получа първата пенсия и да кажа: Браво, Ваня! Дойде и този ден.
Сега навлизам в друга възрастова група. За определена част от хората пенсионерите трябва да се скрием от света. За други - трябва да бъдем винаги на разположение. Аз приемам остатъка на живота си като една дълга есен, красива с много цветове, плодородна, слънчева, понякога дъждовна и ветровита. Това ме очаква през следващите дни. Като човек, който не обича да се затваря вкъщи пред телевизора, вестниците и да коментира политиците, съм подготвена да продължа да работя за хората. Единствената разлика от досегашната ми работа е, че ще се занимавам с това, което желая, във време, в което се чувствам пълноценна.
Когато човек се подготви рано за промяната в живота, никога няма да се чувства аутсайдер. Може да не си бил олимпийски шампион, но да станеш най-добрият треньор. Това времето ще го покаже.
УРА! Станах щастлив европейски пенсионер!

Ваня Станева
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7