Земята на Ботев и Левски не е за продан

Начална страница | Интересно | Гледище | Земята на Ботев и Левски не е за продан
image
© снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Българският парламент не разреши Тракия, Родопите и Добруджа да бъдат закупени от чужденци

Защо 171 български депутати гласуваха вчера в подкрепа на предложението на “Атака” мораториумът върху продажбата на земя на чужденци да бъде продължен до 2020 година? Какво накара депутати от БСП и ГЕРБ да подкрепят колегите си от националистическата партия? И защо само Движението за права и свободи се обяви категорично против това решение?
Както е известно, едно от задълженията, поети от българската държава с Договора за присъединяване към Европейския съюз, е продажбата на земя на чужденци да бъде разрешена от 1 януари 2014 г. Очевидно, неспазването на това задължение ще доведе до санкции от администрацията на Европейския съюз. Но за първи път, поне доколкото ми е известно, българските депутати предпочетоха да се изправят срещу гнева на Брюксел вместо срещу гнева на народа. Защото и без провеждането на референдум на всички – включително и на политиците – е ясно, че мнозинството от българите не искат точно сега Тракия, Родопите и Добруджа да бъдат обявени за продан.
Впрочем нека си зададем въпроса защо на Брюксел му е необходима българската земя? Чии интереси защитава европейската администрация: на големите европейски държави и транснационалните компании или на България? За какво идват чуждите капитали в България: за по-големи печалби или за да подобрят здравеопазването и образованието на местните жители? И дали ще заживеят като французи жителите на Карлово и Казанлък, ако френски парфюмерийни фирми закупят Розовата долина?
 


© снимки: БГНЕС 

Разбира се, че не е работа нито на Европейската комисия, нито на който и да е друг европейски орган да се грижи за щастието и благоденствието на българите. Европейският съюз може да предлага и налага общи правила, но както е казал народът, всяка коза за свой крак. Гласът на България в Европейския съюз не се чува, защото е малка и незначителна страна в компанията на гиганти като Франция и Германия. Може ли някой да си представи, че може да предложим и отстоим решение в Европейския съюз, което да засегне интересите на тези две страни? Така че ако българските политици, когато това наистина зависи от тях, не защитят българския национален интерес, няма кой друг да направи това.
Примери много. Може да започнем с чуждите енергоразпределителни дружества, да продължим с чуждите вериги хранителни магазини и да завършим с чуждите банки, които си осигуряват прекрасни печалби на българска територия за сметка българите, които си остават най-бедни, най-болни и най-нещастни в Европейския съюз. А всички тези търговски дружества и компании работят съгласно правилата, нормите и регулациите, действащи на територията на Европейския съюз. И въпреки всички тези правила, норми и регулации резултатите са известни. През февруари тази година българите излязоха на улиците, за да заявят, че ножът вече е опрял до кокала и че вече нямат сили да бъдат експлоатирани така и да живеят по този начин. И макар че тези протести бяха определени като протести срещу политическото представителство, те бяха всъщност протести срещу продажността на политиците, забравили, че са избрани да защитават интересите на своя народ.
Ето защо ми се струва, че всъщност протестите, които започнаха през февруари и продължават и досега, са истинската причина непримирими в политическите си разбирания партии като ГЕРБ, Атака и БСП да гласуват заедно, за да продължат мораториума върху продажбата на земя на чужденци до 2020 година. А защо нито един депутат от Движението за права и свободи не подкрепи това решение? Отговорете си сами. Дори след като решението бе прието, лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ще се обърне към Конституционния съд, който да го отмени. И това свое становище Лютви Местан защити с твърдението, че ДПС е единствената партия в България, която последователно защитава европейските и атлантическите ценности.
Дали това е така всеки може да прецени. Но представете си възможността турски бизнесмени, които са граждани на някоя от държавите-членки на Европейския съюз, подкрепени от турската държава, да закупят земеделските земи от река Резово до Свиленград? Какво ще се случи на тази територия, която граничи с огромната ислямска страна Турция, наследник на славата и мощта на Османската империя? Невероятно ли ви се струва, че Саудитска Арабия, използвайки същата схема, може да закупи Родопите, където сега живеят повечето българи-мюсюлмани? А какво ще се случи с Делиормана, ако бъде обявен за продан?
Впрочем представителят на Сирийската освободителна армия у нас Осама Башир вече заяви пред Нова Телевизия, че “би било добре, ако правителството предостави на сирийските бежанци обезлюдените села в Югоизточна България, в Странджа, за да могат неговите сънародници да се настанят там”. Какво ще попречи на някоя от богатите ислямски държави да закупи тези села заедно с прилежащата земя или цяла Странджа, за да настани стотици хиляди сирийски или свои “бежанци”? И ако някой си мисли, че след това в тези земи ще важат “правилата, нормите и регулациите, действащи на територията на Европейския съюз”, дълбоко се лъже.
И тук не става дума за неуважение към традициите и културата на други народи или за отричане на правото на всеки да избира своя бог. Но съдбата е решила България да се намира на географски и исторически кръстопът. Оттук са минали кръстоносците, запътили се да освобождават божи гроб от неверниците, както и правоверните, които по-късно са рязали главите на християните, отказали да приемат исляма. Ето защо дори и сега, когато България е член на Европейския съюз, историята формира както начина ни на мислене, така и начина ни на живот. Дори да изглеждат неоправдани, страховете ни са исторически мотивирани. Ето защо общите правила на Европейския съюз трябва да се прилагат по начин, който да защити българския национален интерес. И миналия вторник българските депутати от различни политически партии потвърдиха, че българският национален интерес на този етап означава, че земята на Ботев и Левски не е за продан.Иван Сотиров

в. “България Сега”
editor@bulgariasega.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7