Унгарски чардаш и български Харлем шейк

Начална страница | Интересно | Гледище | Унгарски чардаш и български Харлем шейк
image

По какво си приличат Бойко Борисов и унгарският премиер Виктор Орбан

Виктор Орбан идва на власт през 2010 г. начело на дясноцентристката партия ФИДЕС, която печели безапелационно парламентарните избори. Бойко Борисов става премиер на България една година по-рано след убедителната победа на дясноцентристката партия ГЕРБ. Обвиняват Виктор Орбан, че налага авторитарно управление. Същото се говореше и за Бойко Борисов, докато беше министър-председател. Критиките към Виктор Орбан са, че е прекалено жаден за власт и се превръща в един малък диктатор. Такива критики са отправяни и към Бойко Борисов. Партията на Виктор Орбан ФИДЕС има мнозинство в Парламента и приема каквито си иска закони. ГЕРБ на Бойко Борисов разполагаше с мнозинство в Народното събрание и приемаше само закони, предложени от правителството или от свои депутати. Но докато партията на Виктор Орбан ФИДЕС се радва на стабилна народна подкрепа, Бойко Борисов подаде оставка, след като неговата полиция окървави мирните протести на хората срещу политиката на неговото правителство. Което показва, че колкото и да си приличат, двамата лидери имат различни възгледи за начина, по който трябва да се управлява държавата. Каква е тази разлика?
Причината за различната политика може би трябва да се търси на първо място в коренно различните им политически биографии. За Бойко Борисов се е говорило и писало толкова много, че едва ли е нужно да го повтарям. Но за Виктор Орбан, който е само с четири години по-млад от българския си колега – поне в България – се знае малко. Роден в семейство на протестанти-калвинисти през 1963 г., той завършва средното си образование в английска паралелка на елитна езикова гимназия в родния си град Секешфехервар. Докато учи право в Будапеща, Виктор Орбан е активист на радикално антикомунистическо движение. През 1989 г. става лидер на опозицията и призовава за изтегляне на съветските войски от Унгария. Като един от основателите на партия ФИДЕС заминава да учи политически науки в Оксфорд със стипендия от фондацията на Джордж Сорос. През 1998 г. става министър-председател на Унгария и работи активно за членството на страната си в НАТО и Европейския съюз. След осем години в опозиция, през 2010 г. отново става премиер на Унгария. И изненадва всички с политиката, която започва да провежда. Изненадата постепенно се превръща в притеснение за европейските бюрократи и международните финансови институции. С предприетите действия от неговото правителство и с приетите закони от доминирания от ФИДЕС парламент притеснението на пазителите на европейското и световното финансово и икономическо статукво вече е истинска тревога. А дали действията и заявените намерения на унгарското правителство са наистина толкова страшни? И ако са страшни, то за кого? Ето само три факта, от които всеки може да си направи съответните изводи.
Факт първи. Правителството задължи енергийните монополи от началото на януари тази година да намалят с 10 процента цената на природния газ и електроенергията и предупреди, че се очакват още намаления. Както и в България, комуналните услуги в Унгария са монополизирани от чуждестранни фирми, като водещи позиции имат германските RWE и E.ON AG и френските GDF и EDF. Както и можеше да се очаква, чуждите компании заведоха дело, което спечелиха на първа инстанция. Който си е имал работа с българския съд, едва ли ще се учуди на това решение. Явно е, че съдебната система и в Унгария, и в нашата страна има едни и същи приоритети, когато става въпрос за правата на монополите и правата на потребителите – запазване на статуквото. Но Виктор Орбан не спря дотук. Тъй като има мнозинство от две трети в парламента, промени конституцията така, че съдът да няма възможност да спира закони, които са приети с мнозинство от две трети. А това на практика означава, че парламентът вече може да ограничи със закон своеволията на монополите най-напред в енергийния сектор, а след това и във всеки друг сектор. Така че ако някой ви казва, че има сключени договори с енергийните, комунални, комуникационни и всякакви други монополи в България, които не могат да бъдат развалени, защото ще плащаме големи неустойки, пратете му много здраве от Виктор Орбан. Да, може би наистина тези договори не могат да бъдат прекратени, но Народното събрание има пълната възможност да приеме съответните закони, с които да спре безпощадното ограбване на българския народ. Стига да иска.
Факт втори. Като много други страни и Унгария е в тежка икономическа криза. Унгарската икономика е в рецесия, а инфлацията расте. Водят се преговори за получаване на заем от 15 млрд. евро. Виктор Орбан обаче отказа да приеме финансовата помощ от Международния валутен фонд и Европейския съюз, защото условията на кредиторите са крайно неизгодни за страната. Тези условия са включвали искания за пенсионни реформи, въвеждане на поземлен данък, съкращения на служители и намаляване на субсидиите за обществения транспорт. А това са мерки, които пряко ще се отразят върху обикновените унгарци, които и сега носят тежестите на кризата. И макар че Виктор Орбан демонстративно е изключил Международния валутен фонд от приятелите си във Фейсбук, преговорите продължават. Защото това са преговори и всяка страна трябва да защити в максимална степен интересите на хората, които представлява. Да сте чували нещо подобно да се е случвало в България през последните двадесет години? Някой от българските политици или министри да е възразил срещу неизгодни за страната условия при преговори с международни финансови институции или с бюрократите от Брюксел?
Факт трети. Със специален закон унгарският парламент задължи партиите да правят реклама по време на предизборни кампании само в обществените медии. Обществените медии получават пари от бюджета, т.е. издържат се с пари на данъкоплатците. Субсидиите за политическите партии идват също от бюджета, т.е. отново това са пари на данъкоплатците. Каква е логиката пари на данъкоплатците да отиват в джобовете на милионерите, които са собственици на частни медии? Освен това, твърди се, че рекламните кампании са най-добрият способ за пране на пари. В това твърдение може би има истина, защото цените за реклама се договарят свободно между двете страни и никой никога не може да определи нито колко е платено, нито колко от парите са върнати на рекламодателя. Но дори и това да не е така, коя медия ще си позволи критика или поне честен анализ на програмата на политическа партия, която дава реклама за стотици хиляди лева? В България обществени медии са Българската национална телевизия и Българското национално радио. Мислите ли, че е възможно да бъде приет закон, подобен на унгарския? И какво ще стане с много български медии, ако престанат да получават пари от правителството за реклама на всякакъв вид държавни и европейски програми? Не искам да продължавам, защото предполагам, че възможността това да се случи е най-големият кошмар на собствениците на частни медии у нас. А и кой ще посмее да го направи?
Европейската комисия и лидерите на големите европейски държави твърдят, че Виктор Орбан поставя под съмнение върховенството на закона, европейските ценности и принципите на демокрацията и искат да го вкарат в правия път. Но защо същата Европейска комисия и същите лидери на големите европейски държави не направиха почти нищо за утвърждаването на върховенството на закона, европейските ценности и принципите на демокрацията в нашата страна, за да се предотвратят уличните протести и Бойко Борисов да не бъде принуден да подава оставка след пролятата кръв?
Всичко, което написах дотук, не е в защита на Виктор Орбан. Може би наистина има негови действия, които предизвикват основателна тревога и за върховенството на закона, и за европейските ценности, и за демократичните принципи. Но от всичко това остават само думи, които губят своя смисъл, ако народът е доведен до отчаяние и има хора, готови да се самозапалят и живи да изгорят, вместо да продължат мизерното си съществуване. Дали у нас ще се намери лидер, който е готов да се самозапали и да изгори, за да защити интересите на българския народ?
Иван Сотиров
в. “България Сега”
i.sotirov@bulgariasega.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7