Психология на днешните деца

Начална страница | Интересно | Гледище | Психология на днешните деца
image

През последните 18 години статистиката на психичните разстройства при децата е достигнала такава висока степен, че е много притеснително.
Ако искате вашите деца да бъдат здрави и щастливи, то първото нещо което трябва да забравите, е да ги карате да бъдат самостоятелни от най-ранна детска възраст. Например – не е най-важното в живота на детето ни да се научи да си връзва връзките на обувките си.
Липсата на внимание води до психично разстройство на детето.
Ако искате детето ви да е със здрава психика, не го учете, че мълчанието е злато. Това вече не се котира.
За съжаление статистиката показва, че всяко пето дете има разстройство на психиката, а при тийнейджърите депресията е нарастнала с 40% през последните 18 години.
За това са виновни родителите. Едно дете, което е било чувано, което е гледано с много любов и са му създавани интересни занимания, няма да причини вреда на себе си или на другите.
Ние помним нашето детство. Толкова много сме играли отвън, че сме се прибирали по тъмно и не сме скучали никога. В момента, на днешното време, любовта към детето и вниманието ни към него е насочено към това да му купим нова „джаджа” и то да си играе на нея. Може би, за да не бъдем обезпокоявани. На нашите деца не им е интересно да се докоснат до живота ни, преминал през безгрижни игри и веселия. За днешният модел на живот на децата ни сме виновни самите ние.
Методи на възпитание:
- Създайте доверие между вас и детето;
- Общувайте свободно с детето;
- Споделяйте трудностите си, за да го научите да ви разбира;
- Осигурете на децата това, от което имат нужда, а не което те искат;
- Не се страхувайте да отказвате на децата си покупки,
от които те нямат нужда, обосновавайте се с примери за отказа си;
- Научете се да играете с децата си. Слезте на тяхното ниво, буквално и преносно, което значи да седнете на пода, да се борите на килима дори и с новите дрехи.
- Минимизирайте използването на техниката и престоя им в интернет, но не напълно, за да е в крак с актулните детски забавления;
- Момчетата трябва да имат лично време с бащите си, в което да се забавляват по мъжки;
- Майките да намерят време за момичетата си, да ги вкючват в домакинстването.
За нашите деца е най-важно да знаят, че ги приемаме такива каквито са. Да им казваме, че ги обичаме и сме много щастливи, независимо от поведението им. Ако се научим да уважаваме детето си, да го приемаме такова, каквото е и да му показваме, че му вярваме и умеем да го изслушваме внимателно без да го прекъсваме, ние ще сме най-щастливите родители, защото ще сме намерили правилният баланс на живот между нас и децата ни.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7