Връзката Плевнелиев, Масларова, Цветелина Бориславова или падение и възход на един полски мишок

Начална страница | Интересно | Гледище | Връзката Плевнелиев, Масларова, Цветелина Бориславова или падение и възход на един полски мишок
image

Когато заспите, често ли сънувате чудовища?

Знаете за онзи многопластов древногръцки мит, нали? Думата ми е за двете чудовища Сцила и Харибда. Те охранявали един много тесен пролив и нещастните моряци не можели да минат между тях. Единствената им опция била да изберат дали да бъдат изядени от единия звяр или от другия. Това силно ми напомня алтернативата на новосъбудилото се гражданско общество у нас... То трябва да избира между една и друга олигархическа група. Трябва или да бъде протестиращо в полза на "Глобална България", групата "Типингпойнт" и кръга около „Капитал”, кръга на олигарха Иво Прокопиев, Бойко Борисов и Цветелина Бориславова или пък - контрапротестиращо  в услуга на кръга КТБ около Дилян Пеевски, Цветан Василев, Ахмед Доган и обръчите от фирми и олигарси,свързани с него. Или да крещи „Оставка”, или да се тълпи пред президенството и да иска импийчмънт на Плевнелиев.

А между двете чудовища се плиска смърдяща блатна вода на корупция, престъпност, мизерия и безнадеждност. Може би, не искаш да станеш мезе и марионетка на нито един от зверовете, приятелю? Може би, ти се ще да кажеш, че ти се повръща и от едните, и от другите, че искаш нещо ново, трето, нещо вълшебно, а не чудовищно? Тогава Сцила и Харибда задружно ще се нахвърлят върху теб и ще те назоват лумпен, човек, който не знае какво иска, интелигент смъгляви идеи, който протестира пък не знае какво очаква да стане. Мрачно ще клатят глави и ще те обвиняват, че насаждаш омраза, че искаш да тласнеш България към хаос.
Не ги слушай! В желанието ти за демокрация вместо олигархия, за нова конституция, нов морал и нови лица няма нищо безумно.
Сега ще се опитам да направя малка дисекция на фасадата и глашатая на едно от чудовищата, Росен Плевнелиев.    
Момчето Плевнелиев е самата лъскава и банална посредственост. Той е, скучен, слаб и, на пръв поглед, безобиден. Прилича на личност с тифлонова съвест, върху която никаква мръсотия не може да полепне. Несръчно имитира маниерите на Кенеди, но, уви! Няма неговата интелигентност и лустро, а и през ум не му минава, че някой може да поиска да направи нещо за страната си.
Роден е на 14.05.1964 г. в Гоце Делчев. Потомък е на българи  бежанци от Плевня, Драмско. преселили се в България през 1913 г. Завършва Математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов”, където майка му Славка Плевнелиева е преподавател по математика и председател на Синдиката на българските учители. Подобно на целия наш псевдоелит, корените му са свързани с висшия номенклатурен каймак на БКП. Сегашните му биографи - имиджмейкъри изтъкват, че родителите му били обикновени учители. Да, ама не! Баща му, Асен Плевнелиев, част от антуража на тогавашния шеф на ОК на БКП - Благоевград, Борис Асенов, еволюира бързо от учител до идеологически кадър в ОК на БКП, който отговаря за политическата правоверност на учителите, пише им характеристики, контролира тяхната „правоверност”. Участвал е във Възродителния процес и е разплакал много нещастници. Умира през 1985 г., но синът му остава „наше момче”, под крилото на старите партийни другари на „татето”, сред които е и Иван Масларов, - комунистически стълб и легенда в Разлог и целия окръг, непоклатим авторитет, баща на небезизвестната Емилия Масларова.
До 1990 г. Росенчо е никому неизвестно момче и е тих и безличен като влечуго в хибернация. Мами хората като със съдружникът си Иван Тодоров  монтират на първия етаж в местния ГУМ (с благоволение отгоре) будка, в която огромно пластмасово чудовище, мязащо на Буда, срещу заплащане, бълва астрологически прогнози през цепка в търбуха си.
През 1990 г. изведнъж се преражда в блестящ бизнесмен и подобно на други свои дружки от същия кръг (визирам Цветелина Бориславова и Бойко Борисов) трескаво започва да  регистрира фирми. Казват, че е един от другарите получили куфарче с червени пари по времето на Луканов. Звучи логично, защото първоначалния капитал на нашата върхушка не е чрез натрупване, а чрез заграбване от другите, равни на тях строители на развития социализъм.
През 1990 г. основава „Ирис интернешънал”- АД; през 1994 - „Линбългария” - ООД със съдружник Иван Тодоров. Другарката Масларова, вече министър на труда и социалната политика, сключва временна спогодба с Германия за износ на строителни работници и, кой знае как се сеща за Росенчо, синът на стария боен другар на баща й. Така, точно фирмата на Плевнелиев получава квота за 5 000 души. Историите за започналото от нулата момче, преквалифицирало се набързо от електрончик в строител, което спяло по паркингите и пътувало в раздрънкани автобуси, са мит, създаден да заблуждава глупаците. Росен успява да се наложи в Германия чрез своите трудолюбиви и талантливи гастербайтери ( знаете как е бил ограбван труда им в Германия от точно такива фирми-посредници) и регистрира през 1998 г. - „Лиднер Ирис Имобилен” - ООД с немско участие (дори придобива статут на съдружник в немския гигант-инвеститор в строителния бизнес). “Линднер” му поверява изключителни правомощия за изграждането на най-големия частен инвестиционен проект в България - Бизнес парка “София” в “Младост 4”); през 1999 - „Бизнеспарк София”- ЕООД; през 2001 г.- „Лиднер България” - ЕООД; през 2003 - „Резиденшънал Парк София” - ООД и през 2005 - „Линднер Имобилен Менижмънт” - ООД. Така става „международен бизнесмен” и създава все по-тъмни и могъщи връзки.
Вярно е, че регистрирането на множество фирми не е престъпление, но практиката е показала, че, когато едно и също лице върти повече от три ООД - та и ЕООД - та, става дума не за почтен бизнес, нито за стоки и услуги, а за укриване на данъци, пране на пари със съмнителен произход и т.н. и т.н.
Механизмът, по който държавният глава е въртял и изпирал определени парични суми е доста точно очертан от разследване на в. Телеграф. Техните сведения са потвърдени от  международни източници.
В качеството си на управител на„Линднер” - ООД, Плевнелиев пренасочва милиони в офшорки, регистрирани в столицата на о. Кипър, Никозия. Това са „Инокс Менижмънт” - ЛТД, която до 2011г. е регистрирана на името на Плевнелиев, а след това - на бившата му съпруга, Виктория Плевнелиева, а другата, „Билингъм Дивилопмънтс Лимитид” е управлявана от друго близко до него лице.
През 1999 г. „Линднер Ирис Имобилен” започва подготовка за строителство на бизнес парк София. За анализ на пазара плаща по консултантски договор на „Инокс менижмънт” - ЛТД 110000 щ.д. По същото време привлича като клиент Първа инвестиционна банка, която също плаща на „Инокс”311000 щ.д. за някакви, неясно какви техни консултации. Така са заобиколени данъци върху 421000 щ.д. общо, а хазната губи около 140000 щ.д. Какъв епроизходът на изпраните така парични потоци тъне в мъглата на мистиката и загадките. Едно знам, в никакъв случай тия средства не са придобити само със строителни дейности.
Другата спомената офшорка, „БилингДивилопмънт” също е получила от „Линднер” средства за консултантски услуги в размер на 259000 щ.д. Интересното е, че тази фирма е регистрирана на един и същ адрес на управление в Никозия, подобно на първата офшорка. Тя пък избягва данъци в размер на малко повече от 89000 щ.д.
 
Какво да се прави перачът Росен много обича и Малта, където има регистрирана друга офшорка, съвместно с Цветелина Бориславова, Огнян Донев, Иво Прокопиев и Иван Тодоров, докато перачът-трол Бойко предпочита Лихтенщайн! Първата и втората  жена на Плевнелиев на практика се оказват негови съдружници. Юлияна фигурира в плетеницата с Малтийската офшорка, а Вероника пък се подвизава в Кипърската схема.
Както при всеки бизнес в България, неизбежно е момчето-чудо да си създаде контакти и в престъпния свят. Говори се, че при първоначалния строеж в бизнес парк София яко го е закъсал, рекетиран и от общинските власти, и от групировките, като от батака го е измъкнал Маджо. Естествено, няма безплатен обяд!
Не знам дали наистина Плевнелиев е платил 700000 евро в брой за закупуването на 5000 кв.м. земя в Халкидики и е изградил сградата си в размер на 400 кв.м. с икономия от закуски, но е интересно, че в Никозия където сигурно има поне 200-300 нотариуси, президентът ползва един и същ нотариус с Иво Прокопиев (г-н Гагана).
Нищо, че при новогодишния си поздрав към нацията през 2013 г., говорейки за красотата на българската природа, нашият герой излъчва за илюстрация Скалистите планини в Колорадо, САЩ, политическото му поведение силно се отличава от идеалите на американската демокрация. Той е верен на номенклатурния си произход и целият му съвет в Президентството е пълен с хора от военно-административния отдел на ЦК на БКП, от бившата ДС и РУМНО. Ще отбележа само, че назначеният от него служебен премиер, г-н Марин Райков, е бил секретен сътрудник на РУМНО. През 2002 г., заедно със съпругата си, подаряват на брата на Меглена Кунева, снаха на бивш член на ЦК на БКП и пламенна демократка сега, апартамент в столицата. Какво да се прави, всички те са едно голямо, щастливо семейство!
Схемата в тази клета страна е ясна. Дали чудовището е Сцила, дали Харибда, няма значение. При всички случаи става дума за различни йерархии на някогашната БКП върхушка, които сега са еволюирали в олигарси или перачи, маши и слуги. А ние, бедни мои приятели, сме овцете, предвидени за подстригване и интензивно издояване, робите... За жалост, обаче, го няма Спартак.
Но да не се откланям от светлия образ на нашия държавен глава. Независимо, че е твърде богат, че има по няколко имота в България и Гърция и двадесет души прислуга, той е един много жалък и нещастен човек. Прилича ми на мутирала полска мишка, която е успяла да завлече малък склад зърно в дупката си, откраднато от уж общата нива. Според д-р Кирил Дамянов, психиатър, Росен таи много вътрешна злоба и страда от някаква форма на циклична депресия. Защо ли? Ами мисля, че, дълбоко в себе си, съзнава, че е един посредствен, слаб, страхлив човек, независимо от финансовите си успехи. Дори собствената му съпруга не го уважава особено, а реакцията й, когато бе избран за президент, са били думите „Ебати цирка!”
До голяма степен съм съгласна с първата дама, само че никак не ми е смешно. Но, какво пък, между комичното и трагичното има само една крачка.
Приключвам тази тъжна сага, а следващия път ще ви запозная с другата страна на монетата, героите около Д. Пеевски и кръгът КТБ.
Когато заспите, често ли сънувате чудовища?

Паула Лайт
за в.”България СЕГА”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7