Генетичният профил като „машина на времето“

Начална страница | Интересно | Гледище | Генетичният профил като „машина на времето“
image

(За хуманитарните проблеми е необходим хуманитарен интелект)

Мотивация
Необходимостта на човечеството за информация от миналото и бъдещето е породила идеята за хипотетичната „Машина на времето“. Съществуват опити за теоретично разработване на тази идея, но публикациите в тази насока са ограничени. Ние ще предложим една възможност за получаване на информация от миналото и прогнозно за в бъдещето на индивида чрез използване на Генетичния профил на човека.

Въведение
Ще припомним, че човешкият геном, основа на който служи т. н. дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК), се състои от 3 милиарда и триста милиона генетични бази, в която е записана хипотетично и части от началото на животинския свят на планетата). ДНК-то е софтуерът, с който се управлява целия човешки живот. Известно е, че геномът на човек ръководи индивида през целият му живот и управлява проявите на човека при контактите му с околната среда. Днес се смята за особено престижно да притежаваш своя генетичен софтуер, записан на флашка и съхраняван в специална махагонова кутия.

Информация за генетичния профил на индивида може да се получи от компаниите за специализирани и общодостъпни генетични изследвания и упълномощените от тях консултанти. Популярни в това отношения са компаниите: 23andMe.com, Familytreedna.com и други.
От човешкият геном може да се получи информация за:
•    Географския произход и миграция на индивида;
•    Прогнозна селекция на индивиди;
•    Обективни роднински връзки – предшественици и и потомци;
•    Физическите характеристики на индивида;
•    Здравния статус на индивида, предшествениците и потомците му;
•    Прогнозната продължителността на живот на индивида;
•    Психологичните характеристики на индивида;
•    Възможности за влияние и управление на индивида;
•    Мотивационите възможности на индивида;
•    Лидерските  възможности на индивида;
•    Комуникационните възможности на индивида;
•    Реакция на индивида към вещества, влияещи на здравето и психиката му;
•    Други характеристики на индивида.
Всички данни, които се отнасят за предшествениците на индивида, могат условно да се „получат чрез „Машината на времето в посока минало“ и всички данни за потомците на индивида или за предстоящия живот на индивида могат условно да се приемат, че се получават чрез „Машината за времето в посока бъдеще“. Възможностите на „Машината на времето“ ще илюстрираме с конкретни  примери и от генетичните профили на индивидите.

С  „МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО“ В МИНАЛОТО И БЪДЕЩЕТО

Една от основната информация за индивида е неговия географски произход. Известно е, че родината на съвременния човек  – Homo sapiens,  е Етиопия и той се е появил приблизително преди 250 000 години. Пътят и разселването на индивидите са представени във вид на Хаплогпупа, информация, която се съхранява в неговата X и Y хромозома. Например от Хаплогрупа E-V13 са Айнщайн, Наполеон, Жириновски и други личности. Участието на предшественици на индивида по географски региони се представят в количествено отношение в проценти. Например предшествениците на автора 99.5% са от Европа, от които 64.9% са от Балкански полуостров.
Известно е, че селекцията и характеристиките на човешкия геном се осъществяват през първите осем часа при образуването на човешкия ембрион. В ембриона  участват приблизително по 50% от ДНК-то на всеки родител. В новия индивид се онаследява онзи специализиран ген на родителя, който ген е в „най-възбудено“ състояние в момента на образуването на ембриона. Това означава, че ако разполагаме в един и същи момент с ДНК-то на двамата родители, може да определим какво ще бъде ДНК-то на бъдещия индивид.
Разполагайки с геномите на хората, могат да определят обективно роднинските връзки между тях. Това е един много специфичен и етичен проблем, който изисква висока отговорност и култура на изследователя. Ще припомним, че всяка генетична компания изисква специално разрешение от индивидите, за да разкрие техните роднински връзки. С практична и етическа насоченост ще съобщим, че има т. нар. „интернет публикации“ (с неангажиращо ниво на достоверност), че публично са известни единадесет близнаци от различни бащи и всеки пети ДНК тест, специализирано предназначен и заявен само за проверка на бащинство в държавата Черна гора, е отрицателен.
Физическите характеристики на индивида се определят от заложената в генома информация. Известно е, че всяка нации е с характерни черти – като височина, цвят на кожата и т.н. Новопоявилият се индивид приема само физически характеристики, които съществуват в генома на родителя му.
Миналото и бъдещето на здравния статус на индивида са заложени в генома на родителите му, но се проявяват при определени условия от живота на човека. Известна част от заболяванията на хората са т. нар. наследствени заболявания. Компаниите за генетични изследвания представят рисковата възможност от заболявания на индивида. Например авторът на този материал има генетичен риск 3.6 пъти повече от останалите индивиди да заболее от болестта Х. В действителност той приема профилактично лекарства и спазва режим на поведение. Наличието на генетична информация за наследствени заболявания позволява да се предотвратят трагични последствия. За един негативен случай с една значима личност съобщиха преди време д-р Пламен Пасков и проф. д-р Александър Чирков, и препоръчаха спешен ДНК тест, за да се предотврати рецидив.
Съществува информация, която може да определи прогнозната продължителност на живота на индивида. Засега са известни няколко метода, основани на базата на статистически изследване на дълголетници и по дължината на т. н. Теломери на генома. Определянето на дълголетието на индивида беше много популярно преди години, но в последно време не се публикува информация, вероятно поради икономически причини. Интересна беше публикацията за един кандидат-президент, че вероятно той няма да може да има два пълни президентски мандата.
Психологичните характеристики на индивида, възможностите за влияние и управлението на индивида, мотивационните,, лидерските и  комуникационните му възможности също са генно заложени. Това са едни от най-секретните данни на индивида, защото са свързани с икономиката на фамилията му и възможността да бъде използван за различни цели. Вероятно за в бъдеще избор на управляващи ще бъде по геномни характеристики и публичен избор на личности (например чрез гласуване) ще остане като спомен от ХХ век. Не е далеч бъдещето, когато изборът на политици ще бъде по генетичен профил .

Реакцията на индивида към вещества, влияещи на психиката му, са също генетично заложени. Преди време една популярна личност съобщи, че ДНК тестът й съобщавал, че тя не се пристрастява към употребата на марихуана.

Информацията, заложена в човешкия геном, постепенно става все по-популярна. Трябва да се внимава с разпространението на тази информация и да се знае, че тя е защитена от „Закона за защита на личните данни“ в много държави, включително и в България. Чест за нашата страна е, че разполага със сериозни научни екипи в професионален (инж. Евгени Делев), научен (академик Ангел Гълъбов),
организационен (доц. Антоанета Запрянова), публичен (Елена Куюмджиян) и правен аспект. Може би единствената дисертация в света в областта на правото на ДНК е на българката, доцент и доктор по международно публично право и международни отношения и доктор на медицинските науки, Мариела Деливерска. България може да бъде горда с разработките си в областта на генетичната генеалогия.
–––––––––––––––––––––––––

Генетична визитка на автора:
Хаплогрупи, Y-DNA: E-V13 (E1b1b1a) и mt-DNA: K2b.
Предшествениците му  99.5% са от Европа  и 64.9% от Балкански полуостров.
ДНК тест информира за вероятност от “Болярски произход“ от Търново.

За връзка с автора – е-mail: bulfamily@hotmail.com

Проф. д-р Никола Чаракчиев
Български научен център – Чикаго
Ph. D. Bulgarian Professional Genealogist
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7