Наблюдения от разстояние върху юнския пуч в София, 2013 г. - 8 част

Начална страница | Интересно | Гледище | Наблюдения от разстояние върху юнския пуч в София, 2013 г. - 8 част

Коментар на статията на Иво Христов Сериалът на протестите губи посоката – в. „Сега”, 10.08.2013 г.

БСП-ДПС-"Атака" с дружни усилия назначават Пеевски за шеф на ДАНС... 

Онзи ден прочетохме писмото на Яков Джераси до редактора на "Ню Йорк Таймс" (http://www.bg-daily-news.eu/politics/3599-a-letter-to-the-editor-of-the-new-york-times).  Съгласен съм, че "възмущението" от Пеевски беше изцяло дирижирано от медиите и дори тези леви демократи като Велислава Дърева, които са ходили да протестират на улицата първите дни, са били подведени от медиите. Но протестите съвсем не почнаха с Пеевски, а още на втори юни, веднага след встъпването на новия премиер в длъжност на 29 юни. Пеевски беше претекст. А и кой се страхуваше от него и защо? Само върхушката на ГЕРБ. 

"Фейсбук"-революция. Хиляди почтени българи излизат на жълтите павета още в деня на скандала. Едно искане: оставка. "Вън мафията от властта!". Силен ток разтърсва цяла България.

Фейсбук е напълно безпомощен без телевизията, радиото и всекидневниците. Фейсбук е направен за забава, самохвалство и реклама, а не за политика. Онзи ден разгледах страниците на Асен Генов и нюйоркската страница на протеста. Там няма нищо съдържателно (сложих им малко да  умуват). Не са останали други освен объркани хлапета.

"Почтени българи", като изключим заблудени като В. Дърева, не "излизат на жълтите павета" нито в първите, нито в последните дни. Какви излизат – обясних в предходните публикации от 30 юни насам – герберски министерски и софийски общински калинки, бранещи привилегиите си, и софийското хардкор седесарие със семействата си плюс неизбежните футболни и други лумпени, както и известен брой наивници на разни възрасти, сред които може да има и почтени, но политически объркани хора. 

Що е "почтен"? В случая то е синоним на "нравствен", а и самите протестиращи твърдяха, че протестът им бил "морален". Но моралът започва там, дето има универсален критерий. Евангелистът го е казал простичко с думите на Христа за сламката в окото на брата си и гредата в собственото си око. Златното правило на древните - "не прави другиму това, което не искаш да правят на тебе", Кантовият "императив" - "постъпвай винаги така, както би искал всички други хора винаги да постъпват" - са различни степени в определянето критерия за универсалност. 

"Ако на мене откраднат крава - лошо, ако аз открадна другиму стадо крави – добро" –е "моралът" на протестиращите. 

Първи опит за приватизиране... Всекидневник определя спонтанния бунт като протест на "младите, красивите, умните и успелите". Статията вбива клин между София и провинцията, средната класа и бедните, младите и старите. Злополучното писание е признание за елитаристката психология на "сините арийци от градския център", които търсят да патентоват гражданското недоволство. 

Няма никаква логика, ако протестите са били наистина "неприватизирани", "спонтанни" и "морални", всекидневникът и неговия собственик - закъсал олигарх - да се месят в тях така грубо и да се дискредитират като кукловоди. Но тъй като олигархът, неговите приятели и неговите медии са всъщност организаторите на протестите, за което свидетелстват безброй общоизвестни факти, истината е, че некадърното пиар клише за красивите и т.н. (взето в превърнат вид от колонката на Г. Господинов в същия всекидневник) е грижливо обмислен саундбайт за позициониране на летните протести като противоположност на зимните.

Множеството скандира евъргрийни от 90-те. Разнася вехт инвентар от сърпове и чукове. Внушението, че мафията има един цвят...

Както сам Христов е писал, искането за оставка на кабинета на БСП и ДПС беше издигнато, омразата към БСП и ДПС беше прокламирана от първия ден. Това е така, защото антибесепизмът и вторично туркофобията са фундаментални черти на българското синьо, заимствани и от ГЕРБ. А основна движеща сила на протестите, освен страха на ГЕРБ, беше реваншизмът на сините. 

Таня Илиева разголва гръд... Пиарът опакова протеста. Бял роял чудодейно се материализира...

Пиарът е сърцето на този протест от самото му начало, а парите, голотиите и роялите са платени от олигарсите, както и самите протестиращи. Факт е, че след 30 юни протестите се стопиха. Стотина души в София - това е реалното число на запалените, толкова протестираха и срещу подслушването. Във Варна можеше също да има стотина, но излязоха трима-четирима, а първия ден с гастрольорите от столицата - 35. 

Започва взаимно изтребление на лидери на мнения от двата лагера. НПО-активисти от протеста, оскърбени от клеймото "соросоиди", се опитват да маргинализират и дамгосат опонентите си

Това е факт от първия ден на протестите, лично съм дал тук няколко примера със себе си. Не само НПО-тата, но и герберо-сините писачи във Фейсбук, журналисти и редакции не се "опитват", ами веднага ти спират достъпа (обикновено след като те обсипят с псувни в стил в. „Народно величие”). Най-яркият за нас тук пример е поведението на редакцията на този вестник. 

Що се отнася до НПО-активистите, през февруари те дадоха всичко от себе си за дискредитирането на зимните... водачите на бунта срещу сметките, нарочени за "рубладжии". Когато хвърлиш камък нагоре, не бива да се изненадваш, че след време пада на главата ти...

Тук Христов говори истината, не само водачите, всички зимни протестиращи бяха набедени за рубладжии, и не само от НПО, а от видни сини журналисти. 

В опит да пробие блокадата на парламента полицията силом разгонва кордона от протестиращи. Конфликтът е двустранно предпоставен. 

Както всички разбираме, организаторите на безредиците извършват престъпление –   подстрекаване към бунт, разрушава се общинска собственост, има опити за умишлено нараняване или убийство на депутати с донесени за целта отдругаде камъни, а реакцията на властите е изключително мека. Протестиращите симулират наранявания с грим. Фарсът не предизвика никакви международни заглавия, в същия ден имаше десетки убити в Кайро и насилия в Турция, та за нашите не остана място. Единствената международна реакция е едно рутинно писмо от Амнести до МВР и ГП, в което няма нито едно документирано твърдение за полицейско насилие. 

Мишо Шамара смесва антисемитизъм и социални брътвежи. БСП тихомълком прегръща шамаризма. Марксизмът е отдавна загърбен. Реформаторският блок кани депутатите на диспут за бюджета пред парламента. Да бяха се вредили на изборите, на реформаторите нямаше да им се наложи да просят внимание на входа. Четворка протестиращи (Цонева-Радев-Близнашки-Василев) също предизвикват кабинета на тв дебат.

Хип-хопът е протестна музика на бедните, Биг Ша е органичен в тази роля. Умишлено антисемитско изказване не е правил (нищо сравнимо с туркофобията и русофобията на протестиращите) и веднага се е извинил за грешката на езика си. БСП не прегърна Биг Ша, а се разграничи от грешката на езика му. Нито сините, нито протестиращиоте са искали сериозен диспут, защото не знаят какво да говорят там. 

За марксизма и "шамаризма". Лявото и дясното днес се определиха със слънчева яснота (вж. началото първата статия в карето по-горе). И благодарение на протестите. И се определиха в плоскостта, в която ги описвам от много години, плоскостта, зададена от големите съвременни леви икономисти, от които Христов, както и почти всички в България, няма понятие. 

От нас зависи да напишем сценария с хепиенд, който сбъдва националния консенсус: вън мафията от властта, нови изборни правила, след тях предсрочни избори. Нови актьори.

Една безсмислена баналност, повтаряна от пиара на протестите. Щастливият край всъщност е: освобождаване на съдебната власт от герберските окови, съд и затвор за герберската върхушка, чистка на държавния апарат от калинки, реформа на медиите (комай най-важното нещо, на тях се дължеше и самият феномен Борисов), реформа на законодателството за лицата с нестопанска цел, решителна кейнсианска политика на стимулиране на търсенето (даване пари в ръцете на хората), бърза демонополизация с разкулачване поне на някои олигарси, бърза и качествена реиндустриализация (Южен поток, АЕЦ Белене водят хорото), прогресивни данъци, рязко засилване на публичния сектор, независима външна политика. 

[З]имните протести срещу монополите и летните срещу олигархията са част от една динамика

Не, както отбелязаха и самите олигархични медии, не са. За разликата между зимните и летните бунтове писах и аз тук на 6 август. 

[Р]искуваме продуцентите на сериала да благодарят на статистите за участието в снимките 

Тук Христов неочаквано признава истината за "продуцентите и статистите" на летните протести. Тук е и коренната разлика между зимните (спонтанни) и летните (продуцирани) протести. Уточнения - продуцентите няма да се сетят да благодарят на статистите. Статистите ще се усетят, че са били използвани. А много професионалисти, дискредитирани покрай протестите, си объркаха живота. 

За безславния край на протестите и какво следва – накратко следва изчерпване на енергията на гражданството за протести за известен период, стабилизация на правителството, нормализация на медиите, първи успехи в ликвидирането последиците от катастрофата ГЕРБ. И избори в 2017 г., които вероятно ще бъдат пак спечелени от левицата. На десния фланг засега нищо не следва. 

Национален консенсус за "предсрочни избори" няма. Нацията беше (по вина на летните протестиращи) горчиво поляризирана по този въпрос, както не е била поляризирана от 1997 г. или дори от 1990 г. Аз като много други колеги смятам, че едни избори през пролетта на 2017 г. ще са точно навреме. 

За кабинета – да има време да се справи с тежките отговорности за нормализиране на страната след герберокатастрофата, поне на началния етап. 

За евентуалната нова десница – да има време, ако може, да се очисти от позора на старата от 2009-13 г., да се освободи от прекия диктат на едрия капитал, да се отърве от грубия пазарен фундаментализъм, антисоциализъм, антипрогресизъм, русофобия, туркофобия и подобна нетолерантност. Да се отърве от болшевишката непримиримост и революционност, да признае и спазва демократичната процедура в парламентарната република. Да се отърве от нетърпимостта към инакомислието и бруталното цензуриране на опонентите. Да се откаже от ирационализма, аморализма и всичко друго отрицателно, описано в статия номер три по-горе в карето. 

Да приеме спокойно съществуването на БСП като нормална европейска партия с право на съществуване, която се е отказала от насилието и несвободата за постигане на каквито и да е цели, която е приела западната ориентация, пазарната икономика, членството в ЕС и НАТО и активно работи в контекста на общата европейска политика. Да приеме, че в една нормална европейска медийна и образователна среда голяма част от младите хора, интелигенцията и жителите на големите градове ще са леви и много от тях ще гласуват за БСП. А сравнително малко млади хора и интелигенти ще са десни и ще гласуват за новата десница, тя ще разчита повече на консерватизма на простия човек, както е в развитите страни. 

Да се откаже и от мита за "червените бабички" - днес едва ли са сред нас много от "бабичките" от 1990 г., но междувременно много други хора са остарели, и техният процент ще става все по-висок, както е във всички развити страни, и политическата им, и житейската им активност ще расте. Никоя партия не може да си позволи да игнорира старите хора. 

"Новите актьори", закоито предполага Христов, ще са главно вдясно, дето мърцина погинаха сините партии и се разлага ГЕРБ. Искането за т.нар. "безпартийна" система, която я няма никъде по света, е просто една рационалилизация на смърттаа на десните партии. Те умряха, следователно край на всички партии. 

Имаше обаче консенсус на партиите освен ГЕРБ преди изборите за некоалиране с ГЕРБ, благодарение на който ГЕРБ падна от власт. За съжаление малките сини партии веднага забравиха консенсуса и се юрнаха да протестират в защита на ГЕРБ и срещу другите партии, с които доскоро бяха в споразумение. И тази подлост на сините за последен път ги ликвидира политически. 

Нови изборни правила и практика ще се изработят за следващите редовни избори за европарламент, и те ще са едно освобождаване от безобразията на герберщината. 

"Вън мафията от властта" е кух и лицемерен лозунг в ръцете на хора, които нито мигнаха в случая с Мишо Бирата, с телеграмата на Байърли за Борисов, с подслушването и с тефтерчето. 

"Вън мафията от властта" има сега обаче и напълно конкретно значение и то е на първо място: Борисов, Цветанов и компания в затвора, разплитане на всички престъпни връзки на ГЕРБ, разследване престъпленията на Плевнелиев и приятелите му олигарси. Свалянето на Плевнелиев от "Дондуков" 2 е абсолютно наложително за премахване на поляризацията на българите и стабилизация. Вицепрезидентката М. Попова ще може да изпълнява функциите до края на мандата.

Валентин Хаджийски
Ню Йорк
10.08.2013 г.
за в. "България СЕГА" 


Оценете тази статия
2.33

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (1 направен):

Ивайло Витанов на 15 Август, 2013 04:50:31
avatar
Наблюдения от Луната...
Съгласен Несъгласен
0
общо: 1 | показване: 1 - 1

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7