Равносметка

Здравейте уважаеми сънародници. Знам, че всяка информация за Родината е добре дошла за Вас. Знам също така, че не всичко може да стигне до местата където се намирате в момента, и за това реших да Ви поднеса две информации, а Вие ще си направите анализ и изводи за нещата в скъпата ни Родина.
Във връзка с отишлата си 2012 година в много наши ежедневници, списания, анализи на държавни институции и пр., се изнасят данни за състоянието на различни факти и събития, характеризиращи българското общество. За да имате възможност за съпоставка и анализ ще Ви поднеса две от тях.
Едното е свързано със следното заглавие: « Депутатите се разходиха 29 пъти около земята». По-нататък в статията се посочва, че за да осъществят тези разходки, те са изминали 1.2 млн. километра (дължината на екватора е около 40 000 км.). Ако осребрим тези километри в пари за гориво, заплати на шофьори, техническа подръжка, данъци, винетки, застраховки и други, то може би разходите няма да са по-малко от 0.5 млн лева.  Разбира се, че пътуванията са оправдани с «наложителни»  международни контакти, срещи с избирателите и прочее. Във връзка с тези пътувания (екскурзии) на депутатите се полагат и съответните командировъчни пари, които за посочения период – 2012 г възлизат на 1.35 млн лева. Четейки тази информация, се разбира, че от това голямо търкаляне на  държавните коли те вече са опасно износени и за следващата година се предвиждат 1.8 млн. лева за нови возила. Елементарната аритметика показва, че за народните «любимци», само за тази им дейност, ще се бръкнем с около 3.65 млн лева. Какво ли ще се получи, ако някой си направи труда, да изнесе подобни данни и за всички останали държавни институции ползващи същите благинки? При тази ситуация се чудя на онези черногледи журналисти, които постоянно ни натякват, че сме на последно място по доходи, здравеопазване, пенсии .... в Евросъюза. Ако си направят труда да сравнят по-горните данни на глава от населението, с държавите от нашето общо семейство, може да се окаже, че заемаме и по-авторитетни места в класациите.
Второто събитие беше излъчено по Българската национална телевизия и е свързано с честване на юбилейната 10 годишнина от Българската коледа, която се провежда под патронажа на най-висшия ни държавен пост – Президента. Разбира се на него, в уютно «нагласената» обстановка, централно място заемаха президентите Желев, Първанов и Плевнелиев. За разлика от царския период, когато дарителската дейност е била приоритет на съпругите на държавните глави, то на това тържество те отсъстваха. Като изключим този факт, то по-важното е, че в отчета на дарителската сметка за  2012 г са постъпили около 2.45 млн лева, значително по-малко от сумата посочена при по-горното събитие. Покъртителното в случая е, че тези левчета са събрани благодарение на голямата човещина на онези бедни българи, които с едно две есемесчета се опитват да допринесат за лекуването на хиляди болни български деца.
Лично аз, съпоставяйки тези две събития, не мога да си обясня защо в основата и на двете събития стоят едни и същи персонажи – управляващите? При първия случай  харчат народните пари «на ангро» и в същото време играят по душевните струни на бедния народ, да дарява пари за лечение на болните деца? Не се ли сещат, че едното може да се изключи или ограничи за сметка на другото?  Иначе кампанията е изпълнена с благородство и човещина. В нея, макар и косвено, са включени и много от Вас. Изпращайки ежегодно милиарди долари или евро на своите близки, то Вие им давате възможност да се включат в тази кампания.
Благодаря Ви, ако съм успял да провокирам Вашите размишления.
Бъдете живи и здрави и успехи през Новата 2013 година!!!

С уважение: А.Добрев

В.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7