Нощта на мъртвите - Хелоуин

Начална страница | Интересно | Гледище | Нощта на мъртвите - Хелоуин
image

Има един ден в годината, когато светът на живите и светът на мъртвите престават да са разделени един от друг. Невидимата преграда между душите на починалите и нас живите се повдига и те имат възможност да се завърнат по местата на които преди са живяли.
Хелоуин (Halloween) е маскарад, който се провежда на 31-ви октомври най-вече в англоговорящите страни - Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Води началото си от келтския езически ритуал Самайн (Нова година при келтите) и съвпада с католическият ден на Вси Светии. През 853 година Папа Григорий IV успява да замени езическият ритуал с ден на Вси Светии - 1 ноември за прослава на всички светци и мъченици. Хелоуин не е събитие за една вечер. В окултният свят на келтите той се е празнувал в три дневен огнен фестивал от 29-ти до 31-ви октомври. Последният ден от празника за тях е бил денят на господаря на мъртвите. Богът на смъртта е наричан Саман или Сауин. В днешни времена Сауин, този древен келтски бог е изобразяван като призрачен скелет, държащ коса (за косене, сърп). Жреческата класа на келтите е позната като Друиди (хора на дъба) - това е и причината дъба да е едно от най-свещените дървета в света на Друидите. Те имат най-важната власт в ръцете си - да определят космологията и битието в тяхното общество.
В древни времена хората буквално са вярвали в съществуването на дявола. Те са искали да се преборят с него, атакувайки  това което е довело до изгонването му от Рая - неговата гордост. Започнали да се обличат на този ден по негово подобие, с цел да му се присмиват. Изработвали много комични костюми. Вярвали са, че колкото по-страшни са те, толкова по-бързо ще прогонят рогатият от техният живот.
В наши дни на Хелоуин хората се маскират с всевъзможни костюми на вампири, вещици и призраци. По този начин е запазена древната традиция. В този ден хората плашат душите на мъртвите, които са се върнали и търсят живи тела, за да се вселят в тях.
В САЩ Хелоуин започва да се празнува през 19 век. По това време емигрират около два милиона ирландци в Америка, които пренасят древната традиция. Масово костюми за Хелоуин се появяват в магазините през 1950 година. Някои от най-популярните декорации -тикви, плашила, вещици, паяци, костюми на Дракула и Франклинщайн, започват да се предлагат  на пазара в огромно количество от 1990 година и до днес.
Весел празник, приятели!

Таня Георгиева
 в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7