Вместо “Под Игото” в българските училища се учи “Кръстникът”

Начална страница | Интересно | Гледище | Вместо “Под Игото” в българските училища се учи “Кръстникът”
image

От Министерството на образованието отказаха да потвърдят информацията

Група родители са изпратили писмо до Министерството на образованието, в което настояват вместо “Под игото” от тази есен децата им да изучават “Кръстникът”. Това свое искане те свързват с необходимостта за осъвременяване на българското образование. Децата ни, казват родителите, трябва да изучават литературни произведения, които да ги подготвят за живота в България. “Под игото” е не само архаична, но и вредна книга, твърди се в писмото. На какво учи тази книга децата на България? На патриотизъм, който им пречи да се подготвят още от ранна възраст за емигриране. На честност, трудолюбие и морал, които ги правят аутсайдери в съвременното общество.
Докато “Кръстникът” на Марио Пузо е съвсем друга работа. Мотивите защо точно тази книга да се изучава от есента в българските училища родителите обосновават с характеристиката на главния герой в книгата, направен от Адриана Русева, бивша студентка по политология в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски": “Дон Корлеоне е идеалният образ на бизнесмен, който със сурови методи достига до върха на стълбицата. Неговата история може да вдъхнови и най-обикновения човек, лишен от талант, образование и добра работа, че за да преуспееш, е необходима силна воля, решителност и добър мерник. Следващата стъпка е уважението и отзивчивостта на нуждаещата се от протекция маса. Оттам идват познанствата с влиятелни подкупни лица на високи длъжности. И така непоклатимо заработва системата на управление. В такава подходяща среда всеки бизнес намира перфектна почва за развитие. А дори и икономически релсата да е заета, много бързо се освобождава терен за дейност, като се премахнат всички съществуващи пречки. По тази схема младият Дон си извоюва местенце във вече съществуващия мафиотски свят. Светът, в който се правят предложения, на които не може да се откаже. Светът, в който “големите” молят за услуга само веднъж. Светът, в който да си жив, е въпрос на заслуги.”
Родителите са помислили и за това, че днешните ученици не си падат много-много по четенето. “Вместo да четат книгата, децата ни могат да гледат филма на Франсис Форд Копола по романа на Марио Пузо, в главните роли на който играят Марлон Брандо, Робърт Дювал, Ал Пачино, Талия Шайър и Даян Кийтън. За този филм Копола печели “Оскар” за най-добър филм през 1972 година, а американците знаят за какво да дават награди.”
От  Министерството на образованието отказаха да потвърдят информацията, но не отрекоха, че предстои реформа в образованието и всичко е възможно. Служител в министерството, който пожела да остане анонимен, ни информира, че този въпрос ще се решава след предстоящите на 12 май парламентарни избори. Според него резултатът от изборите ще реши и съдбата на “Под игото”.

Иван Сотиров
в. “България Сега”
i.sotirov@bulgariasega.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7